Transportschaarste voor
teruglevering in Utrecht

Door de snelgroeiende hoeveelheid duurzame energie en de economische groei heeft het landelijke hoogspanningsnet van TenneT in de regio Utrecht de capaciteitsgrenzen om elektriciteit terug te leveren bereikt. Hiervoor is op 12 oktober 2021 congestie voor teruglevering aangekondigd voor de hele provincie Utrecht. Het net van Stedin is met het hoogspanningsnet van TenneT verbonden en hier afhankelijk van. Op 2 juli 2024 kondigde Stedin daarom congestie aan voor teruglevering op het eigen net.

 

Landelijke en regionale congestiegebieden

De congestie op het landelijke net van TenneT geldt voor de gehele provincie Utrecht. In verschillende gemeenten in de provincie Utrecht is er ook congestie op teruglevering op het regionale elektriciteitsnet van Stedin. Hierbij gaat het om de volgende drie gebieden: 

  • Nieuwegein Zuid en Oost, Houten en Utrecht Oost (sinds 2 juli 2024)
  • Wijk bij Duurstede en Cothen (sinds 2 juli 2024)
  • Buitengebied Houten Zuid en Oost (sinds 2 juli 2024)

Flexibel regelvermogen
gezocht

Wij roepen partijen in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor congestiemanagement. Hierdoor komt extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar voor andere klanten in de periode tot de structurele netuitbreiding gereed is. Kunt u flexibele oplossingen bieden? Meldt u zich dan hieronder aan via Partners in Energie. TenneT neemt daarna contact met u op om de flexmogelijkheden te bespreken en hierover afspraken te maken. 

Aanmelden flexibel vermogen

Transportschaarste voor teruglevering

Voor teruglevering van elektriciteit op aansluitingen >3x80 ampère (meer dan ca 200 zonnepanelen) geldt een wachtlijst.
TenneT heeft in de provincie Utrecht een onderzoek naar congestiemanagement uitgevoerd waarvan de resultaten op 17 november 2022 bekend zijn gemaakt.

De transportschaarste voor opgewekte energie in regio Utrecht:

Kaart die transportschaarste weergeeft in regio Utrecht

 

Bekijk de postcodes van het congestiegebied*

* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden.
Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.

Uitkomst heronderzoek
congestiemanagement TenneT

Op 17 oktober 2024 publiceerden netbeheerders de eerste congestierapporten volgens de nieuwste ACM-regels voor congestiemanagement. Deze rapporten geven inzicht in de aanvullende beschikbare transportcapaciteit voor het terugleveren van elektriciteit in congestiegebieden. Netbeheerders hebben in congestiegebieden waar te veel stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet meer mogelijkheden om flexibiliteit te ontsluiten (vrijwillig of verplicht) om zo meer ruimte te creëren voor klanten op de wachtlijst.  

Landelijk netbeheerder TenneT publiceerde onder andere de uitkomsten van het heronderzoek naar teruglevering in het gebied Flevopolder, Gelderland en Utrecht (FGU). In Utrecht kan 112 megawatt (MW) worden aangesloten om de wachtlijst in te kunnen lopen. Daarbij vragen we 100% flexibiliteit van zowel nieuwe als bestaande zonne- en windparken om – op specifieke momenten – indien nodig het terugleververmogen in te perken om overbelasting te voorkomen. 

Flexoplossingen blijven nodig

TenneT ziet nog meer flexmogelijkheden en blijft hierover in gesprek met partijen. Het is van belang dat iedereen meedoet zodat we het elektriciteitsnet optimaal benutten. Bekijk ook het webinar dat TenneT organiseerde over de uitkomst van het onderzoek en de noodzaak van flexoplossingen. Kunt u flexibele oplossingen bieden? Meldt u zich dan aan via Partners in Energie. TenneT neemt daarna contact met u op om de flexmogelijkheden te bespreken en hierover afspraken te maken. 

Wat betekent het voor u?

  • Complete aanvragen die vóór 12 oktober 2021 zijn gedaan voor een grootverbruikaansluiting >3x80 ampère met transportcapaciteit voor teruglevering realiseren we. Dit doen we mits de offerte is/wordt geaccepteerd binnen de geldigheidstermijn en de teruglevering is gecontracteerd. De aangekondigde congestie heeft dan geen gevolgen.
  • Complete aanvragen die vanaf 12 oktober 2021 zijn gedaan voor een grootverbruikaansluiting >3x80 ampère met transportcapaciteit voor teruglevering plaatsen we op een wachtlijst, op volgorde van binnenkomst. De aansluiting realiseren wij al wel en eventuele afname uit het net kan zonder vertraging plaatsvinden. Zodra de netcapaciteit is vergroot, sluiten we deze klanten op volgorde van de wachtlijst aan voor teruglevering
  • Transportindicaties die nodig zijn voor het aanvragen van SDE++/SCE subsidie geven wij, conform regelgeving, niet af in de rode gebieden. Dit komt omdat bij de rood gearceerde gebieden de grenzen voor toepassing van congestiemanagement zijn bereikt. Het gevonden flexibel vermogen uit het congestieonderzoek is hier volledig toegekend en het onderzoek heeft uitgewezen dat congestiemanagement hier niet meer mogelijk is. Voor eigen gebruik waar geen teruglevering plaatsvindt op het net geldt een uitzondering en kan dus nog wel SDE++/SCE-subsidie voor worden aangevraagd. Een transportindicatie geeft overigens nooit garantie voor de gevraagde teruglevercapaciteit.
  • Klanten die al een geschikte aansluiting hebben, hebben een nettoets nodig waarmee wij kunnen bepalen of ze transportcapaciteit kunnen krijgen. Op basis van deze nettoets wordt de gevraagde capaciteit voor teruglevering op de wachtlijst geplaatst. Als uit congestiemanagementonderzoek blijkt dat het gereserveerde vermogen beschikbaar is, nemen wij contact met u op.
  • Het capaciteitsprobleem heeft vooralsnog geen gevolgen voor consumenten. Zij kunnen zonnepanelen blijven plaatsen op hun huizen. Met de komst van onder andere zonnepanelen wordt het wel steeds drukker op ons net. Dit leidt soms tot spanningsproblemen op het net, waardoor het terugleveren van stroom niet altijd mogelijk is.

Elektriciteitsnet wordt versterkt

Om het probleem van transportschaarste structureel op te lossen, gaat TenneT het net versterken. Volgens het gewijzigde investeringsplan van TenneT van 5 juli 2022 zijn de werkzaamheden voor de netversterking naar verwachting in de periode 2027-2029 afgerond. Parallel daaraan verzwaren wij ons net volgens ons investeringsplan, zodat ons net geschikt is op het moment dat het hoogspanningsnet versterkt is. Ook bouwen we samen met TenneT nieuwe hoogspanningsstations, zoals in Utrecht Noord en Amersfoort.

0:02 / 1:00

Regionale energiestrategie

Alle provincies in Nederland hebben op dit moment al in meer of mindere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet. De landelijke en regionale netbeheerders verwachten dat het elektriciteitsnet de komende jaren op meer plaatsen zijn maximale capaciteit bereikt. De aankondiging van TenneT (op 12 oktober 2021) dat de limiet van het landelijk hoogspanningsnet van Utrecht is bereikt, is onverwacht snel maar geeft nu nog geen redenen om te twijfelen over de haalbaarheid van de ambities van de RES U16, RES Amersfoort en RES Food Valley. Door deze resultaten van de marktconsultatie zijn de afhankelijkheden met de infrastructuur nog meer voelbaar en wordt het belang van stevige samenwerking tussen netbeheerders en gemeenten en provincies onderstreept. Het blijft essentieel om met elkaar te blijven zoeken naar flexibele oplossingen om het elektriciteitsnet optimaal te kunnen benutten.