Een vol elektriciteitsnet
congestie
Wat is congestie?
De energietransitie en economische groei vragen steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet. Op veel plekken is de vraag inmiddels groter dan de netten aan kunnen. Daardoor ontstaan volle elektriciteitsnetten. Dit noemen we congestie. Het betekent dat (meer) elektriciteit afnemen en/of terugleveren niet meer mogelijk is. Nieuwe aanvragen hiervoor komen op een wachtlijst.
Overzicht congestiegebieden
Op de provinciepagina's hieronder vindt u een overzicht van onze congestiegebieden per provincie. Of bekijk de huidige situatie op de kaart.
Provincie Zuid-Holland
In Zuid-Holland zit het hoogspanningsnet zo goed als overal aan de maximale capaciteit. Ook delen van het regionale net zitten vol.
Bekijk congestiegebiedenProvincie Utrecht
Het landelijke hoogspanningsnet in de provincie Utrecht zit vol. Ook delen van het regionale elektriciteitsnet bereiken hun limiet.
Bekijk congestiegebiedenProvincie Zeeland
Het hoogspanningsnet in Zeeland zit nagenoeg aan de maximale capaciteit. Het net van Stedin is hier afhankelijk van.
Bekijk congestiegebiedenProvincie Noord-Holland
Het landelijke hoogspanningsnet in de provincie Noord-Holland zit nagenoeg aan de maximale capaciteit.
Bekijk congestiegebieden
Oplossen van congestie
Congestiemanagement
Om congestie op te lossen zijn vaak netverzwaringen nodig. Dat kost tijd. Daarom onderzoeken we ook altijd de mogelijkheden voor congestiemanagement. Hierbij leveren grootzakelijke klanten tegen een vergoeding tijdelijk minder elektriciteit aan het net of nemen juist meer elektriciteit af. Zo voorkomen we overbelasting van het net (op piekmomenten). Congestiemanagement bestaat uit verschillende fases waarbij de maatregelen ingrijpender worden hoe meer de grens van de netcapaciteit wordt bereikt.
Flexoplossingen
Flexoplossingen zijn bedoeld om de beperkte ruimte op het stroomnet goed te benutten. Bijvoorbeeld door tijdelijk de afname en/of teruglevering van elektriciteit aan te passen of te schuiven met stroomverbruik. Er zijn verschillende soorten flexoplossingen om in te spelen op de mogelijkheden. Zo zijn er flexoplossingen die u samen met ons kunt toepassen. Maar samenwerken met ‘netburen’ in bijvoorbeeld een e-hub kan ook.
Wachtlijst transportcapaciteit
Omdat het net vol raakt, kunnen we in congestiegebieden niet meer meteen transportcapaciteit bieden. Daarom hebben we een wachtlijst voor klanten die transportcapaciteit aanvragen in een congestiegebied. Zodra er capaciteit beschikbaar komt door congestiemanagement of netverzwaringen, wijzen we dit toe op volgorde van de wachtlijst.
Slim gebruik van het energienet
Door slimmer om te gaan met energie, kan het elektriciteitsnet beter benut worden. Netbewust laden is hier een voorbeeld van. Elektrische auto’s vragen veel van het elektriciteitsnet, zeker als ze worden opgeladen tijdens de uren dat het erg druk is. Maar elektrisch laden kan ook onderdeel zijn van de oplossing voor het volle net. Door samen met laadpaalexploitanten het laadvermogen van publieke laadpalen tijdelijk te verlagen (bijvoorbeeld tussen 16:00 en 21:00 uur), komt er ruimte vrij voor andere dingen.
Lees meer over netbewust laden
Investeringen in het net
Om congestie structureel op te lossen in de provincies, breiden we de netcapaciteit uit. Ons investeringsplan 2024 geeft aan hoe wij tussen 2024 en 2033 zorgen voor meer capaciteit voor het transport van elektriciteit en gas. Ter ondersteuning van ons investeringsplan ontwikkelden we voor de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland kaarten die de geplande investeringen in een gemeente laten zien. Het gaat hierbij om werkzaamheden aan stations en verbindingen (≥25kV en >8 bar) die in de periode 2024-2033 uitgevoerd worden. Ook vindt u op de pagina’s van de congestiegebieden meer informatie over de investeringen in dat gebied.
Landelijk Actieprogramma Netcongestie
Het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) richt zich op de uitdagingen die netcongestie met zich meebrengt. In het programma werken wij samen met andere netbeheerders, overheden en marktpartijen aan het zoveel mogelijk beperken en voorkomen van problemen met het overbelaste elektriciteitsnet. Dit doen we door:
- Sneller te bouwen aan het elektriciteitsnet.
- Het beter benutten van het elektriciteitsnet.
- Meer en slimmer inzicht te krijgen door bijvoorbeeld netdigitalisering.
Kaarten transportcapaciteit
Op onderstaande kaarten maken wij inzichtelijk wat de transportcapaciteit voor teruglevering en afname
in het Stedin-gebied is. De kaarten zijn indicatief en u kunt hier geen rechten aan ontlenen.
We updaten de kaarten minimaal eens per kwartaal.
* Deze kaart geeft alleen de netcapaciteit van Stedin weer. De landelijke capaciteitskaarten van het elektriciteitsnet vindt u op de site van Netbeheer Nederland.
gerelateerde onderwerpen
Om in gevallen van schaarste aan netcapaciteit zon- en windparken toch te kunnen aansluiten, kan het loslaten van storingsreserve een oplossing zijn.
Lees meer over storingsreserve loslatenTransportprognoses zijn een verwachting van het benodigde transport voor de levering of productie van elektriciteit. Ze tonen wat de gevraagde capaciteit is in het deelnet.
Bekijk de transportprognoses