Mahfoud ontvluchtte de oorlog in Syrië 
en werkt nu in de servicedienst van Stedin

Goes, 20 juni 2024

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om vluchtelingen over de hele wereld te eren. Het valt elk jaar op 20 juni en viert de kracht en moed van mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten om te ontsnappen aan conflicten of vervolging. Mahfoud kwam als vluchteling naar Nederland en werkt nu bij Stedin als Servicemonteur.

Op 1 januari 2024 waren er zo’n 132.000 vluchtelingen in Nederland (exclusief vluchtelingen uit Oekraïne). Dit zijn mensen met een vluchtelingenstatus: mensen die hun land zijn ontvlucht wegens oorlog, conflict of vervolging, asiel hebben aangevraagd in Nederland en erkend zijn als vluchteling. Zij worden ook wel statushouders genoemd en mogen dus in Nederland wonen en werken. Deze groep komt moeilijk aan werk; 90% van de statushouders heeft na 1,5 jaar na het verkrijgen van de verblijfsvergunning nog geen werk. Als zij uiteindelijk wel werk vinden dan is het vaak parttime, tijdelijk en onder hun niveau.

 Monteur Stedin en werkbus

 

Twee jaar zonder gezin

Mahfoud is in 2020 gevlucht uit Syrië. “Ik heb een lange reis gemaakt via Libanon, Turkije en Griekenland en ben toen in Nederland terechtgekomen. Tijdens Corona heb ik 9 maanden in lockdown gezeten in Griekenland. Ik ben eerst alleen naar Nederland gekomen, mijn gezin (vrouw en 2 kinderen) was nog in Syrië. Anita van vluchtelingenwerk heeft me geholpen om mijn gezin naar Nederland te halen. Dat heeft 1 jaar geduurd. In totaal heb ik mijn gezin 2 jaar niet gezien.”

Je kon zien dat hij het snel zou oppakken

In Syrië had Mahfoud samen met zijn vader een bedrijf, waar hij werkte als elektromonteur. In Nederland wilde hij graag weer aan de slag in dit vakgebied, maar dat bleek lastig. Met hulp van Vluchtelingenwerk kwam hij in contact met Patricia Post, corporate recruiter in Zeeland. Patricia vertelt: “Het verhaal van Mahfoud triggerde me enorm, dus ik besloot hem uit te nodigen. Samen met een aantal teamleiders ben ik het gesprek aangegaan en we waren direct enthousiast. Mahfoud had in de korte periode dat hij in Nederland was zijn rijbewijs al gehaald en hij sprak al wat Nederlands. Tijdens dat gesprek hadden we wel nog gebaren en Google Translate nodig, maar je merkte dat hij deze taal snel oppakte. Aan de hand van plaatjes via de telefoon kon hij laten zien welke werkzaamheden hij in Syrië had gedaan. Dat gaf ons een goed beeld over zijn kennis en ervaring.

Mahfoud en Patricia Stedin

Er werd besloten om Mahfoud een kans te geven, ook al waren er nog allerlei onduidelijkheden. Hoe gaan we dit aanpakken? Welke opleidingen zal hij moeten volgen? Hoe intensief is het? Hoe zal het gaan wat betreft taal? Wat zou de beste werkplek zijn? “Allemaal vragen waar we ook niet gelijk antwoorden op hadden, maar we dachten allemaal ‘we gaan dit gewoon doen en ondervinden'."

Collega's zijn vrienden geworden

“Mahfoud vertelt dat hij eerst zes maanden stage heeft gelopen, waarbij hij steeds bij andere afdelingen meeliep: “Ik ben begonnen bij nettendienst, toen hoogspanning en als laatste servicedienst. Iedereen binnen Stedin is heel aardig en behulpzaam. Met een aantal collega’s ben ik nu ook erg goed bevriend. Het werken in de servicedienst vond ik het leukst en hier heb ik uiteindelijk ook een contract gekregen.”

Inmiddels is Mahfoud een jaar aan de slag en het gaat ontzettend goed: “Ik heb het enorm naar mijn zin. De beginperiode was heel druk, met veel opleidingen, cursussen en werk. Ik heb nu VOP Meters (Voldoende Onderricht Persoon) gehaald en ik werk sinds 2 maanden zelfstandig als servicemonteur. Mijn ambitie is om mijn niveau 2 opleiding en VP Meters (Vakbekwaam Persoon) te halen.”

Ook voor Stedin is het traject met Mahfoud leerzaam geweest, vertelt Patricia: “Ik ben ontzettend blij dat we, ondanks alle onduidelijkheden die er waren, dit traject met hem gestart zijn. Het heeft echt de weg gebaand voor andere kandidaten, waardoor er nu inmiddels nog 4 statushouders zijn gestart in Zeeland.”

Stedinclusief

Als je jezelf bent, werkt het net wat beter! Bij Stedin vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. We werken voor iedereen én werken met iedereen. Wie je ook bent, wat je ook doet, bij ons ben je welkom. Krijg je energie van verbinding? Dan hebben we meerdere netwerken waar je je bij aan kan sluiten. Hier vind je meer informatie over onze netwerken:

Onze netwerken