Wat is het handelingsperspectief voor buurten met uitkomst ‘duurzaam gas’ als er morgen of in 2030 nog onvoldoende groen gas beschikbaar is?
Ook een gemeente met buurten die op duurzaam gas uitkomen kan nu handelen. Er zou bijvoorbeeld naar bewoners gecommuniceerd kunnen worden dat de buurt aan het gasnetwerk aangesloten blijft. Dit geeft duidelijkheid: bewoners verwachten geen aanbod van een warmteleverancier en weten ook dat hun woningen niet geïsoleerd hoeven te worden naar label A+. De gemeente zou bewoners wel kunnen aansporen te isoleren naar bijvoorbeeld label B en hybride warmtepompen aan te schaffen. Daarnaast weet de netbeheerder dat gasvervanging zin heeft omdat de infrastructuur zal blijven liggen. Ook zou de gemeente kunnen kijken of lokale groen gas productie ingezet kan worden. Het voordeel is dat er wat betreft de infrastructuur niet veel hoeft te veranderen en dat bewoners aanpassingen kunnen maken wanneer het hen uitkomt. Het is dan ook niet erg als er morgen of in 2030 nog onvoldoende groen gas beschikbaar is. Doordat de gemeente in deze buurten kan inzetten op isolatie, de toepassing van hybride warmtepompen en eventueel elektrisch koken, zijn ook deze buurten klaargemaakt voor een aardgasvrije energievoorziening. Neem voor buurtspecifieke handelingsperspectieven een kijkje in de tool.
Heeft deze pagina u geholpen bij uw vraag?
Gerelateerde vragen
- Hoe gaat het Openingsbod om met het inzetten van hybride warmtepompen bij duurzaam gas?
- Wat is het handelingsperspectief voor buurten met uitkomst ‘duurzaam gas’ als er morgen of in 2030 nog onvoldoende groen gas beschikbaar is?
- Wat omvat de ruime en beperkte beschikbaarheid van hoge temperatuur restwarmtebronnen in de energietoekomsten?