We gebruiken in Nederland steeds meer energie. Ook wekken we veel meer stroom op. Daar is het energienet oorspronkelijk niet op ontworpen en hierdoor raakt het vol. Natuurlijk werken wij hard aan het uitbreiden en verzwaren van het net. Maar door slimmer om te gaan met energie kunt ook u meewerken aan het voorkomen van storingen of spanningsproblemen. Daarnaast draagt u zo bij aan een beter milieu én bespaart u op uw energiekosten. Wij geven u op deze pagina een paar tips.

Inductiekookplaat met pan erop

Verbruik minder energie tijdens piekuren

De piekuren zijn de momenten waarop huishoudens en bedrijven veel energie verbruiken. Dit is vooral tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends en 16:00 en 21:00 uur ’s avonds. Tijdens de piekuren neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Gebruik daarom zo min mogelijk elektronische apparaten tijdens deze uren. Het helpt ook om niet alle apparaten tegelijk aan te zetten.

Opgewekte stroom zelf gebruiken

Maak overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom die u opwekt. Bijvoorbeeld door dan te wassen of uw elektrische auto op te laden. Er zijn steeds meer slimme apparaten zoals vaatwassers die u kunt programmeren. Zo zijn ze actief wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken. Niet-slimme apparaten kunnen vaak uitgesteld starten. Zo kunt u ook als er niemand thuis is opgewekte stroom gebruiken.
Warmtepomp op dak van huis

Verwarm en koel duurzaam

Gebruik opgewekte stroom meteen om uw huis te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer. Dit kan met een airco, elektrische kachel of infraroodpaneel. Zo hoeft u geen gas te gebruiken. Bespaar nog meer energie en kosten door alleen de ruimtes te verwarmen of te koelen waar u op dat moment bent.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een contract met flexibele prijzen voor elektriciteit en gas. Dit contract stimuleert energie te gebruiken op de momenten dat er veel elektriciteit beschikbaar is op het net. Bijvoorbeeld wanneer de wind waait en/of de zon schijnt. De energieprijs is dan het laagst. Als u ervoor kiest om op die momenten energie te gebruiken, helpt u om de druk op het energienet verminderen. Een dynamisch energiecontract brengt ook risico’s met zich mee. Het is niet voor iedereen de juiste keuze. Lees meer over de voor- en nadelen van dynamische energiecontracten.

Inzicht en besparen met
een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager geeft u inzicht in uw energieverbruik. U koppelt een apparaat, app of website aan de P1-poort van uw slimme meter. Vervolgens kunt u uw energieverbruik in de gaten houden. Dit helpt u om gericht te besparen. Wilt u weten welke verbruiksmanager het beste past bij uw situatie? De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite voor energieverbruiksmanagers.

Netbewust
laden

Er komen steeds meer elektrische auto’s in Nederland. Dit merken we ook in de vraag naar stroom. Het stroomnet kan overbelast raken als alle auto’s in een wijk rond dezelfde tijd worden opgeladen. Laad uw auto daarom op buiten de piekuren of op het moment dat uw zonnepanelen stroom opwekken. Zo ontlast u het net. 

Laadpaal thuis

Wilt u thuis of nabij uw huis een laadpaal (oplaadpunt) aanvragen? De mogelijkheden hangen af van de locatie, uw woonsituatie en mogelijk de regels van uw gemeente.

Een laadpaal thuis hebben, betekent ook dat u meer energie tegelijkertijd gaat verbruiken. Daarom heeft u mogelijk een zwaardere aansluiting in uw meterkast nodig. De wachttijden hiervoor kunnen lang zijn. Vraag uw verzwaring daarom op tijd aan. 

Verzwaring aansluiting aanvragen

gerelateerde onderwerpen

Huizen met zonnepanelen

Zelf energie opwekken

Door zelf energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen. Het is belangrijk dat uw aansluiting hiervoor geschikt is.

Zelf energie opwekken en terugleveren
Man op een laptop aan het werk

Energie besparen

Inzicht in uw energieverbruik? Dat kan als u een energieverbruiksmanager aan de slimme meter koppelt. 

Energieverbruiksmanagers
Huizen met oranje daken met zonnepanelen

Spanningsproblemen

Door drukte op laagspanningsnet ontstaan soms spanningsproblemen. Hierdoor kan de omvormer van de zonnepanelen uitvallen.

Voorkom spanningsproblemen
Stedin monteur met slimme meter in zijn handen

De slimme meter

Met de slimme meter ziet u nauwkeurig wat u teruglevert aan opgewekte energie.


Meer over de slimme meter