Congestiemanagement
voor bedrijven
Met congestiemanagement verdelen we de beperkte ruimte op het stroomnet. We vragen bedrijven met een grote aansluiting om hun elektriciteitsverbruik tijdelijk te verminderen als de vraag op een bepaald tijdstip te groot is. De ruimte die daarmee vrijkomt verdelen we over bestaande en nieuwe gebruikers van het elektriciteitsnet. Zo benutten we het net optimaal. Ook draagt het bij aan het borgen van de leveringszekerheid van elektriciteit.
Bedrijven die meedoen aan congestiemanagement krijgen een financiƫle vergoeding. In eerste instantie is deelname vrijwillig. Als dat te weinig oplevert, is de volgende stap dat deelname verplicht wordt voor bedrijven met grote aansluitingen. Een belangrijke maatregel die sowieso al onderdeel is van het reguliere congestiemanagementproces. In Utrecht hebben we vanwege de kritieke situatie op het net aanvullend een uitgebreidere en intensievere klantbenadering toegepast. Desondanks heeft dit niet genoeg flexibel vermogen opgeleverd en zijn we genoodzaakt over te gaan op de fase van deelnameverplichting.
Wat is de verwachte opbrengst?
Er is 250 MW nodig aan flexibel vermogen in Utrecht. We verwachten met congestiemanagement 20 MW te kunnen contracteren. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 10.000 huishoudens.
Wat is de huidige situatie?
Er zijn na de fase van vrijwillige deelname aan congestiemanagement nog geen contracten getekend voor flexibel vermogen in afname van elektriciteit.
Wat is er tot nu toe gedaan?
Om de congestie te beperken, hebben wij eerst onderzocht of bedrijven en marktpartijen flexibel met hun energievraag om kunnen gaan (fase 1 van congestiemanagement). Dit houdt in: op piekmomenten minder elektriciteit afnemen (verbruiken) of juist meer elektriciteit terugleveren aan het net. Helaas heeft deze vrijwillige oproep om deel te nemen aan congestiemanagement niet tot voldoende flexibel vermogen geleid. Om storingen te voorkomen en de leveringszekerheid te waarborgen, geldt per 15 november 2024 de fase van deelnameverplichting (fase 2a van congestiemanagement).
Fase 1 - Vrijwillige fase congestiemanagement
We hebben tussen februari en mei 2024 ruim 2.700 klanten benaderd via persoonlijke gesprekken. Er zijn nog geen contracten getekend. Klanten geven aan vaak geen stuurbaar vermogen te hebben en hebben juist een grote behoefte aan meer afname van elektriciteit. Bij bedrijven die mogelijkheden hebben is dit onderwerp nieuw en de materie complex. Er zijn zo'n zes tot veertien gesprekken nodig om tot een contract te komen. Bekijk het volledige rapport over deze uitgebreide zoektocht naar flexibel vermogen.
Fase 2a – Deelnameverplichting
Per 15 november 2024 verplichten we 22 klanten in Utrecht met een gecontracteerd vermogen ≥ 3MW om een bod te doen voor hun beschikbare flexibele vermogen. Hiervoor hebben zij zes maanden de tijd en is een stappenplan opgesteld. We nemen telefonisch contact met hen op om uit te leggen waarom dit nodig is en wat er van hen wordt verwacht. We bieden hen de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij het invullen van het biedformulier.
Ook verwijzen we onze klanten naar CSP's die kunnen helpen met een energiescan uit te voeren en een goede bieding te doen. We organiseren bovendien een bijeenkomst met kennispartijen en technisch adviseurs. Meer informatie staat ook op onze webpagina van Utrecht over de congestie die er is voor afname.
Wat wij van onze klanten vragen is nieuw is en kan ingrijpend zijn. Dat realiseren wij ons en hadden wij liever ook niet gedaan. Netbeheerders kunnen helaas niet anders dan op steeds meer plekken ingrijpen. Om het net veilig en betrouwbaar te houden, totdat de noodzakelijke netverzwaringen voltooid zijn, zijn maatregelen die ook onze klanten raken onontkoombaar. Congestie is daarmee een maatschappelijk probleem waarin samenwerking cruciaal is om tot oplossingen te komen. We hebben de hulp van al onze grootverbruikklanten daarbij heel hard nodig.
In onderstaande video ziet u wat verplicht deelnemen aan congestiemanagement inhoudt en waarom dit zo belangrijk is.
Mogelijke vervolgstappen
De urgentie is groot. Levert de fase van verplichte deelname voor grootverbruikklanten met een gecontracteerd vermogen ≥ 3MW niet voldoende flexibel vermogen op? Dan verlagen we de ondergrens en benaderen we de volgende groepen in batches. De totale groep klanten die we kunnen benaderen voor deelnameverplichting ≥ 1MW omvat 104 bedrijven. Dit gaat om 135 aansluitingen met een gecontracteerd vermogen van 341 MW.
Zijn de prijzen van het aangeboden flexibele vermogen te hoog en kunnen we niet zonder? Dan gaan we over naar fase 2b: niet marktgebaseerd congestiemanagement. We verplichten de klant dan mee te doen tegen een wettelijke vergoeding. Kijk op de pagina congestiemanagement voor uitleg over de verschillende fases.
Hoe lang is deze maatregel nodig?
De maatregel is nodig totdat de congestie is opgelost en we de wachtlijst kunnen inlopen. De verwachting is dat dit gebeurt als de netverzwaringen gereed zijn. Volgens de prognose is dit in 2029.
Andere maatregelen noodzakelijk
We zijn in de tussentijd ook met veel andere maatregelen bezig. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van meer flexibele oplossingen, waaronder het gebruik van net-efficiënte installaties in de bestaande bouw, netbewuste nieuwbouw en het netbewust laden van elektrische voertuigen.