Flexoplossingen
De energietransitie en economische groei vragen steeds meer transportcapaciteit van het stroomnet. Daardoor ontstaat er file op het net. Om dit op te lossen zijn netverzwaringen nodig, maar dat kost tijd. Om ervoor te zorgen dat we in de tussentijd het stroomnet zo goed mogelijk kunnen gebruiken, vragen we onze klanten steeds vaker om flexibel om te gaan met hun afname of teruglevering van stroom. Dit noemen we flexoplossingen. Door de ruimte die hierdoor ontstaat, kunnen meer bedrijven lokaal gebruik maken van het stroomnet. Zo maken we samen groei en verduurzaming mogelijk.
Er zijn verschillende flexoplossingen om het stroomnet zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Want sommige bedrijven verbruiken veel stroom in het productieproces, bij het opwarmen van de locatie of voor het koelen van goederen in het vrieshuis. En andere bedrijven wekken juist veel stroom op, met een dak vol zonnepanelen of het gebruik van een warmtekrachtkoppeling. Elk bedrijf kan op zijn eigen manier flexibel omgaan met energie. Door te schuiven met afname of teruglevering, verdelen we samen de ruimte op het net beter.
Bedrijven kunnen vrijwillig bijdragen aan flexoplossingen. In sommige gebieden is de ruimte op het net zo schaars dat de flexibiliteit van bedrijven direct nodig is om overbelasting van het net te voorkomen. In die gebieden kan het nodig zijn dat wij bedrijven een verplichte deelname aan congestiemanagement opleggen.
Bedrijven met een gecontracteerd transportvermogen (GTV) van minimaal 1MW kunnen hun flexibel vermogen aanbieden. Zo ontstaat er meer ruimte in het (lokale) energiesysteem en kunnen we pieken voorkomen of verminderen.
Is uw vermogen lager dan 1MW? Dan kunt u uw flexibiliteit aanbieden via een erkende Congestie Service Provider (CSP). Een CSP is een erkende partij voor congestiemanagementdiensten en treedt op als tussenpartij tussen u als grootverbruiker en Stedin als netbeheerder.
Compensatie voor flexibiliteit
Als netbeheerder willen we zoveel mogelijk klanten transportcapaciteit bieden én zorgen dat bedrijven die met flexoplossingen hier een bijdrage aan leveren, hier geen financieel nadeel van ondervinden. Daarom ontvangt u voor de inzet van uw flexibiliteit een financiële vergoeding. U bepaalt welke vergoeding u hiervoor wilt ontvangen. U kunt bijvoorbeeld rekening houden met eventuele gemiste inkomsten en extra kosten die u moet maken.
Welke flexoplossingen zijn er?
Het inzetten van een flexoplossing kan per bedrijf verschillen. Bekijk onderstaande flexoplossingen en bepaal welke aansluiten op uw bedrijfsprocessen.
Flexoplossingen samen met Stedin
Dynamische capaciteitsbeperking
We spreken flexibiliteit in verbruik of teruglevering op variabele piekmomenten af.
Lees meerStatische capaciteitsbeperking
We spreken flexibiliteit in verbruik of teruglevering met vaste tijdsvensters af.
Lees meerEnergieopslagsystemen
Energieopslagsystemen inzetten door gebruik te maken van batterijen.
Lees meerVermogenssturing met RTI
Direct vermogen terugregelen op afstand via een Realtime Interface (RTI).
Lees meerFlexoplossingen met uw buren
Cable pooling
Het delen van een grote aansluiting (>2 MVA) tussen verschillende klanten in dezelfde regio.
Lees meerSlim energieverbruik
Het maakt uit wanneer u energie gebruikt
Is uw energiebehoefte groter dan uw gecontracteerd vermogen? Voor extra capaciteit heeft u niet altijd een nieuwe of zwaardere aansluiting nodig. Bekijk of u uw stroomverbruik slimmer kan verdelen over de dag en haal zo het maximale uit uw huidige aansluiting. Want het maakt uit wanneer u energie gebruikt, zeker als bedrijf. Neem bijvoorbeeld de laadpalen voor uw elektrische bedrijfswagens. Vaak staan de elektrische auto’s waarmee uw medewerkers naar het werk komen, in de ochtend allemaal gelijktijdig te laden. Maar het laden kunt u ook starten buiten de piekmomenten van uw bedrijfsprocessen om. Analyseren kost misschien even wat energie, maar levert heel wat op! Een energieadviseur kan u hierbij helpen.