Congestie voor afname (verbruik)
Den Haag Centrum-Noordwest, Scheveningen en Duindorp
In de gemeente Den Haag komt in Centrum-Noordwest, Scheveningen en Duindorp de grens van het elektriciteitsnet in zicht voor afname (verbruik) van elektriciteit. Stedin deed daarom op 20 december 2023 een vooraankondiging voor congestie voor dit gebied bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en startte een onderzoek naar congestiemanagement. Op 2 juli 2024 zijn de onderzoeksresultaten gepubliceerd.
We verwachten in de gemeente Den Haag een stevige groei van het elektriciteitsverbruik. Er wordt steeds meer elektriciteit gebruikt voor o.a. duurzaam verwarmen, elektrisch koken en voor het opladen van elektrische auto’s of vrachtwagens. Om de energievoorziening betrouwbaar te houden deed Stedin een vooraankondiging voor congestie.
De vooraankondiging van congestie betekent dat we grootverbruikklanten met een nieuwe aanvraag voor (extra) transportvermogen voor afname (verbruik) van elektriciteit wel kunnen voorzien van een aansluiting, maar dat zij op een wachtlijst komen voor dit gevraagde (extra) transportvermogen. Heeft u vóór 20 december 2023 een aanvraag ingediend voor een nieuwe aansluiting of een verzwaring? Lees dan wat dit voor uw aanvraag betekent.
Uitkomst onderzoek congestiemanagement
Uit het onderzoek blijkt dat een aantal bedrijven potentieel flexibel vermogen kunnen leveren voor congestiemanagement. Dit vermogen is pas beschikbaar als de contracten met deze bedrijven daadwerkelijk zijn gesloten. Daarmee kunnen we langer de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in de regio borgen. Als er daarna meer vermogen beschikbaar is, biedt dit mogelijkheden voor bedrijven op de wachtlijst. Er zijn geen oplossingen gevonden die eerder meer netruimte realiseren. De wachtlijst blijft van toepassing. Ook nieuwe of extra aanvragen plaatsen wij op de wachtlijst.
Tot de structurele oplossing gereed is, is meer flexibel vermogen nodig om de leveringszekerheid van elektriciteit te kunnen borgen. In het geval er onvoldoende flexibel vermogen is, zien we ons genoodzaakt over te gaan op de volgende fase in congestiemanagement. Congestiemanagement bestaat uit verschillende fasen; hoe meer de grens van de netcapaciteit wordt bereikt, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen. Lees meer over congestie.
Flexibel regelvermogen gezocht
Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen een belangrijke en noodzakelijke schakel in de energietransitie. Wij roepen partijen in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor congestiemanagement om het net op piekmomenten te ontlasten. Dit kan bijvoorbeeld door, op verzoek van Stedin, tijdelijk veel minder of geen elektriciteit te gebruiken. Dit vragen we op momenten dat er een hoge vraag naar elektriciteit is. Door de inzet van flexibel vermogen kan er mogelijk extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar komen voor andere klanten in de periode tot de structurele netuitbreiding gereed is. Kunt u flexibiliteit bieden? Neem dan contact met ons op.
Meer informatie en aanmelden flexibel vermogen
Gebied met congestie voor afname
Bekijk de postcodes van dit congestiegebied*
Tip: u opent met de sneltoetscombinatie Ctrl+F een zoekvenster waarin u uw postcode typt om deze te zoeken. Of gebruik de zoekfunctie (vaak het icoon van een vergrootglas) van uw pdf-lezer.
* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden. Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.
Wat betekent de congestie voor u?
Bent u al klant met een grootverbruikaansluiting >3x80A?
Geen overschrijding gecontracteerd transportvermogen
Als u nu elektriciteit afneemt van aan ons net, hebben wij afspraken met u gemaakt over de omvang hiervan. Deze vindt u in uw Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO). Het is essentieel dat u deze waarde, het gecontracteerde transportvermogen voor afname (GTV-E) niet overschrijdt. Omdat er geen extra transportcapaciteit beschikbaar is, kan overschrijding namelijk o.a. grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij strikt.
Let op: Uw GTV-E wordt bij een overschrijding daarvan niet aangepast.
Voor inzicht in uw afnamewaardes kunt u uw meetbedrijf consulteren. Een erkend installateur kan u adviseren welke maatregelen mogelijk zijn om uw gecontracteerd vermogen niet te overschrijden.
Op wachtlijst voor groei binnen uw aansluitcapaciteit
Wij plaatsen klantaanvragen voor groei binnen de aansluitcapaciteit op een wachtlijst.
Wilt u groeien binnen uw aansluitcapaciteit voor afname, neem dan contact op met klantenservice@stedin.net.
Op wachtlijst voor groei boven uw aansluitcapaciteit 
Wilt u groeien boven uw technische aansluitcapaciteit, vraag dan een verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Deze klantaanvragen plaatsen wij op een wachtlijst.
Heeft u vóór 20 december 2023
een aanvraag ingediend voor
een nieuwe aansluiting of
een verzwaring?
een aanvraag ingediend voor
een nieuwe aansluiting of
een verzwaring?
Offerte ontvangen
Als u een offerte heeft ontvangen, is het belangrijk dat u deze binnen de geldigheidstermijn accepteert. Wij realiseren vervolgens de aansluiting, waarna u beschikt over het gevraagde vermogen. Deze vooraankondiging van congestie heeft voor u geen gevolgen.
Geen offerte ontvangen
Heeft u nog geen offerte ontvangen? Dan past uw aanvraag niet meer op ons net. U ontvangt van ons een aangepaste offerte. Na akkoord plaatsen wij u voor het gewenste vermogen op de wachtlijst, tot in ieder geval de uitkomst van het onderzoek naar congestiemanagement.
Verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet
Om meer ruimte te maken voor nieuwe aanvragen moet het net in Den Haag door landelijke netbeheerder TenneT en regionale netbeheerder Stedin worden uitgebreid. Dit betekent onder andere het vernieuwen van een bestaand station, de bouw van een nieuw station en de aanleg van kilometers kabels door de stad. De totale investering hiervoor van TenneT en Stedin gaan richting 100 miljoen euro. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 2033.
Veelgestelde vragen
- Wat is congestie?
-
Congestie is vergelijkbaar met filevorming op een snelweg. Afgelopen jaren is in een aantal regio's in Nederland een snelgroeiende vraag naar transportvermogen van elektriciteit ontstaan. Enerzijds door de decentrale en duurzame productie van elektriciteit en anderzijds door de toename in het verbruik. Netbeheerders zoals Stedin investeren fors in structurele netuitbreidingen, wat vanwege zorgvuldige procedures een aantal jaar in beslag zal nemen. Er is sprake van congestie totdat het net is versterkt. Tot die tijd voeren we congestiemanagement uit. Dit kan ook tot meer ruimte leiden in het net waardoor we transportcapaciteit aan grootverbruikklanten kunnen blijven toekennen.
- Waarom duurt het versterken/uitbreiden van het net zo lang?
-
Het versterken van het elektriciteitsnet vraagt om zorgvuldige voorbereiding en het doorlopen van verschillende vergunningsprocedures. Dit neemt veel tijd in beslag. We hebben daarbij als sector te maken met een groot tekort aan technici om al het werk uit te voeren. Daarnaast is er door de energietransitie een zeer grote vraag naar bijvoorbeeld transformatoren, waardoor we ook voorzien dat levering van dit soort componenten langer gaat duren.
- Wat zijn mogelijke oplossingen in de tussentijd?
-
Stedin start een onderzoek naar congestiemanagement. Naast een technisch onderzoek benaderen we ook de markt met een uitvraag of bedrijven en andere partijen flexibel met hun afname kunnen omgaan op piekmomenten. Met die partijen maken we dan contractuele afspraken hierover. Als er voldoende flexibel vermogen is gecontracteerd, kan Stedin klanten die op de wachtlijst staan, aansluiten mét transportvermogen.
- Wat is congestiemanagement?
-
Congestiemanagement is vergelijkbaar met spitsmijden. Want door congestiemanagement verdelen we op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan, de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit doet Stedin door aan grootverbruikers en grote producenten van elektriciteit te vragen om tijdelijk minder elektriciteit aan het net te leveren of tijdelijk juist meer of minder elektriciteit af te nemen. Deze flexibiliteit is in eerste instantie nodig om de leveringszekerheid te borgen voor de komende jaren. Als er daarna meer flexibiliteit beschikbaar is, dan gebruiken we dit om klanten van de wachtlijst transportvermogen te bieden. Hiermee kunnen we klanten op de wachtlijst mogelijk eerder transportvermogen toekennen (voordat de netversterking gereed is). Stedin roept bedrijven in het genoemde congestiegebied op om contact op te nemen als er bereidheid is om tegen een vergoeding tijdelijk minder af te nemen of juist in te voeden.