Het openingsbod
De slimste manier om te starten met de warmtetransitie
Het geeft richting aan de warmtetransitie
Het Openingsbod Warmtetransitie geeft periodiek voor een selectie aan buurten een uitkomst voor de maatschappelijk beste keuze voor een duurzame warmtevoorziening. De resultaten zijn beschikbaar op buurtniveau. Deze uitkomsten geven richting aan het opstellen of bijwerken van de Transitievisie Warmte. Buurten met een robuust resultaat zijn geschikt om mee te starten.
Het bevestigt keuzes
Als een gemeente een eigen analyse heeft gemaakt, kan het Openingsbod gebruikt worden om deze keuze te valideren. Zo bent u er zeker van dat u slimme keuzes maakt.
Toegevoegde waarde op verschillende niveaus
- Robuuste buurten
In deze buurten is de uitkomst onder allerlei verschillende energietoekomsten hetzelfde. Daar kan de gemeente op korte termijn aan de slag richting een eindoplossing. - Een advies voor alle buurten
Ook voor onzekere buurten reikt het Openingsbod handelingsperspectief aan waarmee stappen gezet kunnen worden richting CO2-reductie. - Buurt overstijgend handelingsperspectief
Het samenbrengen van drie energietoekomsten geeft nieuwe inzichten in de kansen en belemmeringen van warmteoplossingen op gemeenteniveau. - Betrouwbare uitkomsten
Het Openingsbod rekent met drie gerenommeerde modellen vanuit maatschappelijk perspectief. Gemeenten kunnen er op vertrouwen dat de uitkomsten onafhankelijk en betrouwbaar zijn. Hierdoor zijn ze goed uitlegbaar aan bewoners.
Aan de slag met
het Openingsbod
Als beleidsmedewerker of wethouder bij een gemeente of provincie kunt u een account voor het Energietransitie-portaal aanvragen. In dit portaal vindt u het Openingsbod.
Vraag een account aan
Het Openingsbod voor buurten en de Gebiedsanalysetool voor gebouwenclusters
Het Openingsbod helpt gemeenten slimme keuzes te maken in de aanpak voor de warmtetransitie. Robuuste buurten zijn logische buurten om verder te onderzoeken. Wanneer er nog geen heldere keuzes mogelijk zijn, kunnen bewoners bijvoorbeeld vast starten met isoleren en een hybride aanpak. Dit zijn ‘no-regret’ oplossingen die in elke situatie een goede manier zijn om met de warmtetransitie te beginnen.
Als gemeenten aan de slag gaan met de wijkaanpak en buurten verder willen onderzoeken, kunnen zij hiervoor de Gebiedsanalysetool inzetten. Deze tool zoomt in binnen buurten door op zoek te gaan naar intelligente gebouwenclusters. Dit inzicht helpt gemeenten bij het bepalen van de scope van de wijkaanpak en de volgordelijkheid van de warmtetransitie.