Energienet aanpassen


Medewerkers van Stedin bezig met werkzaamheden op straat

Een rotonde aanleggen, een dijk verzwaren of een tunnel graven onder een kanaal: allemaal ingrijpende werkzaamheden aan de openbare ruimte, die vaak een groot effect hebben op de energie-infrastructuur. Daarom gaan we graag tijdig in gesprek met gemeenten, provincies en waterschappen over voorgenomen plannen.

Het bestaande stroomnet is op veel plekken vol. Particulieren, bedrijven en overheden ondervinden hiervan steeds sterker de consequenties. Dit vraagt om heldere keuzes van de netbeheerders: de komende jaren geven we hoge prioriteit aan het uitbreiden van ons net, en minder prioriteit aan aanpassingen van het bestaande net. Zo zorgen we ervoor dat iedereen gebruik kan blijven maken van een betrouwbaar elektriciteitsnet. Nu en in de toekomst.

Gaat u binnen nu en vijf jaar aan de slag met werkzaamheden in de openbare ruimte, waarbij elektriciteitskabels of gasleidingen moeten worden verlegd? Dan is er soms een aanpassing van het bestaande energienet nodig. Een netaanpassing noemen we ook wel: een reconstructie. Om de benodigde netuitbreidingen sneller te kunnen realiseren, zullen we werk in de openbare ruimte dat de bestaande energie-infrastructuur raakt, kritisch bevragen.

Wat betekent dit voor uw project?

Wat betekent dit voor uw beoogde project? We gaan graag met u in gesprek over de vragen: wat zijn uw plannen? Is er daadwerkelijk netaanpassing noodzakelijk of zijn er andere oplossingen? Kunnen we uw verzoek anders plannen of slim koppelen aan gepland werk? Kunnen we de impact op het energienet beperken? Door deze vragen samen te bespreken, werken we efficiënt en kunnen we tegelijkertijd investeren waar dit het hardste nodig is: de uitbreiding van ons elektriciteitsnet.

Stem uw toekomstige plannen met ons af

Heeft u plannen binnen nu en vijf jaar die de energie-infrastructuur kunnen beïnvloeden? Laat ons dit weten via een vooraanmelding. Naar aanleiding van deze vooraanmelding gaan we met u in gesprek. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u in het stappenplan.

Netaanpassing

Gaat u als gemeente, provincie of waterschap werkzaamheden in de openbare ruimte uitvoeren die effect hebben op de energie-infrastructuur? Doe dan tijdig een vooraankondiging van uw project.

Welke rol speelt een combi-organisatie bij een netaanpassing?

Netbeheerders, drinkwaterbedrijven én aannemers zorgen ervoor dat de levering van water-, gas- en elektriciteit verzekerd blijft. Dit vergt een optimale afstemming. Per regio werken we daarom samen in combi-organisaties. Een combi-organisatie zorgt ervoor dat netwerken voor gas, water en elektriciteit zoveel mogelijk tegelijk worden aangelegd en coördineert werkzaamheden aan hoofdleidingen en aansluitleidingen. Dit geldt ook bij netaanpassingen. Hierdoor werken we slimmer, ondervinden bewoners minder last en voorkomen we dubbel werk.

Welke combi-organisaties zijn er binnen Stedin netbeheergebied?

Binnen het Stedin netbeheergebied zijn de combi-organisaties per regio ingedeeld. Het kaartje laat zien in welke regio u valt en welke combi-organisatie daarbij hoort:

  • Infra Stedin Dunea Oasen (Infra SDO)
  • Infra Stedin Vitens (Infra SV)
  • Infrawerk Rijnmond
  • Infrawerk Zeeland (DNWG)

Kaartje combi-organisaties binnen Stedin netbeheergebied