Nieuwe focus voor Stichting USEF

Rotterdam, 15 mei 2019

Stichting USEF (Universal Smart Energy Framework) gaat een nieuwe fase in. Na de ontwikkeling van het framework en de eerste resultaten in de markt verschuift de focus van de USEF stichting nu van aanjager naar facilitator. Dit is een rol die nauw aansluit bij de taken van netbeheerders Liander en Stedin op de Nederlandse markt. Zij zetten daarom de stichting samen voort en faciliteren de verdere ontwikkeling van het USEF-model samen met de markt. 

Sinds 2015 is stichting USEF actief om de totstandkoming van een geïntegreerde flexibiliteitsmarkt te bevorderen. In een flexmarkt worden vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afgestemd door de inzet van slimme tools om piekbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen. De eerste fase is succesvol geweest; USEF is opgenomen in Europese richtlijnen en wordt al toegepast in verschillende lokale flexprojecten en proeftuinen. Nu breekt er een nieuwe fase aan met de focus op het faciliteren van de markt. 

“In 2015 hebben we met verschillende spelers uit de smart energy keten de handen ineen geslagen om een markt te beschrijven die álle betrokkenen in het systeem meerwaarde oplevert. Iets dat geen enkele partij alleen zou doen of kunnen als die alleen uit eigen opdracht of commercieel belang zou denken”, zegt Bram Sieben, bestuurslid van Stichting USEF. “De USEF partners ABB, Liander, DNV GL, Essent, IBM, ICT Group en Stedin zijn over hun eigen schaduw heengestapt en hebben hun specialisten bij elkaar gebracht. De uitkomst van dat werk is indrukwekkend en bovendien gratis beschikbaar voor de maatschappij. Flexibiliteit in de energiesector staat op de kaart en we zien al verschillende toepassingen in de markt. Daar mogen alle betrokken partijen trots op zijn.”    

Netbeheerders Liander en Stedin zijn voor de nieuwe fase de aangewezen partijen en zetten samen stichting USEF voort. Gezamenlijk willen zij het USEF-model als standaard verankeren in het Nederlandse marktmodel en in Europees beleid. Op die manier kunnen flexmarkten gemakkelijker en op soortgelijke manier worden opgezet met lagere kosten voor de betrokken partijen en eindgebruikers als doel. 

De netbeheerders faciliteren de verdere ontwikkeling het USEF-model, met ondersteuning van de USEF User Community. Deze gebruikersgroep deelt haar praktijkervaringen met elkaar en de stichting om zo samen het USEF-model verder te verfijnen. De eerder genoemde partijen blijven als mede-oprichters nauw betrokken bij USEF en kunnen met hun kennis over het USEF-model flexprojecten adviseren bij de implementatie van het USEF-model (zie www.usef.eu).