Wat doet
Stedin voor u?
- Informatie over uw aansluiting(en) en de mogelijkheden
- De capaciteit van uw aansluiting wijzigen of een extra meetpunt plaatsen
- De energiemeter controleren
- Een nieuwe energiemeter plaatsen
Energie opwekken en terugleveren
in 6 stappen
-
Kies waarmee u energie wilt opwekken, bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor subsidie (of een lening). Meer informatie hierover leest u op energiesubsidiewijzer.nl. Opwekinstallaties moeten voldoen aan wettelijke eisen. Vraag uw leverancier hiernaar.
-
Kies een erkend installatiebedrijf voor een veilige installatie van uw opwekinstallatie zoals zonnepanelen. Dat kan bijvoorbeeld via echteinstallateur.nl.
-
Vraag uw installateur of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting geschikt is om zelf energie mee op te wekken. Is dat niet zo? Dan kunt u een verzwaring van de aansluiting aanvragen. Het is ook mogelijk een extra meetpunt (een tweede elektriciteitsmeter) achter de bestaande aansluiting te plaatsen. Hierdoor wordt het mogelijk om op één aansluiting twee energieleveranciers te contracteren. Zo kunt u uw opgewekte energie terugleveren aan een andere leverancier dan uw leverancier waarvan u energie afneemt.
-
Dit is wettelijk verplicht en belangrijk: Uw energieleverancier heeft zo de juiste gegevens om te salderen of een terugleververgoeding te berekenen. Ook hebben wij die informatie nodig. Zo weten wij hoeveel energie er op het energienet komt. Daarmee zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiƫnt mogelijk functioneert. Dit is belangrijk om storingen en calamiteiten te voorkomen. Installaties tot 1MW registreert u zelf In het landelijke register. Hier worden alle gegevens vastgelegd van installaties die elektriciteit produceren. Houd uw postcode, huisnummer en de laatste 6 tekens van uw meternummer bij de hand. Deze gegevens heeft u nodig om uw zonnepanelen te registreren.
Bent u installateur, woningcorporatie of projectontwikkelaars en wilt u namens klanten grote aantallen zonnepanelen registreren? Vult u dan dit Excel-bestand in en stuur dit naar fm.StedinTeruglevering.kv@stedin.net. Wij verzorgen dan de bulk registratie voor u totdat dit via een eigen account kan.
-
Wij controleren direct na uw registratie of uw energiemeter geschikt is voor teruglevering. U ontvangt van ons een bevestiging van de registratie. Hierin staat of u een nieuwe (slimme) meter nodig heeft. Als u die nodig heeft, kunt u een afspraak met ons maken om de meter te vervangen. Hoe u een afspraak met ons maakt, vindt u ook in deze e-mail.
-
U kunt nu profiteren van de energie die u zelf opwekt. En zo uw energiekosten verlagen en bijdragen aan een beter milieu.
Op momenten dat uw installatie meer energie opwekt dan u verbruikt, levert u deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Deze energie mag u op een ander tijdstip weer afnemen zonder hiervoor te moeten betalen. Dit heet 'salderen'. De verrekening vindt automatisch plaats. Raadpleeg de voorwaarden via uw energieleverancier.
Uw registratie controleren,
uitbreiden of wijzigen
U kunt de gegevens van uw zonnepanelen raadplegen door in te loggen op energieleveren.nl. Houd uw postcode, huisnummer en de laatste 6 tekens van uw meternummer bij de hand. U heeft deze informatie nodig om uw gegevens te bekijken. Ook uitbreidingen of wijzigingen van uw installatie kunt u zo makkelijk doorvoeren.
Vragen over zonnepanelen
- Ik heb geen link ontvangen na het aanmelden van mijn zonnepanelen of andere elektriciteitsopwekkers. Wat nu?
- Mijn meters (meternummers) worden niet herkend tijdens het registreren van mijn installatie. Wat moet ik doen?
- Ik weet niet zeker of ik over de juiste gegevens van de omvormer en de zonnepanelen beschik. Hoe kom ik achter de juiste gegevens?
Gerelateerde onderwerpen
Aanmelden zonnepanelen
Heeft u zonnepanelen? Loop uw vergoeding niet mis, meld uw zonnepanelen aan.
Aanmelden zonnepanelen
Spanningsproblemen
Door drukte op laagspanningsnet ontstaan soms spanningsproblemen. Hierdoor kan de omvormer van de zonnepanelen uitvallen.
Voorkom spanningsproblemen