Foto toekomstmaker trainee Aniek bij Stedin

Aniek van Hoek

Achtergrond:
Bachelor Geneeskunde | Master Bio-informatica & Systeembiologie
Huidige rol:
Innovatieadviseur - Onderzoek introductie nieuwe middenspanningscategorie
Afdeling:
Innovatie

Agenda Toekomstmaker Aniek bij Stedin
Waarom heb je gekozen om te solliciteren bij Stedin?
Als ik in mijn studententijd één ding heb geleerd is het eigenlijk wel dat ik alles interessant vind of leuk om te leren. Het liefst wilde ik dus een baan waar ik veel verschillende opdrachten kan doen en me zo steeds kan verdiepen in een nieuw probleem. Daarnaast wilde ik graag werken bij een organisatie die een maatschappelijk belang dient waar ik ook gepassioneerd over ben. Een vriend raadde me aan om bij Stedin’s traineeship te gaan kijken. Wat bleek, het traineeship biedt ontzettend veel vrijheid om verschillende onderwerpen, type werkzaamheden en type teams te ontdekken. Daarop kan je vervolgens reflecteren dankzij het uitgebreide persoonlijke ontwikkeling programma én alles in dienst van één doel: een veilige, zekere energievoorziening, ook als we overgaan op een nieuw energiesysteem. Dat matchte dus heel goed met mijn wensen. Tijdens het sollicitatieproces was er veel ruimte voor vragen en ik voelde mij al meteen welkom, dus dat deed me overtuigen ook voor Stedin te kiezen.
Wat is je opdracht?
Ik onderzoek de voor- en nadelen van het direct aansluiten van grotere klanten (met een vermogensvraag van 1,75 tot 4 MVA) op onze middenspanningsringen van 21 of 23 kV, in plaats van via onze hoogspanningsstations. Omdat de kabel tracés naar de ring een stuk korter zijn en we in de nieuwe situatie geen velden op stations hoeven te gebruiken voor deze klanten, hoeven we mogelijk een stuk minder te bouwen. Met de gigantische maakbaarheidsogpave die we hebben liggen en het grote arbeidskracht tekort is dat een welkome meevaller. In mijn analyse heb ik doorgerekend hoe groot het voordeel voor de maakbaarheidsopgave zou kunnen zijn. Daarnaast heb ik veel interviews gehouden met experts binnen Stedin om boven tafel te krijgen met welke technische en reguleringsaspecten we rekening moeten houden. We zijn nu aan het kijken of we deze nieuwe ‘aansluitcategorie’ werkelijkheid kunnen maken in samenwerking met de andere netbeheerders en ACM (Autoriteit Consument & Markt).
Waarom is de opdracht voor jou interessant?
Ik vind de opdracht leuk omdat hij heel erg divers is. Ten eerste is het zowel een kwantitatieve (data-analyse) als kwalitatieve analyse. Daarnaast kom ik in contact met heel veel afdelingen binnen Stedin. We moeten namelijk kijken of dit technisch mogelijk is, maar ook bepalen hoe we dit qua kosten moeten inrichten en hoe we dit eerlijk gereguleerd kunnen aanpakken. Hiermee leer ik dus alles over netbeheer, wat met mijn biologische achtergrond heel leuk is. Ik vind het een voordeel dat ik nog niet alle technische kennis in huis had vanwege mijn biologische achtergrond. Daarom vraag ik op alle onderwerpen (even)veel door en kan ik het vraagstuk echt integraal bekijken. Daarbij zit er een heel stuk stakeholdermanagement, omdat ik zowel intern als extern veel mensen mee moet krijgen in dit plan. Iedereen werkt en denkt anders, en moet je dus ook anders benaderen. Dat verschil tussen mensen ervaren en je daar gedurende het project op aanpassen is heel leerzaam.
Hoe draagt het traineeship van Stedin bij aan jouw ontwikkeling?
Het stukje persoonlijke ontwikkeling tijdens het traineeship blijft me wekelijks verbazen. We volgen een uitgebreid traject bij een externe partij, met trainingen, maandelijkse intervisie, ‘heidagen’ en een persoonlijke coach. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik heel veel geleerd over hoe ik overkom op anderen en hoe ik beter naar mijn gevoel kan luisteren. Daarnaast is onze manager volledig gericht op onze ontwikkeling. We bepalen samen voortdurend wat de beste volgende stap is, van kleine dingen (bijvoorbeeld hoe je iets aanpakt binnen je opdracht) tot grotere vragen (zoals wat een leerzame volgende opdracht of afdeling zou kunnen zijn en waarom). De ruimte die er is voor je eigen leerproces vind ik echt bijzonder.
Waarom zou je dit traineeship aanbevelen aan anderen?
Wat ik vooral waardeer, is de enorme de vrijheid die je krijgt om verschillende opdrachten, teams en werkzaamheden uit te proberen. Naast je opdracht kun je altijd nog nevenactiviteiten doen (ik organiseer bijvoorbeeld een hackathon) en is er ruimte voor ‘boost’ opdrachten. Dat zijn kleinere opdrachten die je tussendoor kan doen om iets ander uit te proberen. Ik vind het een groot voordeel dat alles wat je doet in het teken staat van je verdere ontwikkeling. Daardoor ga je goed ontdekken wat je zoekt in een baan, en je leert jezelf ook een stuk beter kennen. Als kers op de taart kan ik zeggen dat ik heel goed bevriend ben geraakt met mijn lichtingsgenoten. We gaan vaak samen sporten of borrelen. Stedin is echt een warme werkgever, en maakt ook ruimte voor teamuitjes en borrels.