Congestie voor afname en teruglevering
Berkel en Rodenrijs Kleihoogt + centrum Noord

Sinds 2022 worden in het tuinbouwgebied Kleihoogt en het noordelijk deel van het centrum in Berkel en Rodenrijs in hoog tempo grootschalige zonnedaken gerealiseerd en warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) ingezet. Daarnaast neemt het stroomverbruik flink toe door steeds meer e-boilers. Hierop is het huidige elektriciteitsnet niet berekend, waardoor de maximale capaciteit voor zowel afname als teruglevering is bereikt in dit gebied. Stedin deed daarom op 1 september 2023 een vooraankondiging voor congestie voor dit gebied en startte een onderzoek naar congestiemanagement. 

Op 4 april 2024 zijn de onderzoeksresultaten voor afname gepubliceerd. Op 17 oktober 2024 zijn de onderzoeksresultaten van het heronderzoek voor teruglevering gepubliceerd. Aanleiding voor het heronderzoek zijn de nieuwe spelregels van de ACM.

Uitkomsten onderzoek voor afname congestiemanagement 

Stedin onderzocht welke technische oplossingen ruimte kunnen bieden op het stroomnet om extra transportcapaciteit te realiseren. 
Uit het onderzoek blijkt dat naast het inzetten van de reservecapaciteit er geen andere technische oplossingen gevonden zijn die tijdelijk extra netcapaciteit realiseren.   

Bekijk het onderzoeksrapport voor afname  

Uitkomst heronderzoek voor teruglevering congestiemanagement

De uitkomst van het heronderzoek is dat er is geen of te weinig aanvullend regelbaar vermogen inzetbaar is. We passen congestiemanagement toe, maar de ruimte die daarmee vrijkomt is in eerste instantie nodig om de energievoorziening betrouwbaar te houden en om te voorzien in de stijgende vraag van huidige afnemers.

De uitkomsten van de onderzoeken betekenen dat de situatie niet verandert ten opzichte van de huidige situatie. Bedrijven op de wachtlijst voor teruglevering en/of afname, blijven op de wachtlijst. Ook nieuwe aanvragen voor afname en/of terugleveren plaatsen wij op de wachtlijst. Tevens blijkt uit het onderzoek dat het in 2025 noodzakelijk is, gezien de autonome groei, om afspraken te hebben gemaakt met bedrijven in dit gebied die flexibel vermogen kunnen bieden. Indien we geen flexibel vermogen kunnen benutten, moeten we overgaan op meer verplichtende maatregelen van congestiemanagement. Dit is noodzakelijk om de leveringszekerheid te kunnen borgen.

Bekijk het heronderzoeksrapport voor teruglevering

Aanwezige en benodigde transportcapaciteit

De huidige aanwezige transportcapaciteit van het elektriciteitsstation in dit gebied is 10MW voor afname en teruglevering. De verwachte benodigde transportcapaciteit is voor afname 10,4MW en voor teruglevering 12,6MW.

Gebied met congestie voor afname en teruglevering

Kaart die het congestiegebied toont in Berkel en Rodenrijs Kleihoogt en Centrum Noord

Bekijk de postcodes van dit congestiegebied* 

* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden. Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.

Congestiegebieden in de buurt

Er zijn meer congestiegebieden in deze regio. Deze gebieden liggen dichtbij elkaar. Dit kan gevolgen hebben voor u als klant. Bekijk daarom ook de congestiegebieden Bleiswijk-BergschenhoekBerkel en Rodenrijs-Noordeinde en Pijnacker-De Boezem

Flexibel regelvermogen gezocht

Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen een belangrijke en noodzakelijke schakel in dit gebied. Wij roepen bedrijven op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor congestiemanagement. Dit kan bijvoorbeeld door het, op verzoek van Stedin, tijdelijk afschakelen van uw bedrijfsinstallatie. Dit vragen we op momenten dat er een hoge vraag naar elektriciteit is. Ook flexibel regelvermogen met inzet van een koelinstallatie of elektrische boiler is welkom.  

Daarnaast zijn we op zoek naar flexibel vermogen op momenten dat er veel duurzame energie wordt opgewekt. Denk bijvoorbeeld aan het, op verzoek van Stedin, tijdelijk afschakelen van uw elektriciteitsproductie-installatie zoals een zonnedak. Of het gespreid over de dag terugleveren van elektriciteit vanuit een warmtekrachtkoppeling (WKK). Bent u een ondernemer met deze mogelijkheid? Dan komen we graag met u in gesprek hierover. Door de inzet van flexibel vermogen komt extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar voor andere klanten in de periode tot de structurele netuitbreiding gereed is. Kunt u flexibiliteit bieden? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie en aanmelden flexibel vermogen

 Verzwaring van het elektriciteitsnet  

De structurele oplossing voor de krapte op het deelnet in dit gebied, is de bouw van een nieuw 25/10kV transformatorstation ‘Oudeland’ en een nieuw verdeelstation ‘Landscheiding’. Hiermee realiseren wij 38 MVA extra capaciteit. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2028 gereed. 

Wat betekent de congestie voor u?

Bent u al klant met een grootverbruikaansluiting >3x80A?

Overschrijding gecontracteerd transportvermogen niet toegestaan

Als u nu elektriciteit afneemt van en/of teruglevert aan ons net, hebben wij afspraken met u over de omvang hiervan. Het is essentieel dat u deze waarde(s), het gecontracteerde transportvermogen voor afname (GTV-E) en/of het gecontracteerd vermogen voor teruglevering (GTV-T), niet overschrijdt. Omdat er geen extra transportcapaciteit beschikbaar is, kan overschrijding namelijk o.a. grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij strikt.  

Let op: Uw GTV-E wordt bij een overschrijding daarvan niet aangepast. 

Voor inzicht in uw afname-/terugleverwaardes kunt u uw meetbedrijf consulteren. Een erkend installateur kan u adviseren welke maatregelen mogelijk zijn om uw gecontracteerd(e) vermogen(s) niet te overschrijden.

Op wachtlijst voor groei binnen uw aansluitcapaciteit

Als bestaande klant met een aansluiting >3x80 Ampère t/m 1,75 MVA kunt u niet meer groeien binnen uw aansluitcapaciteit. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat u het gecontracteerd transportvermogen voor afname en/of terugleveren niet overschrijdt. Overschrijding kan namelijk grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten, die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij strikt. 

Op wachtlijst voor groei boven uw aansluitcapaciteit

Wilt u groeien boven uw technische aansluitcapaciteit of extra transportvermogen voor afname en/of terugleveren? Vraag dan een verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Voor het gevraagde extra transportvermogen (voor terugleveren) plaatsen wij u op een wachtlijst. De voorwaarde is dat uw aanvraag compleet is en u akkoord geeft op de offerte binnen de geldigheidstermijn. Zodra er transportvermogen beschikbaar is, kennen wij dit toe op volgorde van de wachtlijst.

Heeft u een transportindicatie (en een beschikking van RVO) ontvangen?

Eventuele aanvraag op wachtlijst

Heeft u een positieve transportindicatie (én een beschikking van RVO) maar nog geen (verzwaring van uw) aansluiting aangevraagd voor teruglevering met subsidie? Uw aanvraag voor (meer) teruglevering past helaas nu niet meer op ons net. Als u een aanvraag indient, realiseren wij al wel de aansluiting. Voor het gewenste vermogen plaatsen wij u op de wachtlijst. Neem contact op met RVO om de mogelijkheden rondom de verstrekte beschikking te bespreken. 

Heeft u nog geen aansluiting in dit gebied en wilt u wel een aansluiting?

Op de wachtlijst voor het gevraagde transportvermogen

Vraag een aansluiting aan via www.mijnaansluiting.nl. Voor het gevraagde transportvermogen voor teruglevering en/of afname plaatsen wij u op een wachtlijst. De voorwaarde is dat uw aanvraag compleet is en u akkoord geeft op de offerte binnen de geldigheidstermijn. Zodra er transportvermogen beschikbaar is, kennen wij dit toe op volgorde van de wachtlijst