Netbewust laden
van elektrische voertuigen
Elektrische auto’s vragen veel van het stroomnet, zeker als ze worden opgeladen tijdens de uren dat er veel stroom wordt gebruikt. Maar elektrisch laden is niet alleen deel van het probleem; het kan ook onderdeel zijn van de oplossing voor het drukke elektriciteitsnet. Als we ons elektrische wagenpark netbewust laden, wordt het energiesysteem flexibeler. Door samen met laadpaalexploitanten het laadvermogen van publieke laadpalen tijdelijk te verlagen (bijvoorbeeld tussen 16:00 en 21:00 uur), komt er ruimte vrij voor andere dingen.
We investeren de komende jaren in het verzwaren en uitbreiden van de netten. Maar dit alleen is niet genoeg: we moeten het net slimmer benutten door opwek en verbruik beter op elkaar af te stemmen. Eén van de manieren waarop we dit kunnen doen, is door elektrische auto’s in de openbare ruimte slim en netbewust te laden.
Hoe werkt netbewust laden?
Met netbewust laden bedoelen we laden binnen de grenzen van de capaciteit van het lokale energienet. Dit geeft mogelijkheden om de lokaal beschikbare netcapaciteit optimaal te benutten voor alle gebruikers van elektriciteit in een wijk. En zo overbelasting van het lokale net door pieken in de vraag te voorkomen. De inschatting is dat de implementatie van netbewust laden op publieke laadpalen zorgt voor een sterke reductie van 10-15% minder knelpunten in 2030 en 15-20% minder knelpunten in 2035.
Uit proeven blijkt dat het verlagen van de laadsnelheid voornamelijk nodig is op piekmomenten tussen 16.00 en 21.00 uur, zie ook eklok.nl. Dit is namelijk het moment waarop het elektriciteitsverbruik van huishoudens in een wijk hoog is en veel auto’s zijn aangesloten op laadpalen. Eigenaren van elektrische auto’s merken over het algemeen weinig van deze slimme manier van opladen.
Pieken voorkomen
Elektrisch vervoer, laadinfrastructuur, warmtepompen voor verwarming, de groei van zonne-energie en elektrisch koken zorgen ervoor dat de druk op het energienet snel toeneemt. Dit zorgt voor toename van de kans op netcongestie. Met name de verwachte piek in de avonduren kan zonder maatregelen zorgen voor het versneld optreden van congestie. Elektriciteitsnetten moeten verzwaard worden (ook voor mobiliteit), dat kost veel tijd. Daarnaast moeten we het net beter benutten. Gebruikers moeten meer ruimte krijgen om hun stroomgebruik aan te passen, bijvoorbeeld door netbewust laden.
Wat merkt de elektrische rijder hiervan?
Elektrische rijders kunnen merken dat de auto op sommige momenten met lager vermogen laadt. Bijvoorbeeld als ze eind van de middag thuiskomen en de auto aan de lader zetten in de avondpiek. Het laadvermogen gaat weer omhoog zodra er meer capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is. Zo is de auto alsnog de volgende dag volgeladen.
Wat merkt de laadpaalbeheerder hiervan?
Het netbewust laden van elektrische auto’s gebeurt met geautomatiseerde sturing. Als netbeheerder geven we dagelijks aan de Charge Point Operator (CPO oftewel de laadpaalbeheerder) inzicht in de maximaal beschikbare netcapaciteit voor het laden van elektrische auto’s. Dit gebeurt op basis van een zogenoemde ‘grid safety analyse’ en deze informatie wordt uitgewisseld via een gestandaardiseerde interface (API). De CPO stuurt individuele laadprofielen naar de betreffende laadpalen en laadt de elektrische auto's binnen de maximaal beschikbare netcapaciteit.
gerelateerde onderwerpen
ElaadNL
Benut de informatie van ElaadNL, hét kennis instituut voor laadinfrastructuur in Nederland.
ElaadNL
Congestie
Als het elektriciteitsnet vol zit, hebben we congestie. Nieuwe aanvragen komen dan op een wachtlijst voor transportvermogen.
Lees meer over congestie