Congestie hoogspanningsnet
provincie Zuid-Holland

De grote en snel toenemende vraag van consumenten en ondernemers naar elektriciteit in de provincie Zuid-Holland stijgt harder dan het hoogspanningsnet van TenneT aankan. De oorzaak hiervan is de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, de komst van nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven van de industrie. In Zuid-Holland heeft het hoogspanningsnet van TenneT nu bijna overal de grenzen van zijn capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit aan grootverbruikers. Daarom kondigde TenneT op 5 december 2024 congestie aan voor zo goed als de hele provincie.

Eerder kondigden wij al congestie aan voor afname op delen van ons regionale net. Dit betekent dat we aanvragen van grootverbruikklanten (> 3x80 Ampère) voor nieuw of extra transportvermogen voor het afnemen van elektriciteit op een wachtlijst plaatsen. Klanten die al op een wachtlijst staan, krijgen pas transportvermogen voor nieuwe of extra aanvragen toegekend als er ruimte is op zowel de netten van Stedin als TenneT.

Meld u aan voor het webinar
donderdag 16 januari van 13:30 tot 14:30 uur

Op maandag 16 januari 2025 organiseren de netbeheerders een webinar waarin we toelichting geven op de congestie voor afname in Zuid-Holland. Meld u aan voor het webinar. Dat kan door de QR-code te scannen via uw telefoon. Als u de camera opent en op de QR-code richt, komt u op de aanmeldpagina.

Kunt u niet aanwezig zijn? Meldt u zich dan toch aan. U ontvangt achteraf een e-mail met de opname van het webinar. 

QR code voor deelname aan webinar

Gebied met congestie voor afname

Onderzoek congestiemanagement

TenneT onderzoekt, in afstemming met Stedin, in meer detail hoe groot de knelpunten zijn, hoe vaak en op welke momenten we congestie verwachten en de mogelijkheden voor toepassing van congestiemanagement. Als we congestiemanagement kunnen toepassen, ontstaat er mogelijk nieuwe ruimte op het net. Die ruimte gebruiken we in eerste instantie om het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden. Als er daarna meer flexibiliteit beschikbaar is, dan gebruiken we dit om klanten van de wachtlijst transportvermogen te bieden. De uitkomsten van het onderzoek verwachten we eind 2025.

Flexibel regelvermogen aanbieden

Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen een belangrijke en noodzakelijke schakel in de energietransitie. TenneT en Stedin roepen partijen in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor congestiemanagement. Dit kan bijvoorbeeld door het, op verzoek van de netbeheerders, tijdelijk afschakelen van uw bedrijfsinstallatie. Dit wordt gevraagd op momenten dat er een hoge vraag naar elektriciteit is. Ook flexibel regelvermogen met inzet van een grote batterij, koelinstallatie of elektrische boiler is welkom. Hierdoor komt extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar voor andere klanten in de periode tot de structurele netuitbreiding gereed is. Kunt u flexibiliteit bieden? Meldt u zich dan aan via Partners in Energie. Wij nemen daarna contact met u op om de flexmogelijkheden te bespreken en hierover afspraken te maken.

Uitbreidingen van het elektriciteitsnet

Om meer ruimte voor aanvragen voor extra of nieuw vermogen te realiseren, is uitbreiding nodig van het landelijke en het regionale elektriciteitsnet. TenneT versterkt het landelijke elektriciteitsnet met de bouw van nieuwe hoogspanningsstations en door vervanging en/of uitbreiding van bestaande elektriciteitsstations. De netuitbreidingen van TenneT zijn naar verwachting tussen 2032 en 2035 gereed. 

Heeft u vóór 5 december een aanvraag ingediend voor een nieuwe aansluiting of een verzwaring?

Offerte ontvangen

Als u een offerte heeft ontvangen, is het belangrijk dat u deze binnen de geldigheidstermijn accepteert. Wij realiseren vervolgens de aansluiting, waarna u beschikt over het gevraagde vermogen. Deze vooraankondiging van congestie heeft voor u geen gevolgen.

Geen offerte ontvangen

Heeft u nog geen offerte ontvangen? Dan past uw aanvraag niet meer op ons net. U ontvangt van ons een aangepaste offerte. Na akkoord plaatsen wij u voor het gewenste vermogen op de wachtlijst, tot in ieder geval de uitkomst van het onderzoek naar congestiemanagement.

Bent u al klant met een grootverbruikaansluiting met een capaciteit >3x80 Ampère?

Geen overschrijding gecontracteerd transportvermogen

Als u nu elektriciteit afneemt van ons net, hebben wij afspraken met u gemaakt over de hoeveelheid hiervan. Het is belangrijk dat u deze waarde, het gecontracteerde transportvermogen voor afname (GTV-E), niet overschrijdt. Omdat er geen extra transportcapaciteit beschikbaar is, kan overschrijding onder andere grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij streng. U vindt uw GTV-E terug op uw maandelijkse factuur van Stedin. Let op: uw GTV-E wordt bij een overschrijding daarvan niet aangepast.

Inzicht in uw afnamewaardes kunt u bij uw meetbedrijf vragen. Een erkend installateur kan u adviseren welke maatregelen mogelijk zijn om uw GTV-E niet te overschrijden.

Op wachtlijst voor groei binnen uw aansluitcapaciteit

Helaas kunt u nu tijdelijk niet meer groeien binnen uw aansluitcapaciteit. Hiervoor geldt een wachtlijst. Voor meer transportvermogen binnen uw technische aansluitcapaciteit neemt u contact op met klantenservice@stedin.net. Na uw aanvraag laten wij u weten wat er nodig is om op de wachtlijst te komen.

Op wachtlijst voor groei boven uw aansluitcapaciteit

Wilt u groeien boven uw technische aansluitcapaciteit? Vraag dan een verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Uw aanvraag plaatsen wij op een wachtlijst.

Bent u nog geen klant en wilt u een aanvraag doen voor een aansluiting met transportvermogen?

Offerte aanvragen

Voor een nieuwe grootverbruikaansluiting met een capaciteit >3x80 Ampère vraagt u een offerte aan via www.mijnaansluiting.nl. Na acceptatie van de offerte realiseren wij al wel de aansluiting. Voor het afnemen van elektriciteit komt uw aanvraag op onze wachtlijst. Heeft u bij de aanvraag aangegeven dat u deze ook voor terugleveren wilt gebruiken? Dan kennen wij u hiervoor na realisatie van de aansluiting transportvermogen toe, als in uw gebied geen teruglevercongestie geldt. Dit is het geval voor Bleiswijk/Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs-Noordeinde, Berkel en Rodenrijs-Kleihoogt/Centrum-Noord, bedrijventerreinen Dordtse Kil III en IV, Hoeksche Waard en Zuidelijk Dordrecht, Nootdorp en Ypenburg-Oost, Tinte, Waddinxveen en Zuidplas.

Veelgestelde vragen

Wat is congestie?

Congestie is vergelijkbaar met filevorming op een snelweg. Afgelopen jaren is in een aantal regio's in Nederland een snelgroeiende vraag naar transportcapaciteit ontstaan. Enerzijds door de productie van elektriciteit en anderzijds door de toename in het verbruik. Om producenten van elektriciteit op het elektriciteitsnet aan te sluiten, moeten we het net uitbreiden of verzwaren.

Heeft de congestie gevolgen voor kleinverbruikaansluitingen?

Het capaciteitsprobleem heeft vooralsnog geen gevolgen voor (kleinverbruik)consumenten. Nieuwe aanvragen van (kleinverbruik)aansluitingen van ≤ 3x80 ampère met transportcapaciteit voor teruglevering kunnen gerealiseerd worden; het aansluiten en transport van teruglevering is mogelijk. Met de komst van steeds meer zonnepanelen wordt het wel steeds drukker op ons net, waardoor soms spanningsproblemen kunnen ontstaan en teruglevering niet altijd mogelijk is.

 
Wat is congestiemanagement?

Congestiemanagement is vergelijkbaar met spitsmijden. Want door congestiemanagement verdelen we op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan, de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit doet Stedin door aan grootverbruikers en grote producenten van elektriciteit te vragen om tijdelijk minder elektriciteit aan het net te leveren of juist meer elektriciteit af te nemen. De ruimte die daarmee op het net ontstaat, kan Stedin verdelen onder de klanten op de wachtlijst. Door met elkaar efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte van het elektriciteitsnet kunnen meer klanten capaciteit krijgen, totdat de netversterking gereed is. Stedin roept bedrijven in het genoemde congestiegebied op om contact op te nemen als er bereidheid is om tegen vergoeding tijdelijk minder terug te leveren.

Kan ik meedoen aan congestiemanagement als dit mogelijk blijkt?

Laat het ons weten als u overcapaciteit heeft die u (via vraag- en aanbodsturing) ter beschikking wilt stellen.

Waarom duurt het versterken van het net zo lang?

Het versterken van het elektriciteitsnet vraagt om zorgvuldige voorbereiding en het doorlopen van verschillende vergunningsprocedures. Dit neemt veel tijd in beslag. We hebben daarbij als sector te maken met een groot tekort aan technici om al het werk uit te voeren. Daarnaast is er door de energietransitie een zeer grote vraag naar bijvoorbeeld transformatoren, waardoor we ook voorzien dat de levering van dit soort componenten langer gaat duren.

gerelateerde onderwerpen

Zonnepanelen

Flexoplossingen

Flexoplossingen helpen de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet goed te benutten. Er zijn diverse oplossingen mogelijk.

Lees meer over flexoplossingen
Moderne kas verlicht en verwarmd met aardwarmte

Aanbieden flexvermogen

Kunt u flexibel regelvermogen aanbieden? Wij zoeken klanten en marktpartijen die helpen het elektriciteitsnet toegankelijk te houden.

Lees hoe u flexibel vermogen aanbiedt