Handleidingen van
de slimme meter
Elk type meter heeft een eigen handleiding. Daarin staat bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest. U vindt in de handleiding terug:
- Wat u ziet op het scherm van de slimme meter.
- Welke telwerken de slimme meter heeft.
Hoe meet de slimme meter?
De meter heeft maximaal vier telwerken en legt de verbruikte en teruggeleverde energie in twee tarieven vast. Twee telwerken meten hoeveel elektriciteit u ontvangt. Wanneer u ook energie opwerkt, meten twee extra telwerken de hoeveelheid elektriciteit die u teruglevert. Hoeveel u betaalt en hoeveel uw energieleverancier betaalt, staat in uw contract met de energieleverancier. Er gelden twee tarieven bij het meten. Tarief 1 is het lage tarief. Tarief 2 is het normale tarief. In welk tarief we meten, hangt af van de tijd waarop u energie gebruikt.
De meterstanden leest u gemakkelijk af op het display van de slimme meter. Bekijk de handleiding van de slimme meter om te zien hoe dat werkt.
Tarieftijden
Tarief 1 Laag tarief |
Op maandag tot en met vrijdag van 23.00 tot 7.00 uur |
Op zaterdag en zondag (hele dag) |
Op erkende feestdagen (hele dag)* |
Tarief 2 Hoog tarief |
Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 23.00 uur |
* Erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.
Maandelijks overzicht
Als u een slimme meter heeft, is uw energieleverancier verplicht om u maandelijks een overzicht te sturen van uw energieverbruik en de kosten hiervan. Daarmee kunt u ook uw verbruik met de vorige periode vergelijken en energie besparen.
Is mijn verbruik gemiddeld?
Nu u inzicht heeft in uw energieverbruik wilt u misschien weten of uw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is. Milieu Centraal heeft een adviesmodule om energieverbruik te vergelijken ontwikkeld. Volgens het NIBUD verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3000 kWh stroom per jaar en ongeveer 1470 m3 gas.