Drukte op het stroomnet
Net als tijdens de spits op de weg, is het op bepaalde momenten druk op het stroomnet. Soms gebruiken alle bedrijven op hetzelfde moment zoveel stroom, of leveren ze zoveel stroom terug, dat het stroomnet op sommige plekken vol zit en er geen ruimte meer is voor bedrijven om uit te breiden. Stedin stopt veel energie in het uitbreiden van het stroomnet, we bouwen dagelijks nieuwe verbindingen. Zodat er ruimte is voor iedereen én we meer wind- en zonne-energie over onze netten kunnen laten razen. Maar dat kost tijd. Ondertussen blijft de vraag en het aanbod naar stroom dagelijks toenemen. Daarom moeten we flexibel zijn. En zetten we in op flexoplossingen om de beperkte ruimte op het stroomnet goed te benutten.
Het maakt namelijk uit wanneer je energie gebruikt. Zéker met een bedrijf.
Flexibel omgaan met energie
Sommige bedrijven verbruiken nou eenmaal veel stroom. In het productieproces, bij het opwarmen van de locatie of voor het koelen van de goederen in het vrieshuis. Andere bedrijven produceren juist veel stroom. Met een dak vol zonnepanelen of het gebruik van een warmtekrachtkoppeling. Het helpt enorm om rekening te houden met de drukte op het stroomnet. En het te ontlasten waar het kan. Zodat er weer ruimte op het stroomnet komt. Dat kan door flexibel om te gaan met energie. Bijvoorbeeld door tegen een vergoeding op vaste momenten minder stroom terug te leveren. Of door op bepaalde momenten minder of juist meer stroom te gebruiken. Zo kan een vrieshuis de temperatuur op piekmomenten verhogen en buiten de piekmomenten de temperatuur verlagen.
Slimme flexoplossingen
Gebruikt uw bedrijf veel elektriciteit of wekt u veel elektriciteit op en kunt u daarin sturen? Of zijn uw bedrijfsprocessen flexibel in te richten zodat u kunt schuiven met uw stroomverbruik? Dan zijn er heel wat flexoplossingen.
- Net-neutraal aansluiten: spits mijden op afroep een dag van tevoren.
- Dynamische capaciteitsbeperking: we maken afspraken over flexibiliteit in verbruik of teruglevering op variabele piekmomenten.
- Redispatch met biedplicht: spits mijden op afroep op dezelfde dag.
- Statische capaciteitsbeperking: we maken afspraken over flexibiliteit in verbruik of teruglevering met vaste tijdsvensters.
- Inzet van energieopslagsystemen door gebruik te maken van batterijen.
- Cable pooling: het delen van een grote aansluiting (>2 MVA) op ons net tussen verschillende klanten in dezelfde regio.
- Energiehub: een lokale samenwerking tussen meerdere partijen op het gebied van energie.
Vragen over flexibel omgaan met stroomverbruik?
Stedin helpt u graag verder. Stuur een email, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Of neem contact op via
088 - 896 33 33.
Wij verzwaren het stroomnet
Als netbeheerder zorgen wij ervoor dat onze netten geschikt zijn voor de vraag naar en het aanbod van stroom. Dat is een flinke uitdaging, want de groei van bijvoorbeeld datacenters, windmolens en laadpleinen gaat soms een stuk sneller dan verwacht. En dat zorgt voor een enorme belasting op het net. Om deze uitdagingen aan te kunnen, werken we hard aan de uitbreiding van onze stroomnetten. Dat alleen is niet genoeg, er is meer nodig. Samen - netbeheerders, partners en klanten – moeten we bewust omgaan met het gebruik van ons stroomnet. Dus dat betekent anders omgaan met hoe we het stroomnet belasten. Daarom is flexibel omgaan met elektriciteit zo belangrijk.
Ik ben al klant, wat kan ik nu al doen?
Het maakt uit wanneer u stroom gebruikt. Ook als bedrijf. Neem bijvoorbeeld de laadpalen voor uw bedrijfswagenpark. Die gaan volle bak aan zodra de werkdag begint en de stekker in de auto gestoken wordt. Vaak staan de elektrische auto’s in de ochtend gelijktijdig te laden. Maar het laden kunt u ook pas starten buiten de piekmomenten om. En hoe ‘groen’ is uw bedrijf al als het gaat om de verlichting? Duurzame LED lampen schelen een hoop energie. Maar ook een kritische blik op uw energieverbruik helpt. Hoe zit het met het verbruik buiten werktijden? Wordt er dan stroom verbruikt terwijl dat niet logisch is? Analyseren kost misschien even wat energie, maar levert heel wat op!