Werk in de openbare ruimte
met impact op het energienet

De komende jaren heeft uitbreiding van het overvolle elektriciteitsnet de hoogste prioriteit bij de netbeheerders. Dat geldt ook voor Stedin. Aanpassingen aan het bestaande net, krijgen dan ook minder prioriteit. Gaat u binnen nu en vijf jaar aan de slag met werkzaamheden aan de openbare ruimte? En voorziet u dat daarbij elektriciteitskabels of gasleidingen moeten worden verlegd? Dan doet u bij ons eerst een vooraanmelding van uw voorgenomen plannen. Samen gaan we in gesprek over de slimste oplossing. Dit kan leiden tot een Verzoek tot Aanpassing (VTA). Hoe dit in zijn werk gaat, leest u in het stappenplan.

  1. Het is van belang dat u de juiste voorbereidingen treft bij het maken van uw plannen. U gebruikt daarvoor informatie over richtlijnen en wetgeving en het CROW500 proces. U doet alvast een Klic-melding, bekijkt de ligging van onze kabels en leidingen en inventariseert knelpunten.

  2. Doe tijdig een vooraanmelding van uw project wanneer dit binnen 5 jaar gepland is. Zo zijn wij in een vroeg stadium op de hoogte. Deze vooraanmelding komt terecht bij de combi-organisatie van uw regio. In de tussentijd zorgt u voor een bodemonderzoek, een plantekening, en een vergunning.

  3. Heeft u uw vooraanmelding gedaan? Dan nemen we contact met u op om uw verzoek te bespreken. Samen zoeken we naar de beste oplossing voor de netaanpassing. Kan uw verzoek gekoppeld worden aan al geplande werkzaamheden in uw regio? Of kunnen we slimme keuzes maken in ontwerp en uitvoering zodat we efficiënt aan het werk kunnen gaan? Is een netaanpassing inderdaad nodig? Dan is het indienen van een Verzoek Aanpassing (VTA) de volgende stap.

  4. U stuurt uw Verzoek tot Aanpassing (VTA) via email naar: fm_reconstructie@stedin.net. Na overleg en een akkoord op uw plannen, maken wij een passende kostenraming of voorlopige schadeclaim. Deze zijn zo specifiek afhankelijk van de omstandigheden, dat we u hiervoor vooraf geen indicatie kunnen geven. De eindafrekening vindt plaatst op basis van nacalculatie. In de kostenraming vermelden wij ook de geplande doorlooptijd van de werkzaamheden.

  5. Na uw akkoord maken wij een afspraak voor de uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden.

  6. Als de voorbereidende werkzaamheden klaar zijn, plannen wij de uitvoeringswerkzaamheden. En voeren we deze voor u uit.

  7. De eindafrekening vindt plaats op basis van nacalculatie.