Redispatch
Spitsmijden op afroep kort van tevoren
Nederland kampt steeds vaker met een tekort aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Daardoor raakt het net op piekmomenten te vol. De ‘file’ die er dan ontstaat op het net, noemen we: netcongestie. Door de pieken te verlagen zorgen we voor meer ruimte op het stroomnet. Daardoor kunnen meer bedrijven lokaal gebruik maken van het net en maken we groei en verduurzaming mogelijk. Ook voorkomen we op deze manier overbelasting van het stroomnet. Om congestie te voorkomen vragen we aan bedrijven om de ‘spits te mijden’ en tijdelijk minder elektriciteit te leveren of af te nemen. Door flexibel om te gaan met uw vermogen via zogenaamde flexoplossingen, levert u hier als bedrijf een belangrijke bijdrage aan. Redispatch is zo’n flexoplossing.
Hoe werkt redispatch?
Als er congestie dreigt te ontstaan in een gebied, willen we dat onze klanten meer of juist minder elektriciteit verbruiken of terugleveren aan het stroomnet. Meestal kunnen we de vraag en het aanbod van elektriciteit een dag van tevoren goed op elkaar afstemmen, om zo de file op het stroomnet te voorkomen. Maar soms moeten we op de middag van tevoren of op de dag zelf bijsturen vanwege een onverwachte piek. Dit bijsturen noemen we redispatch. Deelnemende bedrijven gebruiken dan op afroep tijdelijk meer of minder elektriciteit óf ze leveren tijdelijk meer of minder elektriciteit aan het stroomnet. Wij versturen hiervoor een biedverzoek tussen 15.30 op de dag van tevoren, tot 45 minuten voor aanvang op de dag zelf. Uw bedrijf ontvangt dit biedverzoek via congestiemanagementplatform GOPACS. In het verzoek benoemen we welk gebied, welk tijdsvenster en hoeveel vermogen de transportbeperking betreft. Via GOPACS biedt u, afhankelijk van het verzoek, aan om meer of minder stroom te verbruiken of te leveren. In een biedplichtcontract maken wij vooraf afspraken over de manier waarop u biedt. Dit geeft meer zekerheid bij afvlakken van de pieken op het stroomnet. U kunt ook deelnemen aan redispatch zonder biedplichtcontract.
In sommige gebieden is de ruimte op het net zo schaars dat de flexibiliteit van bedrijven direct nodig is om overbelasting van het net te voorkomen. In die gebieden kan het nodig zijn dat wij bedrijven een verplichte deelname aan congestiemanagement opleggen. Redispatch is een van de flexoplossingen die we inzetten bij deze verplichte deelname.
Congestie Service Provider
Om biedingen te kunnen doen voor redispatch, bent u als bedrijf verplicht om samen te werken met een Congestie Service Provider (CSP). Afspraken over hoe vaak en tegen welke vergoeding u deelneemt aan redispatch, maakt Stedin via uw CSP.
Waarom is deelnemen aan redispatch interessant?
Als bedrijf ontvangt u een vergoeding als we uw inzet daadwerkelijk gebruiken. De vergoeding bepaalt u zelf via het bod dat u doet op GOPACS. Stedin beoordeelt uw bod ten opzichte van de overige biedingen en kiest voor de meest efficiënte oplossing. Zo kunt u beloond worden voor het beschikbaar stellen van uw flexibel vermogen. Daarnaast helpt u als deelnemer aan redispatch om de betrouwbaarheid van het stroomnet te borgen. Zodat u en de bedrijven in uw directe omgeving verzekerd blijven van een betrouwbare stroomvoorziening.
Voor welk bedrijf is redispatch interessant?
Redispatch is geschikt voor bedrijven die hun stroomverbruik en/of het terugleveren van stroom op korte termijn kunnen aanpassen. Een koel-vrieshuis bijvoorbeeld, kan de temperatuur tijdelijk aanpassen en vooruit plannen. Dan is het aanbieden van tijdelijk minder stroomverbruik via redispatch een slimme zet. Windparken, zonneparken en tuinders met een WKK, zijn voorbeelden van bedrijven die juist het leveren van stroom aan het net eenvoudig kunnen bijsturen.
Redispatch in 6 stappen:
-
Geef uw interesse aan ons door via het aanmeldformulier of uw accountmanager. We nemen daarna contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. De gemaakte afspraken leggen we vast in een (biedplicht)contract.
-
U meldt zich aan bij een Congestie Service Provider (CSP). Of u registreert uw bedrijf als CSP. Ga hiervoor naar de website van Tennet. Daarna meldt u zich aan bij congestiemanagementplatform GOPACS.
-
U bent zelf verantwoordelijk voor het bijsturen van uw stroomverbruik en/of het leveren van stroom aan het net. Dit doet u bijvoorbeeld door het bedrijfsproces aan te passen of door apparaten te gebruiken om het stroomverbruik of de levering aan het stroomnet bij te kunnen sturen.
-
Stedin monitort of u zich houdt aan de gemaakte afspraken. Daarom is het noodzakelijk dat er een op afstand uitleesbare elektriciteitsmeter op uw aansluiting is aangesloten. De meeste bedrijven hebben al zo’n elektriciteitsmeter die door het meetbedrijf is geïnstalleerd.
-
Als stap 1 tot en met 4 gereed zijn, bent u klaar om deel te nemen. Volgens de gemaakte afspraken neemt u deel aan de biedingen via GOPACS.
-
Als u uw vermogen flexibel heeft ingezet, vergoeden wij dit over de afgeroepen periode zoals afgesproken in het (biedplicht)contract.
Redispatch in de praktijk
Productiebedrijf Van De Maat - bijsturen van energie afnemen van het net
Het waait vandaag onverwachts veel minder hard. Lokaal is er minder door windmolens opgewekte stroom beschikbaar. Klanten in dit gebied zullen meer elektriciteit gaan afnemen van het net, waardoor er mogelijk een piek in het verbruik van elektriciteit ontstaat. Stedin plaatst een verzoek op het platform GOPACS om in dit gebied minder stroom af te nemen. Productiebedrijf Van De Maat, die in dat gebied zit, heeft een grote batterij staan en kan tijdelijk in zijn eigen stroom voorzien. Het bedrijf biedt flexibel vermogen aan via redispatch en ontvangt hiervoor een vergoeding.
Windpark de Waaier - bijsturen van energie leveren aan het net
Het gaat vandaag onverwachts harder waaien. Dit betekent dat de windmolens meer elektriciteit gaan produceren. Om file op het stroomnet te voorkomen vragen wij aan het windpark om de tweede windmolen niet te laten draaien. De stroom van de tweede windmolen is echter al verkocht aan een afnemer. Stedin vraagt daarom aan een andere energieproducent, buiten het congestiegebied, de leveringsverplichting over te nemen. Stedin betaalt het prijsverschil en de hiervoor gemaakte kosten.
Kwekerij de Zonnebloem - bijsturen van energie leveren aan het net
Het gaat vandaag onverwachts harder waaien. Om file op het stroomnet te voorkomen vraagt Stedin aan de kwekerij om hun warmtekrachtkoppeling (WKK) volledig uit te zetten. De beoogde stroomproductie voor deze dag was echter al verkocht aan een afnemer. Stedin vraagt daarom aan een andere energieproducent, buiten het congestiegebied, de leveringsverplichting over te nemen op kosten van Stedin. De WKK heeft niet hoeven leveren waardoor Kwekerij de Zonnebloem geen brandstofkosten heeft gemaakt voor het gebruik. Het voordeel voor de kweker is dat hij de inkomsten van de stroomverkoop mag houden.
De balans van het elektriciteitsnet
Het is belangrijk om de balans van het elektriciteitsnet op nationaal niveau niet te verstoren. Daarom combineren we via GOPACS het accepteren van een kooporder in het congestiegebied, altijd met een verkooporder buiten het congestiegebied. Zo wordt de congestie opgelost zonder dat we de balans op het energienet verstoren.
Belangrijke woorden die we gebruiken bij redispatch
- Day-ahead
-
Bij een day-aheadmarkt kunnen deelnemers elektriciteit verkopen en kopen voor de 24 uur van de volgende dag. Dit kan in blokken van een uur of meerdere uren. Elke dag om 12.00 uur wordt de day-aheadmarkt gesloten. Partijen kunnen daarna nog handelen op de ‘intradaymarkt’.
- Intraday
-
Intraday is een term die verwijst naar handel na sluiting van de ‘day-aheadmarkt’. Op de Intradaymarkt is het mogelijk om continu stroom te verhandelen per kwartier, per uur of langer. Als een koper overeenstemming bereikt met een verkoper wordt de transactie gesloten.
- GOPACS
-
GOPACS is een platform om de netcongestie te verminderen. GOPACS stuurt u als deelnemer een bericht met daarin een aanvraag om de congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. U dient vervolgens een bieding in. De bieding wordt vervolgens gecombineerd met een tegengestelde bieding van een andere marktpartij buiten het congestiegebied. Hiermee wordt de balans in het elektriciteitsnet niet verstoort.