De energietransitie brengt voor ons stroomnet veel veranderingen met zich mee. We gebruiken steeds meer stroom, bijvoorbeeld voor het verwarmen en koelen van woningen. Daarnaast gebruiken we veel meer elektrische apparaten dan vroeger. Ook leveren we steeds meer stroom terug aan het stroomnet. Het gevolg? Er ontstaat file op het stroomnet. Waardoor er spanningsproblemen kunnen ontstaan. Om dit zoveel mogelijk te verminderen, starten we met de buurtaanpak. Met deze aanpak verzwaren we ons stroomnet. We doen dat in stappen en buurt voor buurt. Zo zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst genoeg stroom kunnen vervoeren van en naar woningen. Daardoor kan iedereen stroom blijven gebruiken, terugleveren en blijven verduurzamen.
Zo werkt de buurtaanpak
Buurt voor buurt gaan we het stroomnet de komende jaren verzwaren en uitbreiden. Dit doen we door méér en zwaardere kabels in de grond te leggen en extra elektriciteitshuisjes bij te plaatsen. Zo kunnen we de stroom beter verdelen over de buurt en meer stroom vervoeren.
We zorgen ervoor dat ook in de toekomst iedereen stroom kan blijven gebruiken en terugleveren. Zo kunt u blijven verduurzamen en zorgen we ervoor dat u zo min mogelijk last heeft van spanningsproblemen op het stroomnet.
1 op de 3 straten open
Voor 2030 moeten we maar liefst 4.000 nieuwe elektriciteitshuisjes bijplaatsen en breiden we ons stroomnet uit met kilometers aan kabels. Als we dit niet doen, kunnen we zoiets vanzelfsprekends als stroom uit het stopcontact, niet meer waarborgen. We zorgen er met elkaar voor dat dit mogelijk is, burgers, bedrijven en overheden. En daar horen extra huisjes in de buurt bij.
Onze werkzaamheden hebben impact op de openbare ruimte in de buurten. Dit betekent dat 1 op de 3 straten open moet voor graafwerkzaamheden. We doen er alles aan om de overlast te minimaliseren door zorgvuldig en slim te plannen.
Aan het werk in uw buurt
De buurtaanpak betekent dat u ons steeds vaker aan het werk ziet in uw buurt of straat. De werkzaamheden in uw buurt zijn afgestemd met uw gemeente. Als wij in uw buurt aan de slag gaan, informeren wij u daarover. U ontvangt een brief zodra we de locaties van de nieuwe elektriciteitshuisjes hebben afgestemd met de gemeente. Twee weken voordat we aan de slag gaan, ontvangt u weer een brief met daarin de belangrijkste informatie over de werkzaamheden. U blijft op de hoogte van actuele planningen en de laatste ontwikkelingen via de Stedin BouwApp. Deze download u via de knoppen bovenaan deze pagina.
Waar komt het elektriciteitshuisje?
Extra elektriciteitshuisjes in de buurt zijn nodig om ervoor te zorgen dat u ook in de toekomst stroom kunt blijven gebruiken en terugleveren. We begrijpen dat niet iedereen even blij is met een extra elektriciteitshuisje in de buurt. Samen met de gemeente kijken we zorgvuldig naar de locatie van het station. Bij het kiezen van de plek van het elektriciteitshuisje houden we met veel dingen rekening. Belangrijke punten zijn:
Op een centrale plek
Om aan zoveel mogelijk woningen elektriciteit te kunnen leveren, moet het station op een centrale plek staan.
Aanwezige kabels in de grond
De ligging van onze kabels, maar ook van andere kabels in de grond, bepaalt welke plek wel en niet kan. In overleg met de gemeente houden we zo veel mogelijk rekening met bomen of struiken. En gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld met parkeerplekken, groen en speelveldjes.
Bereikbaarheid
Het station moet via de openbare weg bereikbaar zijn. Zo kunnen we er goed bij als we aan het station moeten werken.
Veiligheid
Er moet genoeg ruimte rond het station zijn om veilig te werken. Onze stations voldoen altijd aan alle technische veiligheidsvoorschriften en regels over de afstand van het station tot woningen, andere panden en objecten boven de grond.
Passend in en voor de omgeving
Als meerdere plekken geschikt zijn, dan kiezen we samen met de gemeente de plek die het meest passend is in en voor de omgeving.
Drukte op het stroomnet
Mogelijk ervaart u nu al problemen met het terugleveren van uw zelf opgewekte stroom, knipperend licht, kapotte apparatuur. Dit noemen wij spanningsproblemen. Spanningsproblemen ontstaan als er op een bepaald moment te veel stroom gevraagd of teruggeleverd wordt. Met de buurtaanpak breiden we ons stroomnet uit en voorkomen we dat deze problemen ontstaan op het stroomnet. Lees meer over spanningsproblemen, hoe u checkt of er in uw buurt spanningsproblemen zijn en wat u er zelf aan kunt doen.
Veelgestelde vragen
- Waarom is het plaatsen van een elektriciteitshuisje (distributiestation) in mijn buurt nodig?
-
De energietransitie is in volle gang. Fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas maken plaats voor nieuwe energie zoals zonne-energie of windenergie. We gebruiken meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet op veel plekken vol; er ontstaat file op het elektriciteitsnet. Daarom is een enorme uitbreiding van ons net nodig. Dat betekent dat we meer elektriciteitshuisjes moeten plaatsen en méér en dikkere kabels leggen. Extra elektriciteitshuisjes zorgen ervoor dat de stroom beter wordt verdeeld in de buurt en het net meer stroom kan vervoeren.
- Hoe worden de locaties van de elektriciteitshuisjes bepaald?
-
De locaties worden in samenwerking met gemeenten bepaald. We kijken altijd naar de locatie die het minst belastend is voor de omgeving. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de contactpersonen in de brief die u gekregen heeft.
- Wat kan ik weer als het stroomnet is verzwaard?
-
Zodra het elektriciteitsnet in uw buurt is verzwaard, kunt u ook in de toekomst stroom blijven gebruiken en terugleveren. U kunt uw woning (verder) verduurzamen én u heeft zo min mogelijk last van spanningsproblemen. Het elektriciteitsnet is zoveel mogelijk klaar voor de toekomst.
- Waarom pakt Stedin niet alle buurten in één gemeente in één keer aan?
-
We maken buurt voor buurt ons verzorgingsgebied klaar voor de toekomst. De volgorde is bepaald op basis van de benodigde extra capaciteit die nodig is in een buurt. Denk aan de toename van het elektriciteitsverbruik en de ontwikkelingen die we op ons af zien komen, zoals de enorme groei van zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen. Dit kan verschillen per buurt binnen één gemeente. Ook is het voor Stedin onmogelijk om overal tegelijkertijd aan de slag te gaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met voldoende arbeidskrachten, materiaal, en ruimte. Daarom voeren we de werkzaamheden niet in één keer uit in uw gemeente.
gerelateerde onderwerpen
Drukte op het net
In steeds meer gebieden in Nederland is er congestie, de volledige capaciteit van het stroomnet is dan bereikt.
Lees meer over congestieGebruik het energienet slim
Door slimmer om te gaan met energie werkt u mee aan het voorkomen van storingen of spanningsproblemen. Wij geven graag tips.
Bekijk de tips