Congestie voor afname in
Woerden
De afgelopen jaren zien we in de stad Woerden een versnelde groei in elektriciteitsverbruik door onder meer de aanschaf van warmtepompen en elektrische auto’s. Ook bouwt de gemeente een nieuwe woonwijk. Door de verwachte groeiende elektriciteitsvraag én nieuwe aanvragen van grootverbruikers komt de grens van het elektriciteitsnet van de stad in zicht. Stedin deed daarom op 27 juni 2023 een vooraankondiging voor congestie voor dit gebied bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). In de afgelopen maanden hebben we onderzoek gedaan naar congestiemanagement.
De vooraankondiging van congestie betekent dat we grootverbruikklanten met een nieuwe aanvraag voor transportvermogen >3x80A t/m10MVA kunnen voorzien van een aansluiting, maar dat zij op een wachtlijst komen. Voor transportvermogen voor het terugleveren van elektriciteit zijn momenteel geen beperkingen in de stad Woerden (m.u.v. de wijk Snel en Polanen). Om de congestie structureel op te lossen versterken wij het elektriciteitsnet.
Onderzoek naar congestiemanagement
In de afgelopen maanden hebben wij onderzoek gedaan naar congestiemanagement. We zijn hiervoor in gesprek gegaan met grootverbruikers in de betreffende regio om tegen een vergoeding tijdelijk minder elektriciteit af te nemen, zodat het flexibel vermogen oplevert. Met flexibel vermogen kunnen we klanten op de wachtlijst mogelijk eerder transportvermogen toekennen voordat de netversterking gereed is.
Uitkomsten onderzoek: onvoldoende flexibel vermogen gevonden
Er blijft de komende jaren sprake van krapte op het elektriciteitsnet in de stad Woerden. Het net zit vol. Uit het onderzoek blijkt dat er weliswaar flexibel vermogen gevonden is, maar helaas onvoldoende om onze grootverbruikklanten op de wachtlijst het gevraagde vermogen te bieden. Het gevonden flexibele vermogen én meer is volledig nodig om de toekomstige vraag naar elektriciteit van kleinverbruikers te faciliteren.
Flexibel regelvermogen gezocht
Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen een belangrijke en noodzakelijke schakel in de energietransitie. Wij roepen partijen in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor congestiemanagement. Dit kan bijvoorbeeld door het, op verzoek van Stedin, tijdelijk afschakelen van uw bedrijfsinstallatie. Dit vragen we op momenten dat er een hoge vraag naar elektriciteit is. Ook flexibel regelvermogen met inzet van een grote batterij, koelinstallatie of elektrische boiler is welkom. Hierdoor komt extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar voor andere klanten in de periode tot de structurele netuitbreiding gereed is. Kunt u flexibiliteit bieden? Meldt u zich dan bij ons.
Meer informatie en aanmelden flexibel vermogen
Als een vrijwillige oproep voor deelname aan congestiemanagement niet tot voldoende flexibel vermogen leidt, moeten we in sommige gevallen overgaan op de volgende fase. Daarin worden bedrijven, die voldoen aan bepaalde criteria, verplicht om deel te nemen aan congestiemanagement.
Congestiegebied
Bekijk de postcodes van dit congestiegebied*
* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden.
Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.
Wat betekent de congestie voor u?
Bent u al klant met een grootverbruikaansluiting met een capaciteit > 3x80A t/m 10 MVA?
Overschrijding van uw gecontracteerde transportvermogen niet toegestaan
Als u nu elektriciteit afneemt van ons net, hebben wij afspraken met u gemaakt over de omvang hiervan. Het is essentieel dat u deze waarde, het gecontracteerde transportvermogen voor afname (GTV-E), niet overschrijdt. Omdat er geen extra of nieuwe transportcapaciteit meer beschikbaar is, kan overschrijding namelijk o.a. grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij strikt. U vindt uw GTV-E terug op uw maandelijkse factuur van Stedin. Voor inzicht in uw afnamewaardes kunt u uw meetbedrijf consulteren. Een erkend installateur kan u adviseren welke maatregelen mogelijk zijn om uw GTV-E niet te overschrijden.
Op wachtlijst voor groei binnen uw aansluitcapaciteit
U kunt nu niet meer groeien binnen uw aansluitcapaciteit. Voor meer transportvermogen binnen uw technische aansluitcapaciteit neemt u contact op met klantenservice@stedin.net. Na uw aanvraag laten wij u weten wat er nodig is om op de wachtlijst te komen.
Op wachtlijst voor groei boven uw aansluitcapaciteit
Wilt u groeien boven uw technische aansluitcapaciteit, vraag dan een verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Na uw aanvraag laten wij u weten wat er nodig is om op de wachtlijst te komen.
Bent u nog geen klant en wilt u een aanvraag doen voor een aansluiting?
Offerte aanvragen
Voor een nieuwe grootverbruikaansluiting met een capaciteit >3 x 80A t/m 10 MVA vraagt u een offerte aan via www.mijnaansluiting.nl. Na acceptatie van de offerte realiseren wij al wel de aansluiting. Heeft u bij de aanvraag aangegeven dat u deze ook voor terugleveren wilt gebruiken? Dan kennen wij u hiervoor na realisatie van de aansluiting transportvermogen toe. Voor het afnemen van elektriciteit komt uw aanvraag op onze wachtlijst.
Verzwaring van het elektriciteitsnet
De structurele oplossing voor de krapte op het deelnet van de stad Woerden is uitbreiding van het bestaande station Woerden-Honthorst en de bouw van een nieuw station 'Linschoten' nabij de stad. De stations worden met elkaar verbonden door een nieuw kabeltracé. Dit levert 60 MVA meer capaciteit voor dit gebied. Dit staat gelijk aan het piekvermogen van Gouda en Bodegraven samen. De werkzaamheden van Stedin verwachten we voor 2030 af te ronden. In onze planning zijn we afhankelijk van de werkzaamheden die de landelijke netbeheerder TenneT uitvoert in deze provincie. Ook moeten de congestieproblemen van TenneT in Flevoland, Gelderland en Utrecht zijn opgelost (2029). Als deze termijnen uitlopen, lopen de werkzaamheden van Stedin ook uit.
Veelgestelde vragen
- Wat is congestie?
-
Congestie is vergelijkbaar met filevorming op een snelweg. Afgelopen jaren is in een aantal regio's in Nederland een snelgroeiende vraag naar transportcapaciteit ontstaan. Enerzijds door de productie van elektriciteit en anderzijds door de toename in het verbruik. Om producenten van elektriciteit op het elektriciteitsnet aan te sluiten, moeten we het net uitbreiden of verzwaren.
- Heeft de congestie gevolgen voor kleinverbruikaansluitingen?
-
Het capaciteitsprobleem heeft vooralsnog geen gevolgen voor (kleinverbruik)consumenten.
Nieuwe aanvragen van (kleinverbruik)aansluitingen van ≤ 3x80 ampère met transportcapaciteit voor teruglevering kunnen gerealiseerd worden; het aansluiten en transport van teruglevering is mogelijk. Met de komst van steeds meer zonnepanelen wordt het wel steeds drukker op ons net, waardoor soms spanningsproblemen kunnen ontstaan en teruglevering niet altijd mogelijk is. - Wat is congestiemanagement?
-
Congestiemanagement is vergelijkbaar met spitsmijden. Want door congestiemanagement verdelen we op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan, de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit doet Stedin door aan grootverbruikers en grote producenten van elektriciteit te vragen om tijdelijk minder elektriciteit aan het net te leveren of juist meer elektriciteit af te nemen. De ruimte die daarmee op het net ontstaat, kan Stedin verdelen onder de klanten op de wachtlijst. Door met elkaar efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte van het elektriciteitsnet kunnen meer klanten capaciteit krijgen, totdat de netversterking eind 2025 gereed is. Stedin roept bedrijven in het genoemde congestiegebied op om contact op te nemen als er bereidheid is om tegen vergoeding tijdelijk minder terug te leveren.
- Kan ik meedoen aan congestiemanagement als dit mogelijk blijkt?
-
Laat het ons weten als u overcapaciteit heeft die u (via vraag- en aanbodsturing) ter beschikking wilt stellen.
- Waarom duurt het aanpassen van een station zo lang?
-
Het aanpassen van elektriciteitsnetten en verdeelstations neemt veel tijd in beslag. Dit vraagt immers om zorgvuldige voorbereiding en het doorlopen van verschillende vergunningsprocedures. We hebben daarbij als sector te maken met een groot tekort aan technici om al het werk uit te voeren en moeten dus ook keuzes maken. Daarnaast is er door de energietransitie een zeer grote belangstelling voor bijvoorbeeld transformatoren, waardoor we ook voorzien dat de levering van dit soort componenten langer gaan duren.