Je wast je was schoner als de zon schijnt

Stedin roept iedereen op om duurzaam opgewekte energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen, direct te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Daarom roepen we op om te Zonwassen: wassen als de zon schijnt. Ook als je zelf geen zonnepanelen hebt. Dan gebruik je stroom van zonneparken of van je buren die zonne-energie terugleveren op het net.

Was ook thuis schoner als de zon schijnt! Zo krijg je nieuwe energie.




Waarom was je schoner als de zon schijnt?

Er is genoeg zonne-energie voor ons allemaal. Ook als je zelf geen zonnepanelen hebt. De stroom die zonnepanelen opwekken kunnen we alleen moeilijk bewaren en te veel stroom belast het elektriciteitsnet. Dus kunnen we deze zonne-energie het beste direct gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. De meeste tijd van het jaar is dat tussen 12 en 15u. Als netbeheerder hebben we de taak om het elektriciteitnet in optimale staat te houden. Daarmee lopen we soms tegen grenzen aan. Als we met elkaar meer de energie gebruiken in het ritme van de natuur, benutten we het net beter en is de beschikbaarheid van energie beter in balans. Zet daarom je wasmachine aan als de zon schijnt. Dan was je op 100% zonne-energie en was je dus nog schoner!

Handige tips

Wil je weten hoe je zelf het beste energie kan gebruiken in het ritme van de natuur? Ben je benieuwd hoe jij mee kan helpen om het net te ontlasten? Of ben je nieuwsgierig hoe jij je energieverbruik in de gaten houdt om gericht te besparen?

Bekijk de tips die je helpen om slimmer om te gaan met energie en hoe je bijdraagt om storingen of spanningsproblemen te voorkomen. Zo draag je bij aan een beter milieu én bespaar je op je energiekosten.

De Zonnerette

De Zonnerette is een unieke wasserette die van 21 t/m 23 juni op het Eendrachtsplein in Rotterdam stond. Mensen konden in deze pop-up – die volledig draaide op zonne-energie – gratis hun wasje doen. Hier informeerden we hoe mensen ook thuis het beste gebruik kunnen maken van zonne-energie en waarom het beter is om de wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de Zonnerette!

0:02 / 1:00

Veelgestelde vragen over zonwassen

Waarom was je schoner als de zon schijnt?

Als de zon schijnt, wekken we in Nederland via zonnepanelen groene stroom op. Ook als je zelf geen zonnepanelen hebt, kun je daar wel van profiteren. Bijvoorbeeld van de groene stroom die eigenaren van zonnepanelen niet gebruiken en dus terugleveren aan ons energienet. Of de opgewekte energie van een groot zonnepark in de buurt. Als je op een zonnig moment je wasmachine aanzet, was je dus het meest duurzaam. Dan maak je optimaal gebruik van lokaal opgewekte groene energie.

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom precies?

Groene stroom is stroom die opgewekt is uit duurzame energiebronnen zoals wind, water en zon. Grijze stroom is elektriciteit die opgewekt wordt uit fossiele brandstoffen. Die laatste is dus meer milieubelastend.

Het is toch juist goedkoper om je was te wassen laat in de avond of in het weekend (daltarief)?

Dat was vroeger wel het geval omdat stroom in de late avond en 's nachts goedkoper was met de oude energiecentrales. Maar inmiddels kun je je was beter doen als de zon schijnt. Dan is groene energie volop beschikbaar, ook als je zelf geen zonnepanelen hebt. Bovendien is het duurzamer en lever je een bijdrage aan de energietransitie

Waarom zou je als netbeheerder deze bewustwordingsrol willen vervullen?

Wij hebben als kerntaak om alle klanten in ons werkgebied te voorzien van een goed en robuust elektriciteitsnet. In de overgang naar het nieuwe energiesysteem moeten we anders kijken naar het opwekken en omgaan met verbruik van energie. Dit vraagt aanpassingen waarbij we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de nieuwe energiegeneratie. We vinden het ook onze taak om mensen hiervan bewust te maken en nieuw gedrag te stimuleren. Hoe snel we het energienet ook ontwikkelen, de energiebehoefte blijft groeien. Daarmee lopen we soms tegen grenzen aan. Zo kunnen sommige nieuwbouwhuizen bijvoorbeeld niet snel genoeg op het net worden aangesloten. Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend als vroeger dat stroom altijd beschikbaar is, terwijl we dat natuurlijk wel willen. Als we met elkaar meer de energie gebruiken in het ritme van de natuur, benutten we het net beter en is de beschikbaarheid van stroom beter in balans. We willen hier dan ook iedereen bewust van maken.

Hoe kan duurzame energie verloren gaan als het niet direct wordt gebruikt? Het zit na het terug leveren toch gewoon ‘in het net’?

Het elektriciteitsnet moet in balans zijn. Dat betekent dat de opgewekte hoeveelheid energie even groot moet zijn als het gebruik ervan. De netbeheerders bewaken dat het net in balans is.

In het traditionele energiesysteem was dat eenvoudiger te regelen. Het was goed te voorspellen wat het gemiddelde verbruik van onze klanten is en daar wordt de productie, via de energiecentrales, op aangepast. Dit gebeurt door een energiecentrale harder of minder hard te laten werken. 

In het nieuwe energiesysteem is dat veel complexer omdat er steeds meer decentrale energiebronnen afhankelijk zijn van de weeromstandigheden en daardoor lastig op- en af te schakelen zijn. Daarom is het belangrijk dat ook de klanten hun gebruik meer flexibel maken en aanpassen aan het ritme van de natuur.