Aansluiting
verlichten of verzwaren

Wanneer u uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting verzwaart, kunt u meer energie tegelijkertijd gebruiken. Bijvoorbeeld om uw elektrische auto op te laden of warmtepomp te gebruiken. Een zwaardere aansluiting is soms ook nodig als u zelf energie opwekt met zonnepanelen en teruglevert aan het net.

Gaat u minder gas en/of elektriciteit gebruiken? Dan kunt u misschien de capaciteit van uw aansluiting verlichten. Benieuwd naar uw huidige capaciteit? Ga naar Mijn Stedin en controleer het eenvoudig zelf.

Vraagt u een verzwaring van uw aansluiting aan? 

Het is mogelijk dat u langer moet wachten op een verzwaring. Doordat we vaker elektrisch koken, rijden en verwarmen raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol. Hierdoor moeten we vaker eerst nieuwe kabels aanleggen of een elektriciteitshuisje plaatsen. Dit kost tijd en vraagt om voldoende technisch personeel, ruimte en materialen om het werk uit te voeren. Bovendien kunnen we niet overal tegelijkertijd aan de slag. Daarom lopen de doorlooptijden op enkele plaatsen op en duurt het soms langer om klanten aan te sluiten. Als de werkzaamheden vertraging oplopen, laten wij u weten wat dit precies voor u betekent.

Uw aansluiting verlichten of verzwaren
in 5 stappen

  1. Voor het verzwaren of verlichten van uw aansluiting vraagt u een opdracht aan via de landelijke website www.mijnaansluiting.nl. U ontvangt voor het verzwaren of verlichten van de aansluiting geen offerte. Bij het bevestigen van de aanvraag kunt u de opdrachtbevestiging downloaden. Hierin staat belangrijke informatie voor u. In sommige gevallen moeten wij extra werkzaamheden verrichten, dan krijgt u van ons wél een offerte.


    Na goedkeuring van de offerte krijg u de opdrachtbevestiging. Afhankelijk van uw aanvraag voegt u hier foto’s van uw meterkast of tekeningen toe. Uw aannemer of installateur geeft u graag advies als u niet weet hoe zwaar de capaciteit van de aansluiting moet worden. Een verhoging van capaciteit is vaak aan de orde als u elektrisch gaat koken of veel zonnepanelen krijgt. Ons overzicht geeft informatie over de verschillende aansluitingen.


    Let op: Als u niet de eigenaar van het pand/perceel bent, adviseren wij u uw aanpassing aan de aansluiting af te stemmen met de eigenaar. Dit om mogelijke problemen bij verhuizing te voorkomen.

  2. Na uw aanvraag via www.mijnaansluiting.nl ontvangt u binnen 24 uur een betaallink om uw opdracht te betalen. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, nemen wij contact met u op. 
  3. Na de betaling van uw opdracht ontvangt u binnen vijf werkdagen een e-mail om uw afspraak in te plannen.
     
    • Bouwkundige voorzieningen
      Uw binneninstallatie moet op de uitvoeringsdatum veilig (inclusief veiligheidsaarding) en klaar zijn voor gebruik. De binneninstallatie moet voldoen aan de NEN-norm die van toepassing is. Dit betekent onder andere dat de hoofdschakelaar geschikt moet zijn voor het aantal fasen (1 of 3) en het nieuwe vermogen. Een erkende installateur kan u hierin adviseren. Meer informatie over het plaatsen van een juiste hoofdschakelaar? Bekijk deze video.  
    • Aanwezigheid contactpersoon
      Het is belangrijk dat er tijdens onze werkzaamheden een contactpersoon van 18 jaar of ouder ter plaatse aanwezig is.

       

       
  4. Op de afgesproken datum voeren wij of de aannemer de werkzaamheden uit. In sommige gevallen moeten wij dan ook uw (slimme) meter vervangen. 

Help om het drukke stroomnet te verlichten  

Het stroomnet zit op steeds meer plekken vol. Daarom zijn we bezig met het uitbreiden en het verzwaren van het net. Maar ook het verminderen van uw stroomverbruik kan helpen de druk op het net te verlichten. Lees meer tips over het slimmer gebruiken van energie

Gerelateerde onderwerpen

Stedin monteur met slimme meter in zijn handen

De slimme meter

Met de slimme meter ziet u nauwkeurig wat u teruglevert aan opgewekte energie.


Meer over de slimme meter
Huizen met oranje daken met zonnepanelen

Spanningsproblemen

Door drukte op laagspanningsnet ontstaan soms spanningsproblemen. Hierdoor kan de omvormer van de zonnepanelen uitvallen.

Voorkom spanningsproblemen