Congestie voor afname
Alblasserwaard-Oost, Vijfheerenlanden en West Betuwe-Noordwest
Bedrijven en huishoudens verduurzamen versneld hun warmtevraag door plaatsing van een warmtepomp, laadpaal of e-boiler in de gemeente Gorinchem, het oostelijk deel van Hardinxveld-Giessendam, het oostelijk deel van Molenlanden, Vijfheerenlanden en het noordwestelijk deel van West Betuwe. Door deze versnelling komt de grens van het elektriciteitsnet in zicht voor afname van elektriciteit. Stedin kondigde daarom op 2 oktober 2023 congestie aan voor dit gebied bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en deed onderzoek naar congestiemanagement. Op 4 april 2024 zijn de onderzoeksresultaten gepubliceerd.
Uitkomsten onderzoek congestiemanagement
Uit het onderzoek blijkt dat een groot aantal bedrijven bereid is flexibel vermogen aan te bieden. Daarmee kunnen we, mits we tot contracten komen, langer de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in de regio borgen. Er is echter meer flexibel vermogen nodig om de periode tot de netuitbreiding gereed is te overbruggen. Het aanbod van flexibel vermogen levert helaas geen ruimte om klanten op de wachtlijst transportvermogen te bieden. Bedrijven op de wachtlijst, blijven op de wachtlijst. Ook nieuwe of extra aanvragen plaatsen wij op de wachtlijst.
Stedin onderzoekt enkele technische oplossingen die mogelijk ruimte op het net kunnen bieden tot de structurele oplossing gereed is. Na de zomer van 2024 hebben we inzichtelijk of de oplossingen mogelijk zijn en hoeveel netcapaciteit het oplevert. Tegen die tijd weten we ook met meer zekerheid in welke mate flexibiliteit nodig is om de betrouwbaarheid van het net te borgen.
Gebied met congestie voor afname
De congestie is in (delen van) Acquoy, Ameide, Arkel, Asperen, Dalem, Everdingen, Giessenburg, Gorinchem, Goudriaan, Groot-Ammers, Hagestein, Hardinxveld-Giessendam, Hei- en Boeicop, Heukelum, Hoef en Haag, Hoogblokland, Hoornaar, Kedichem, Langerak, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland, Noordeloos, Oosterwijk, Ossenwaard, Ottoland, Schelluinen, Schoonrewoerd, Spijk, Tienhoven aan de Lek, Vianen, Vuren, Waal en Zijderveld.
Bekijk de postcodes van dit congestiegebied*
Tip: u opent met de sneltoetscombinatie Ctrl+F een zoekvenster waarin u uw postcode typt om deze te zoeken. Of gebruik de zoekfunctie (vaak het icoon van een vergrootglas) van uw pdf-lezer.
* Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Onze netten volgen echter niet in alle gevallen de postcodegebieden. Daarom kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen.
Volgende fasen congestiemanagement
Extra flexibel vermogen van grootverbruikklanten is nodig om richting 2031 de leveringszekerheid van elektriciteit te kunnen borgen. In het geval er onvoldoende flexibel vermogen beschikbaar is, gaan we over op de volgende fase in congestiemanagement.
Daarin worden bedrijven, die voldoen aan bepaalde criteria, verplicht om deel te nemen aan congestiemanagement. Dit is de fase ‘verplicht bod’ en is onderdeel van markt-gebaseerd congestiemanagement. De klant bepaalt tegen welk bod hij minder elektriciteit wil verbruiken. Stedin beoordeelt de bieding en als deze positief is komen we tot een contract. Daarin leggen we vast hoeveel flexibel vermogen de klant aanbiedt en tegen welke voorwaarden. Als dit niet tot voldoende resultaat leidt, dan ziet Stedin zich genoodzaakt om zelf de marktconforme prijs te bepalen en deze op te leggen aan enkele gebruikers: niet-marktgebaseerd congestiemanagement.
Flexibel regelvermogen aanbieden kan nog steeds
Wij roepen partijen in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden voor de uitvoering van congestiemanagement. Hiermee borgen we langer de stroomvoorziening in de regio en komt er mogelijk extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar voor andere klanten in de periode tot de structurele netuitbreiding gereed is. Kunt u flexibiliteit bieden? Meldt dat hier aan of neem contact op met uw accountmanager.
Wat betekent de congestie voor u?
Bent u al klant met een grootverbruikaansluiting >3x80A?
Overschrijding gecontracteerd transportvermogen niet toegestaan
Als u nu elektriciteit afneemt van ons net, hebben wij afspraken met u gemaakt over de omvang hiervan. Deze vindt u in uw Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO). Het is essentieel dat u deze waarde, het gecontracteerde transportvermogen voor afname (GTV-E) niet overschrijdt. Omdat er geen extra transportcapaciteit beschikbaar is, kan overschrijding namelijk o.a. grote schade aan ons elektriciteitsnet veroorzaken. Dit kan impact hebben op andere klanten die op ons net zijn aangesloten. U kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Vanwege de gevolgen voor het elektriciteitsnet handhaven wij strikt.
Let op: Uw GTV-E wordt bij een overschrijding daarvan niet aangepast.
Voor inzicht in uw afnamewaardes kunt u uw meetbedrijf consulteren. Een erkend installateur kan u adviseren welke maatregelen mogelijk zijn om uw gecontracteerd vermogen niet te overschrijden.
Op wachtlijst voor groei binnen uw aansluitcapaciteit
Wilt u groeien binnen uw aansluitcapaciteit voor afname, neem dan contact op met klantenservice@stedin.net. Voor het gewenste (extra) transportvermogen plaatsen wij de aanvraag op de wachtlijst. Zodra er weer transportcapaciteit beschikbaar is, behandelen we de aanvragen in volgorde van positie op de wachtlijst.
Op wachtlijst voor groei boven uw aansluitcapaciteit
Wilt u groeien boven uw technische aansluitcapaciteit, vraag dan een verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Wij plaatsen de aanvraag op de wachtlijst. Zodra er weer transportcapaciteit beschikbaar is, behandelen we de aanvragen in volgorde van positie op de wachtlijst.
Heeft u vóór 2 oktober 2023 een aanvraag ingediend voor een nieuwe aansluiting of een verzwaring?
Offerte ontvangen en geaccepteerd
Heeft u vóór 2 oktober 2023 een complete aanvraag ingediend voor een grootverbruikaansluiting >3 x 80 Ampère t/m 1,75 MVA of een verzwaring? En heeft u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan realiseren we uw aansluiting voor het gevraagde transportvermogen. Hiervoor is de voorwaarde dat u de offerte accepteert binnen de geldigheidstermijn. De aangekondigde congestie heeft dan voor uw aanvraag geen gevolgen.
Aanvragen vanaf 2 oktober 2023 op de wachtlijst
Als u vanaf 2 oktober 2023 een aanvraag indient voor een nieuwe grootverbruikaansluiting >3 x 80 Ampère t/m 1,75 MVA of een verzwaring dan kunnen we helaas geen transportvermogen toekennen. Uw aansluiting wordt wel gerealiseerd, maar voor het gevraagde (extra) transportvermogen plaatsen wij u op een wachtlijst. Zodra er transportvermogen beschikbaar is, kennen wij dit toe op volgorde van de wachtlijst.
Verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet
Om de structurele congestie op te heffen en het net geschikt te maken voor toekomstige vraag, is op meerdere plaatsen uitbreiding van het elektriciteitsnet nodig; zowel in het middenspanningsnet van Stedin als in het hoogspanningsnet van TenneT. We investeren hierin circa 240 miljoen euro. Om de transportcapaciteit te verhogen in dit gebied, bouwt TenneT een nieuw schakelstation. Stedin plaatst drie transformatoren op dit nieuwe schakelstation. En we breiden het bestaande 150/50 kV station Arkel uit met extra transformatoren. Deze totale verzwaring biedt straks 250 MVA extra transportvermogen voor de regio. Dit is vergelijkbaar met meer dan zes keer de afnamecapaciteit van de stad Gorinchem. De werkzaamheden ronden we naar verwachting in 2031 af.