Stedin tekent samenwerkingsovereenkomst
Sterk Techniekonderwijs

Rotterdam, 28 januari 2022

Er is genoeg te doen bij Stedin. En er komt – door de snelheid van de energietransitie – alleen nog maar meer werk op ons af.  Daarom zijn we hard op zoek naar technische talenten. We hebben eind vorig jaar vanuit Netbeheer Nederland, namens alle netbeheerders, een brief gestuurd aan het kabinet met daarin tien urgente punten, zoals het opleiden van veel meer vakmensen. Vanuit de bedrijfsschool werken collega’s daar al aan, maar we hebben nog meer enthousiaste leerlingen nodig. Hoe we die vinden? Bijvoorbeeld door nauw samen te werken met scholen in Sterk TechniekOnderwijs.

Wat is STO?
STO staat voor Sterk TechniekOnderwijs. Binnen Sterk TechniekOnderwijs wordt er regionaal gewerkt aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs. Hierbij wordt samengewerkt tussen vo scholen, mbo scholen, regionale overheid en bedrijfsleven. Sterk TechniekOnderwijs koppelt lopende initiatieven aan elkaar, helpt scholen bij het opstellen en uitvoeren van regionale plannen en biedt praktische tools ter bevordering van het techniek onderwijs. 

Ondertekening samenwerking
Binnen de regio Rotterdam gaat Stedin samenwerken met 4 verschillende regio’s. Hiervoor tekende Hannelies Boelhouwer afgelopen vrijdag, 28 januari, namens Stedin de samenwerkingsovereenkomst. Vanuit de 4 regio’s tekenden S. Baars, namens STO-Rotterdam-Noord, M. Smale, namens STO-Rotterdam-Zuid, G. Langenberg, namens STO Ridderkerk & Barendrecht en K. Roodenburg, namens STO Capelle & Oostland tekenden de overeenkomst. 



Hannelies Boelhouwer, manager bedrijfsschool: “Via de samenwerking met Sterk Techniekonderwijs willen we nog meer leerlingen enthousiast maken voor techniek. Want werken in de techniek is niet alleen hard nodig, maar ook ontzettend leuk! Door ze te laten ervaren wat een netbeheerder doet, krijgen ze een beter beeld van het werk bij Stedin. Binnen deze samenwerkingsovereenkomst bieden we leerlingen gastlessen, stages, voorlichtingsdagen en instructies. De leerlingen zijn welkom op onze bedrijfsschool in Rotterdam of we komen naar de scholen toe. Met de samenwerking die we vandaag hebben getekend kunnen we deze initiatieven aanbieden voor de verschillende regio’s waarmee we efficiënter de voorlichting kunnen verzorgen én een grotere groep van leerlingen kunnen bereiken. Samen met de scholen bepalen we waar op welk moment behoefte aan is en zorgen we voor een veilige en inspirerende omgeving.”

Ook leerlingen van het vierde jaar VMBO zijn enthousiast over de samenwerking. Zij volgen nu een zevenweekse snuffelstage elektriciteit aan de Bedrijfsschool. Een van de leerlingen geeft aan: “Ik vind het leukst aan techniek om met mijn handen te werken. Je bent lekker bezig. Ik heb ook voor techniek gekozen omdat je in deze tijd zeker bent van een goede baan. Ik twijfel nog wel of ik voor elektrotechniek ga, of voor technisch tekenen. Daar kan ik tijdens deze stages achterkomen.” Een andere leerling geeft aan: “ik vind werken met mijn handen ook het leukst. En ik denk dat als ik klaar ben met mijn VMBO, ik bij Stedin de BBL-opleiding elektrotechniek wil gaan doen.”

Waarom doet Stedin hieraan mee?
Stedin vindt het cruciaal om gericht mee te werken aan het opleiden en enthousiasmeren van de vakmensen van de toekomst. Gericht investeren in een goede voorlichting, opleiding en vakbekwaamheid van jongeren maakt dat we vorm en inhoud kunnen geven aan de energietransitie en de snelheid hiervan. Dit kunnen we als Stedin niet alleen en daarin werken we graag nauw samen met de regionale overheid en de betrokken scholen binnen de verschillende regio’s in Rotterdam. 

Stedin Bedrijfsschool met vier locaties
Bij de Stedin Bedrijfsschool leiden we mbo-leerlingen, zij-instromers, participatiemedewerkers en nieuwkomers op tot elektro- en gasmonteurs. We werken hierbij nauw samen met verschillende MBO instellingen. Onze bedrijfsschool heeft vier locaties: in Utrecht, Rotterdam, Goes en Alblasserdam. 

Naast de nauwe samenwerking met verschillende VO en MBO scholen in de regio werkt de Bedrijfsschool  landelijk nauw samen met andere netbeheerders. Recentelijk is vanuit dit landelijke initiatief het platform ‘Power up the planet’ gelanceerd, een initiatief om werken in de techniek te promoten. 

Uitreiking mbo-diploma’s 
Jaarlijks reikt de Stedin Bedrijfsschool rond de 170 MBO-diploma’s uit, met name op mbo-niveau 3 en mbo-niveau 4. Ook biedt de bedrijfsschool een Associate Degree aan (hbo-niveau). De mbo-opleiding voor nieuwe medewerkers duurt gemiddeld twee jaar, waarbij de deelnemer werkend leert en lerend werkt. Daarnaast leiden we eigen medewerkers op (reeds in dienst), waarbij de opleidingsduur varieert. Dit geldt ook voor de zij-instromers. 

In het nieuws – BNR en Nieuwsuur 
Onlangs was collega Hannelies Boelhouwer, Manager Bedrijfsschool, te horen over de Stedin Bedrijfsschool bij BNR Nieuwsradio en onze CEO Koen Bogers vertelde over het belang van meer vakmensen in een item van Nieuwsuur (circa vanaf minuut 14.05).