Verplicht deelnemen
aan congestiemanagement

Op steeds meer plekken is het elektriciteitsnet vol. We werken hard aan het uitbreiden en verzwaren van het net. Dit kost veel tijd. In de tussentijd verdelen we de ruimte op het net beter, om overbelasting en storingen te voorkomen. We noemen dit congestiemanagement. In de Netcode Elektriciteit staat dat bedrijven met een gecontracteerd vermogen gelijk aan of groter dan 1 megawatt verplicht kunnen worden om hieraan bij te dragen. Dit geldt voor afname en voor teruglevering. We kijken per congestiegebied wat er nodig is om overbelasting van het net te voorkomen. 

Waarom is verplichte deelname nodig?

In onderstaande video ziet u wat verplicht deelnemen aan congestiemanagement inhoudt en waarom dit zo belangrijk is.

0:02 / 1:00

Wanneer is verplichte deelname nodig?

Congestiemanagement bestaat uit verschillende fasen. Als we in de fase van vrijwillige deelname (fase 1) niet genoeg flexibel vermogen hebben gevonden, gaan we over op fase 2. Hierin verplichten we bedrijven en organisaties met een gecontracteerd vermogen van gelijk aan of meer dan 1 megawatt om deel te nemen aan congestiemanagement. Zo voorkomen we overbelasting van het net en storingen. 

Wat betekent verplicht deelnemen voor u?

Bij verplicht deelnemen aan congestiemanagement vragen wij u om – afhankelijk van de richting van de congestie (afname of teruglevering) – op bepaalde momenten meer of minder stroom af te nemen of juist meer of minder terug te leveren. U bepaalt zelf welke vergoeding u hiervoor vraagt. Wij vragen u om deze vergoeding te berekenen op basis van (extra) kosten die u hiervoor moet maken of inkomsten die u hierdoor misloopt. Er zijn twee vormen van verplichte deelname aan congestiemanagement: een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) of een redispatch-contract.

  • Bij een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) (statisch of dynamisch) ziet u (gedeeltelijk) af van het gebruik van uw gecontracteerde transportvermogen (MW) gedurende een afgesproken periode. De afroep vindt plaats één dag van tevoren (day ahead). Voor een CBC is het inzetten van een Congestie Service Provider (CSP) wenselijk, maar niet verplicht. 
  • Bij een redispatch-contract plaatst u biedingen redispatch op ons verzoek om minder te verbruiken of meer terug te leveren (MWh) ten opzichte van uw geplande transport of ingediende prognose. De afroep vindt doorgaans op de dag zelf plaats (intraday). Biedingen redispatch kunnen uitsluitend via een CSP worden gedaan.

Hoeveel flexibel vermogen u aanbiedt en onder welke voorwaarden, leggen we vast in een contract. Lees meer over de verschillende vormen voor het aanbieden van flexibel regelvermogen: statische capaciteitsbeperking, dynamische capaciteitsbeperking of redispatch.

Stappenplan verplicht deelnemen

Heeft u van ons bericht ontvangen dat u verplicht moet deelnemen aan congestiemanagement?
In het stappenplan leest u welke stappen u volgt om uw flexibel vermogen aan te bieden.

    • Hoe kunt u uw verbruik of teruglevering op piekmomenten tijdelijk aanpassen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen? Zijn hiervoor aanpassingen nodig in uw bedrijfsproces? Zo bepaalt u of u uw stroomgebruik kunt aanpassen en onder welke voorwaarden. U ontvangt hiervoor een vergoeding van ons. 
    • Beschikt u zelf niet over de kennis om te bepalen of u flexibel vermogen kunt aanbieden? Dan kunt u een erkende Congestie Service Provider (CSP) inhuren bij het bepalen van de grootte van uw flexibel vermogen en de vergoeding die u hiervoor wilt ontvangen.
    • Er zijn twee vormen van verplichte deelname aan congestiemanagement: een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) of redispatch. Vragen wij u om een capaciteitsbeperkingscontract? Dan is het inschakelen van een CSP niet verplicht maar wel aan te raden. Vragen wij u om deelname aan redispatch? Dan bent u verplicht om zich door een CSP te laten vertegenwoordigen. 

    • Gaat u op zoek naar een CSP die u gaat ondersteunen? Kijk dan eerst of uw energieleverancier of balansverantwoordelijke partij (BRP) over een CSP-erkenning beschikt. Dat maakt een goede afstemming eenvoudiger. Een overzicht van erkende CSP's vindt u op de website van TenneT.

    • Voor al uw vragen over flexibel vermogen, voorwaarden, vergoedingen en het proces van bieden kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon van Stedin.

    • Heeft u uw beschikbare flexibele vermogen vastgesteld? Dan laat u, of uw CSP, ons weten tegen welke specifieke voorwaarden u uw flexibel vermogen aanbiedt en welke vergoeding u daarvoor wilt ontvangen. Wij noemen dit een bieding. U maakt daarvoor gebruik van de digitale biedformulieren die u per e-mail ontvangt.

    • Wij vragen u de digitale biedformuleren zo snel mogelijk bij ons in te dienen, in elk geval vóór het einde van de reactietermijn. Voor verbruikers (afname van elektriciteit) is dit 6 maanden, voor producenten (teruglevering van elektriciteit) is dit 3 maanden.

    • Constateert u dat u (momenteel) geen flexibel vermogen kunt aanbieden? Onderbouw dit dan in uw biedformulier.

    • U bent verplicht om een bijdrage te leveren aan congestiemanagement. Er zijn twee uitzonderingen. Is één van deze situaties op u van toepassing? Vermeld en onderbouw dit dan op het biedformulier:

    1) Aansluitingen die nodig zijn voor vitale processen (zoals gepubliceerd door de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) met uitzondering van elektriciteitsproductie-eenheden. 

     

    2) Aansluitingen voor een installatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen, ziekenhuizen en openbaar-vervoersbedrijven waarbij congestiemanagement direct van invloed is op het functioneren van maatschappelijke voorzieningen.   

     

    • Heeft u vastgesteld dat u flexibel vermogen kunt aanbieden en maakt u (verplicht) gebruik van een CSP? Dan laat u uw aansluiting verifiëren door uw CSP. We noemen dit 'pre-kwalificeren'. Zorg ervoor dat uw aansluiting voor het einde van de reactietermijn is gepre-kwalificeerd. 

    • Beschikt u niet over flexibel vermogen? Dan is een goede onderbouwing hiervan voldoende en is een pre-kwalificatie niet nodig.

    • Zodra we uw bieding voor flexibel vermogen hebben ontvangen, neemt onze accountmanager contact met u op om uw bieding door te spreken. Bereiken we een akkoord over de voorwaarden? Dan sluiten we een contract met elkaar.
    • Dit contract is gebaseerd op de standaardcontracten die de netbeheerders hanteren bij congestiemanagement, in combinatie met uw bieding van flexibel vermogen. In geval van een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) gaat het om een contract tussen u en Stedin, eventueel met tussenkomst van een CSP. Bij een afspraak over redispatch gaat het om een contract tussen Stedin en de door u gemachtigde CSP.
  1. Bij dreigende piekbelasting van het net kunnen we u vragen om uw stroomafname tijdelijk te beperken of juist meer terug te leveren voor de overeengekomen tijdsblokken. We doen dit alleen als er overbelasting van het stroomnet dreigt.

Niet-marktgebaseerd congestiemanagement

Door het toepassen van verplichte deelname aan congestiemanagement ontstaat er meer zekerheid over het flexibel vermogen dat beschikbaar is voor congestiemanagement. Dit is nodig om ons elektriciteitsnet betrouwbaar te houden en storingen te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat de aanbiedingen marktconform en maatschappelijk verantwoord zijn. Zo kunnen we een betrouwbare en betaalbare netinfrastructuur garanderen. Wordt de prijs van het flexibele vermogen onverantwoord hoog opgedreven en kunnen we niet zonder? Dan kunnen we overgaan op de volgende fase: de fase van niet-marktgebaseerd congestiemanagement (fase 2b). In deze fase heeft u geen invloed meer op de vergoeding. U ontvangt dan een wettelijk bepaalde vergoeding. Als u over flexibel vermogen beschikt, is het dus gunstiger voor u om in te stappen in fase 1 of 2a.

Zet uw flexibel vermogen in

Wij nemen contact met u op als verplichte deelname aan congestiemanagement nodig is in uw regio. Is deelname nog niet verplicht? Dan kunt u er zelf voor kiezen om bij te dragen. Zo houdt u zelf de regie. Lees meer over het vrijwillig aanbieden van flexibel vermogen.

Veelgestelde vragen

Wat is flexibel vermogen beschikbaar stellen?

Het flexibel omgaan met uw verbruik of met uw teruglevering van stroom, noemen we ‘het beschikbaar stellen van flexibel vermogen’. Bent u in staat om op piekmomenten op het stroomnet uw eigen afname of teruglevering aan te passen? Bijvoorbeeld door de temperatuur van uw koelingen tijdelijk aan te passen of uw wagenpark op een ander moment op te laden? Dan bent u in staat om flexibel vermogen te leveren. Dit vermogen is in sommige gebieden nodig om overbelasting van het net te voorkomen.

Waarom is er besloten tot een deelnameverplichting aan congestiemanagement?

Wanneer de vrijwillige deelname aan congestiemanagement onvoldoende resultaat oplevert, kunnen netbeheerders de fase van verplichte deelname aankondigen om overbelasting van het stroomnet zoveel mogelijk terug te dringen. Door grootverbruikklanten te bewegen om op piekmomenten minder af te nemen of terug te leveren, blijft de stroomvoorziening naar al onze klanten betrouwbaar.

Moeten bedrijven bij verplichte deelname hun ‘vermogen inleveren’?

Nee. Wij vragen bedrijven niet om hun gecontracteerd vermogen in te leveren. Bij verplichte deelname aan congestiemanagement vragen we aan bedrijven om bij piekmomenten op het net, tijdelijk minder stroom te verbruiken of terug te leveren. Zo werken we samen aan het voorkomen van storingen. Voor dit beschikbaar stellen van flexibel vermogen ontvangen bedrijven een vergoeding. We sluiten hiervoor een contract met elkaar.

Hoe noodzakelijk is de hulp van grootverbruikklanten?

We hebben de hulp van al onze grootverbruikklanten heel hard nodig om de overbelasting van het net terug te dringen. Wat wij van onze klanten vragen is nieuw en kan ingrijpend zijn. Dat realiseren wij ons goed. Maar de urgentie is groot en netbeheerders kunnen helaas niet anders dan op steeds meer plekken ingrijpen. Maatregelen die onze klanten raken, zijn onontkoombaar om het net betrouwbaar te kunnen houden totdat de noodzakelijke netverzwaringen klaar zijn. Samenwerking is daarbij cruciaal.

Hoelang duurt verplicht deelnemen en wat betekent dat voor mij?

De maatregel is nodig totdat de congestie is opgelost en we de wachtlijst kunnen inlopen. De verwachting is dat dit gebeurt als de netverzwaringen gereed zijn. Op onze pagina over congestie bekijkt u de huidige status in uw regio.

Ben ik verplicht om een bod te doen, ook als ik mijn systemen en bedrijfsprocessen moet aanpassen?

U bent verplicht om al het flexibele vermogen aan te bieden waarover u redelijkerwijs kunt beschikken. Vaak zijn hier aanpassingen aan systemen en soms ook bedrijfsprocessen voor nodig. De kosten hiervan kunt u verwerken in uw bieding.

Wat is het voordeel van het doen van een bieding in fase 2a?

In fase 2a van verplichte deelname aan congestiemanagement, bepaalt u zelf welke vergoeding u wil ontvangen voor het aanpassen van uw afname of verbruik. Zo houdt u meer regie op uw aanbod en de vergoeding die u hiervoor ontvangt. In fase 2b, niet marktgebaseerde congestiemanagement, heeft u geen invloed meer op de vergoeding. U ontvangt dan een wettelijk bepaalde vergoeding. Als u over flexibel vermogen beschikt, is het dus gunstiger voor u om in te stappen in fase 2a. 

Welke vergoeding ontvang ik voor mijn bijdrage?

U bepaalt bij verplichte deelname aan congestiemanagement zelf de vergoeding die u wilt ontvangen voor uw bijdrage. Daarin kunt u ook de kosten voor gemiste inkomsten, extra onkosten of extra investeringen opnemen. We geven vooraf richtlijnen mee in het biedformulier, zodat de kans groot is dat we er samen uit komen en u een contract kunt sluiten. Belangrijk is dat de bieding marktconform is. De netbeheerder heeft het recht om onredelijke aanbiedingen naast zich neer te leggen. Bij onvoldoende flexibel vermogen zijn wij mogelijk genoodzaakt over te gaan op de fase waarin u alleen een wettelijke vergoeding ontvangt.

Ik heb eerder al aangegeven geen flexibel vermogen te hebben. Kan ik dan toch verplicht worden tot deelname?

Ja, bedrijven zijn verplicht om aan te geven wanneer en in welke hoeveelheid zij hun gebruik van het stroomnet kunnen aanpassen. Is een bijdrage aan congestiemanagement voor u niet haalbaar, dan bent u verplicht om dit goed te onderbouwen met bewijs. Bijvoorbeeld vanwege technische beperkingen van uw installatie. 

Zijn er uitzonderingen op verplichte deelname?

U bent verplicht om een bijdrage te leveren aan congestiemanagement. Er zijn twee uitzonderingen: 

  • Aansluitingen voor een installatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen, ziekenhuizen en openbaar-vervoersbedrijven waarbij congestiemanagement direct van invloed is op het functioneren van maatschappelijke voorzieningen. 

Is één van deze situaties op u van toepassing? Vermeld en onderbouw dit dan op het biedformulier. 

Waarom krijg ik meerdere biedformulieren?

U ontvangt voor elke aansluiting (elke EAN-code) in het congestiegebied een verzoek tot het doen van twee biedingen. Een voor een capaciteitsbeperkingscontract en een voor redispatch. Als u meerdere aansluitingen in het congestiegebied heeft, krijgt u dus per aansluiting twee biedformulieren en dus twee verschillende e-mails. Wij vragen u alle biedformulieren in te vullen. U kunt wel aangeven welk flexibel vermogen u op welke wijze kunt aanbieden en wat uw voorkeur heeft.

Hoe vaak en hoe lang mag Stedin mij afroepen?

Dat is afhankelijk van de afspraken die we samen maken. In het biedformulier kunt u aangeven hoeveel vermogen u kunt leveren en onder welke voorwaarden. U kunt hierin bijvoorbeeld aangeven wat de maximale duur is dat uw vermogen beschikbaar is, of in welke perioden uw vermogen beperkt of geheel niet beschikbaar is. We vragen u om deze beperkingen goed te onderbouwen, zodat we een realistisch beeld hebben van de beschikbaarheid van uw vermogen. 

Moet mijn flexibel vermogen voor het einde van de reactietermijn daadwerkelijk beschikbaar zijn?

Wij vragen u de digitale biedformuleren zo snel mogelijk bij ons in te dienen, in elk geval vóór het einde van de reactietermijn. Voor verbruikers (afname) van elektriciteit is dit 6 maanden, voor producenten (teruglevering) van elektriciteit is dit 3 maanden. De daadwerkelijke beschikbaarheid van het vermogen, mag na het einde van de reactietermijn liggen, op voorwaarde dat u dit kunt onderbouwen.

Wanneer krijg ik antwoord?

We beoordelen uw bieding en laten u kort daarna weten of wij deze accepteren, afwijzen of dat meer informatie nodig is om deze te beoordelen. We geven hierbij een onderbouwing.  Accepteren we uw bieding? Dan maken we een contract met u op.

gerelateerde onderwerpen

Zonnepark met hoogspanningsmasten op de achtergrond

Beschikbare netcapaciteit

De ruimte op het elektriciteitsnet is niet onbeperkt. Onze kaarten geven inzicht in de actuele netcapaciteit.

Lees meer
Moderne kas verlicht en verwarmd met aardwarmte

Congestie

Als het elektriciteitsnet vol zit, hebben we congestie. Nieuwe aanvragen komen dan op een wachtlijst voor transportvermogen. 

Lees meer over congestie
Zonnepanelen

Flexoplossingen

Flexoplossingen helpen de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet goed te benutten. Er zijn diverse oplossingen mogelijk.

Lees meer over flexoplossingen
Hoofdverdeelstation

Wachtlijst transportcapaciteit

We hebben voor congestiegebieden een wachtlijst voor transportcapaciteit.


Lees meer