Beter benutten met
congestiemanagement
congestiemanagement
Congestiemanagementonderzoek
De uiteindelijke oplossing voor meer ruimte op het elektriciteitsnet is het verzwaren van het net. Stedin en andere netbeheerders breiden de netten de komende jaren daarom fors uit. Tegelijkertijd onderzoeken we oplossingen voor de kortere termijn, om extra capaciteit beschikbaar te stellen. We zijn verplicht om congestiemanagementonderzoek uit te voeren bij schaarste op het net.
Bij dit onderzoek kijken we of er in een congestiegebied mogelijkheden zijn om congestiemanagement toe te passen. Daarvoor wordt een technische analyse gemaakt van het netwerk en de mogelijkheden. Ook roepen we bedrijven en marktpartijen op of zij flexibel met hun energievraag en- aanbod om kunnen gaan. Dit noemen we congestiemanagement. Als resultaat publiceren we een eindrapport met de mogelijkheden en wordt congestiemanagement verder ingericht, afhankelijk van de gevonden oplossing.
Congestiemanagement
Congestiemanagement bestaat uit verschillende fasen (zie afbeelding): hoe meer de grens van de netcapaciteit wordt bereikt, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen. In fase 1 (tijdens het congestieonderzoek) wordt de klant al gevraagd om deel te nemen aan congestiemanagement. Hierbij gaat het om vrijwillige deelname. Zowel de omvang van het flexibel vermogen als de prijs bepaalt de klant zelf.
In het overzicht van Netbeheer Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van de fasen van congestiemanagement.
Verplicht deelnemen aan congestiemanagement
Als een vrijwillige oproep voor deelname aan congestiemanagement niet tot voldoende flexibel vermogen leidt, moeten we in sommige gevallen overgaan op fase 2a. Daarin worden klanten, die voldoen aan bepaalde criteria, verplicht om deel te nemen aan congestiemanagement. Dit is nodig om storingen te voorkomen en de leveringszekerheid veilig te stellen. In deze fase bepaalt de klant tegen welk bod zij minder elektriciteit terug wil leveren of juist wil afnemen (afhankelijk van de situatie). Stedin beoordeelt de bieding en als deze positief is komen we tot een contract. Daarin leggen we vast hoeveel flexibel vermogen de klant aanbiedt en tegen welke voorwaarden. Bij het toepassen van deelnameverplichting gelden vaste regels. Deze liggen vast in de Netcode Elektriciteit, opgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Gerelateerde onderwerpen
Loslaten storingsreserve
Het aansluiten van zonne- en windparken kan soms alsnog als we hiervoor de storingsreserve inzetten.
Lees meer over aansluiten bij schaarsteInvesteren in netcapaciteit
Voor het energiesysteem van de toekomst is een goed functionerend net nodig. Tot en met 2030 investeren we hierin zo’n €8 miljard.
Bekijk ons investeringsplanBeschikbare netcapaciteit
De ruimte op het elektriciteitsnet is niet onbeperkt. Onze kaarten geven inzicht in de actuele netcapaciteit.
Lees meerAanbieden flexvermogen
Kunt u flexibel regelvermogen aanbieden? Wij zoeken klanten en marktpartijen die helpen het elektriciteitsnet toegankelijk te houden.
Lees hoe u flexibel vermogen aanbiedt