Vermogenssturing met
Realtime Interface (RTI)

Realtime Interface (RTI) maakt het mogelijk om de hoeveelheid teruggeleverde energie aan te passen aan de op dat moment beschikbare capaciteit op het net. Dit heet vermogenssturing. Zo kunnen we het aantal overbelastingen van het net verminderen en de ruimte op het net beter benutten. Daardoor kunnen klanten optimaal gebruik maken van ons elektriciteitsnet.

Met RTI kunnen we direct ingrijpen als het elektriciteitsnet in een gebied overbelast is of dreigt te raken. Zo communiceren we via de RTI over wat u als energie-invoeder op dat moment maximaal aan ons elektriciteitsnet mag terugleveren. We sturen daarvoor een signaal met hierin de kaders waarbinnen u moet blijven. We besturen dus niet direct uw installatie.

Voordelen van vermogenssturing 

  • Bij overbelasting van het net wordt u niet afgeschakeld, maar regelen we u als uiterste noodmaatregel (noodcurtailment) terug. Hierdoor behoudt u spanning en kan u (tot op zekere hoogte) blijven terugleveren. Daarmee draagt vermogenssturing positief bij aan de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet. 
  • Er ontstaat meer ruimte op het net voor teruglevering. Doordat we kunnen ingrijpen bij overbelasting, zijn er meer mogelijkheden om (andere) klanten sneller aan te sluiten of om hen meer vermogen toe te kennen. 

Tot slot voldoen we aan de Europese wetgeving (Netcode Requirements voor Generators: NC RfG)  

Waarom de RTI 

De energietransitie versnelt: de vraag naar elektriciteit stijgt en er wordt steeds meer duurzaam opgewekte energie aan het net teruggeleverd. Ons huidige elektriciteitsnet is hier nog niet goed op ingericht en raakt vol. Zo vol, dat in verschillende gebieden congestie ontstaat en het tijdelijk niet mogelijk is om nieuwe klanten aan te sluiten. Ook zijn we dan genoodzaakt om tijdelijk transportbeperkingen op te leggen.    
 
Daarom breiden we niet alleen ons elektriciteitsnet uit, maar passen we ook oplossingen toe om de beschikbare capaciteit van het huidige net op een veilige manier beter te benutten. De RTI is hier een voorbeeld van. 

Voor wie is de RTI 

Vanuit Europese wetgeving is bepaald dat alle terugleveraansluitingen vanaf 1 MW standaard voorzien moeten zijn van een RTI. Stedin kiest ervoor om te focussen op nieuwe aanvragen van 1 MW of hoger in risicogebieden. Ook aanvragen voor uitbreiding van het gecontracteerd terugleververmogen naar 1 MW of hoger in risicogebieden krijgen een RTI. Zijn deze situaties op u van toepassing? Dan moet u uw aansluiting voorzien van een RTI. Wij voeren de RTI in voor alle nieuwe aanvragen die worden ingediend via mijnaansluiting.nl.

Lees meer over deze wetgeving 

RTI voor uw aansluiting

Wij informeren u als we een RTI willen plaatsen. Ook regelt u zelf een aantal zaken. Nadat de RTI geplaatst is én u voldoet aan alle voorwaarden voor inbedrijfstelling, kunnen we uw aansluiting in bedrijf stellen en de RTI gaan inzetten. 

Installeren van de RTI

In de installatie-instructie voor het realiseren van de RTI staat stapsgewijs uitgelegd hoe uw gedeelte van de RTI gerealiseerd wordt. In deze instructie staan ook de criteria voor het plaatsen van het netbeheerder endpoint. Hieronder ziet u een schematische weergave van de RTI.

Schematische weergave van de inrichting van de RTI-installatie

Schematische weergave van de inrichting van de RTI-installatie. Bekijk een grotere versie.

Zodra er aan alle criteria is voldaan, kan Stedin het netbeheerder endpoint in de Stedin-ruimte van uw klantstation plaatsen. Wij sluiten de datakabel aan op het netbeheerder endpoint en stoppen alvast de stekker in de door u geplaatste wandcontactdoos. Bij de in bedrijf name van de aansluiting wordt de RTI getest. Zo realiseren we samen de installatie van de RTI. Mogelijk is het noodzakelijk dat wij een buitenantenne plaatsen (eigendom Stedin).

De installatie-instructie heeft u ontvangen samen met de offerte. Stuur de installatie-instructie voor de RTI door naar uw aannemer en installateur. In het document extra uitleg Realtime Interface leest u meer over de samenhang van de componenten, de verantwoordelijkheid per component, de criteria met sturing van derden en de veilige modus.

RTI-producten  

Op de site van Netbeheer Nederland staat een overzicht van goedgekeurde RTI-producten die u voor uw klantstation kunt aanschaffen. Deze producten zijn door onafhankelijke partijen getest en goedgekeurd. Per product is er een link opgenomen naar de productpagina van de leverancier.  

Bekijk het overzicht van RTI-producten 
  

Eigenaarschap, verantwoordelijkheid en onderhoud 

U bent eigenaar van en verantwoordelijk voor het RTI-product in uw klantstation, de zogenaamde end-point klantzijde. U onderhoudt dit ook. Wij zijn eigenaar van het RTI-product aan de Stedin-zijde (end-point netbeheerder). Ook zijn we hier verantwoordelijk voor en zorgen voor het onderhoud ervan.   
 

Kosten en vergoedingen RTI 

U betaalt voor het plaatsen en gebruik van het gedeelte van de RTI in het klantstation. Ook betaalt u voor het inzichtelijk maken van de meetdata en het regelbaar maken van uw energievoorziening. De kosten voor het plaatsen en gebruik van het RTI-product aan de zijde van het net (inkoopruimte van Stedin) nemen wij voor onze rekening. 

Dit betekent het volgende:

    • End-point netbeheerder;  
    • De plaatsing en installatie van het netbeheerder end-point;  
    • Het aansluiten van de kabels (230v en UTP) op het netbeheerder end-point;  
    • De uren van Stedin-medewerkers voor de connectiviteits- en functionele testen bij inbedrijfname van de RTI;  
    • De inbedrijfstelling van de installatie.
    • End-point aangeslotene; 
    • De wandcontactdoos om het netbeheerder end-point op aan te sluiten, deze moet op een aparte groep zitten;   
    • De interfacekabel met voldoende lengte om de afstand tussen het netbeheerder end-point en end-point aangeslotene te overbruggen;  
    • Het aansluiten van de interfacekabels op de end-point aangeslotene;  
    • Het maken en afdichten van een doorvoer van netbeheerders-zijde naar klant-zijde. Bij een brandwerende scheiding moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om de gemaakte doorvoer weer brandwerend af te dichten;  
    • De uren van medewerkers voor de connectiviteits- en functionele testen bij inbedrijfname van de RTI.
       

Vergoedingen bij afregelen 

Afhankelijk van de toepassing van de RTI (bijv. noodcurtailment), kan er sprake zijn van een vergoeding als u wordt afgeregeld. Deze tarieven worden vastgesteld in nationaal gestandaardiseerde toepassingskaders. Gebruikersplatform Elektriciteits- en Gastransportnetten (GEN) beheert en stelt deze kaders op. Wordt via de RTI een vermogenskader naar u gecommuniceerd? Dan wordt daarbij altijd verwezen naar een toepassing, zodat u weet waarom u een kader ontvangt en of een vergoeding van toepassing is. 

Bekijk de toepassingskaders

Achtergrond: ontwikkeling van RTI 

De RTI is ontwikkeld in samenwerking met andere netbeheerders, diverse brancheverenigingen waaronder Holland Solar, NWEA, Energie Samen (i.s.m. Invest-NL) en kennisinstituten als TNO, DNV, ENCS en Technolution. Hiermee is de RTI de nationale standaard voor communicatie tussen netbeheerders en invoeders over toegestane vermogens op het overdrachtspunt. De RTI maakt gebruik van internationale standaarden (zoals IEC-61850) en ontwikkelingen (zoals sturing op het overdrachtspunt).

Veelgestelde vragen

Is de RTI verplicht?

De RTI is verplicht voor aanvragen voor opwek vanaf 1 MW in risicogebieden. Dit geldt ook voor uitbreiding van opwek waarbij het gecontracteerd terugleververmogen de 1 MW overstijgt. WKK's zijn uitgezonderd op basis van RfG Artikel 6 lid 4.

Hoe weet ik dat de RTI werkt? Wordt dit getest?

Zodra de aansluiting in bedrijf is, test Stedin de RTI. Uiteraard in afstemming met u als klant. U hoeft niet aanwezig te zijn bij het testen van de RTI. Het is noodzakelijk dat de leverancier(s) van de hardware en de software beschikbaar zijn om eventuele problemen direct kunnen verhelpen.

Wanneer en hoe vaak wordt de RTI ingezet?

De RTI wordt ingezet bij dreigende overbelasing van ons elektriciteitsnet. De kans hierop verschilt per gebied. We zetten de RTI alleen in als we de overbelasting niet op een andere manier kunnen oplossen (bijvoorbeeld door middel van marktgebaseerd congestiemanagement).

Kondigt Stedin vooraf aan dat er teruggeregeld gaat worden?

Indien er voldoende tijd is tijdens het afwenden van de dreigende overbelasting wordt er vooraf contact opgenomen. Is dat niet het geval dan krijgt u achteraf bericht dat de RTI ingezet is.

Wie kan ik binnen Stedin benaderen voor eventuele extra vragen en/of toelichting voor het plaatsen van de RTI?

Uw key accountmanager of verkoopadviseur is uw eerste aanspreekpunt. Is het project in de realisatiefase? Dan is de projectleider of projectcoördinator uw eerste aanspreekpunt.