Net-efficiënte installaties
bestaande bouw

De verduurzaming van de gebouwde omgeving zorgt voor een grote vraag naar elektriciteit. Alternatieven voor verwarmen en koken en zonnepanelen en elektrisch vervoer hebben grote invloed op onze netten. We zien dat er meer elektriciteit op hetzelfde moment nodig is. In deze fase van de energietransitie moeten we daarom slimme keuzes maken die het net zo min mogelijk belasten. Bijvoorbeeld door net-efficiƫnte installaties in te zetten voor bestaande huizen en gebouwen, zoals de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp verbruikt minder elektriciteit dan een volledig elektrische.

Kiezen voor net-efficiënte installaties
bij renovatie en verduurzaming

Doordat we steeds meer huizen en gebouwen aardgasvrij verwarmen, stijgt de vraag naar elektriciteit. Die elektrificatie is goed voor de verduurzaming van ons land, maar zorgt ook voor extra druk op het elektriciteitsnet. In deze fase van de energietransitie moeten we daarom allemaal zelf slimme keuzes maken. Van woningeigenaar tot ondernemer. Keuzes waarmee iedereen ook vanuit de eigen situatie meehelpt om het net zo min mogelijk te belasten. Met collectieve oplossingen, zoals een warmtenet boeken we het meeste resultaat. Net als met in de toekomst slim aanstuurbare warmtepompen en breder gebruik van warmtebuffers. Helaas is dit niet overal mogelijk. 

  • Een volledig elektrische warmtepomp vraagt drie keer zoveel piekvermogen dan een hybride warmtepomp. Door te kiezen voor hybride besparen we gas en kunnen meer huizen worden aangepakt met minder belasting van het net.

Goede isolatie is essentieel om warmtevraag te beperken

Een goede aanpak bij bestaande huizen en gebouwen is om stap-voor-stap te verduurzamen: kies bijvoorbeeld voor isolatie, daarmee bespaart u direct op uw energierekening. 
Kies bij vervanging van uw gasgestookte CV-ketel voor nu voor een hybride warmtepomp en/of een warmtepomp met een (groot) buffervat. Zijn er plannen voor de aanleg van een warmtenet in uw wijk? Wacht daar dan op. De meeste gemeenten in de provincie Utrecht zijn aangesloten bij het Energie Dienstencentrum (EDC) voor ondersteuning bij het verduurzamen van particuliere woningen. 

Slim energie gebruiken

Net-efficiëntie gaat verder dan alleen technische oplossingen. Het slim afstellen van installaties en bewust omgaan met energie zijn minstens zo belangrijk. Installateurs, woningcorporaties en bewoners moeten samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. 

Meer informatie? Kijk op Energie besparen scheelt geld van Milieu Centraal voor tips over het besparen van energie.

Wat is de huidige stand van zaken?

Momenteel wordt er een handreiking opgesteld door het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening in samenwerking met Aedes, regionale netbeheerders, gemeenten en Stroomversnelling. In samenwerking met VRO, KGG, gemeenten, provincie Utrecht, Liander, Techniek Nederland en andere marktpartijen wordt ook onderzoek gedaan naar andere net-efficiënte oplossingen. In het tweede kwartaal van 2025 is zowel de handreiking als het onderzoek klaar en kunnen vervolgstappen worden gezet.

Andere maatregelen noodzakelijk

We zijn in de tussentijd ook met veel andere maatregelen bezig. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van meer flexibele oplossingen, waaronder netbewuste nieuwbouw en het netbewust laden van elektrische voertuigen.

Bekijk de andere maatregelen

Voor wie?

  • Gemeentes in de provincie Utrecht
  • Woningcorporaties
  • Installatiebranche

gerelateerde onderwerpen

Verkeersbord elektrische voertuigen

Maatregelen voor ruimte op het net 

Om de druk op het Utrechtse stroomnet te verlichten, nemen we maatregelen.

Lees meer
Zonnepark met hoogspanningsmasten op de achtergrond

Beschikbare netcapaciteit

De ruimte op het elektriciteitsnet is niet onbeperkt. Onze kaarten geven inzicht in de actuele netcapaciteit.

Lees meer