Al meer dan 30 jaar
de nieuwe generatie monteurs klaarstomen

Rotterdam, 14 juni 2024

Het begeleiden van leerling monteurs is een van de mooie taken die we binnen Stedin vervullen. Zo zorgen we dat de volgende generatie monteurs klaarstaat om mee te werken aan de energietransitie. En als je de bedrijfsinstructeurs zelf mag geloven, dan is het de leukste baan die er is! Maar wat maakt deze baan zo bijzonder? Daar kunnen Cees, bedrijfsinstructeur gas, en Adriaan, bedrijfsinstructeur elektra, op de Bedrijfsschool in Rotterdam natuurlijk het beste antwoord op geven. Zij werken allebei al meer dan 30 jaar als bedrijfsinstructeur. Cees is zelfs teruggekomen van zijn pensioen, om een aantal dagen per week met leerlingen aan de slag te gaan op de bedrijfsschool.

 *FOTO*

Wat was voor jullie reden om aan de slag te gaan als bedrijfsinstructeur? 

Cees zegt: “Daar zijn meerdere redenen voor, maar één springt er bovenuit. En dat is: je moet een beetje gek zijn van het vak. Als dat niet zo is, dan kun je niet de kennis overbrengen bij de nieuwe monteurs.”
“Wat ik ook erg leuk vind, is dat je door de jaren heen enorm veel kennis en ervaring hebt opgedaan. Als bedrijfsinstructeur krijg je heel goed de mogelijkheid om die kennis over te dragen aan de nieuwe generatie,” vult Adriaan aan

Wat maakt het werken als bedrijfsinstructeur verder zo leuk?

Adriaan vertelt: “Het werken met de nieuwe generatie. Wanneer je kijkt naar die jongens is er door de jaren heen niet zoveel veranderd. De jongens zijn hetzelfde als 30 jaar geleden, alleen de muziek is veranderd en de mobiele telefoon heeft zijn intrede gedaan. Het is leuk om te zien wat er in hun leven speelt nu ze een jaar of 16 zijn en hoe ze dan doorgroeien. Als je ze dan na jaren weer tegenkomt, zijn ze doorgegroeid naar een mooie functie. Dan ben ik wel trots dat ik daar als instructeur toch enige invloed op heb gehad. En ook hoe ze verder zijn opgegroeid is mooi om te zien. De belhamels van toen zijn nu de brave huisvaders. Dat vind ik zo mooi.”

*FOTO*

Wat is het belangrijkste om aan de slag te kunnen als bedrijfsinstructeur?

“Toch de passie,” zegt Cees. “Als je geen passie hebt, kun je de kennis niet op een goede manier overbrengen. Dan is het voor de leerlingen niet interessant. Maar daarnaast is het ook hoe je met de leerlingen omgaat. Welke begeleiding hebben ze nodig. Dan kun je best met een grapje en een geintje de kennis bij ze overbrengen. Uiteindelijk ben je er om de leerlingen verder te helpen.” 

Hoe zorgt Stedin ervoor dat jullie je werk zo goed mogelijk kunnen doen?

Cees geeft aan: “Dat is inderdaad heel belangrijk. Hoe gaat het bedrijf met ons werk om? Ik vind het erg belangrijk dat ik genoeg vrijheid en vertrouwen krijg om de kennis op mijn manier over te brengen. En dat is bij Stedin zeker het geval. Wanneer we materiaal nodig hebben, wordt dat aangeschaft. Als we natuurlijk wel kunnen aangeven waarom we het nodig hebben. En ook aanpassingen die gedaan moeten worden in het lokaal om de lessen goed te kunnen geven, daar zijn we ook helemaal vrij in. Stedin vindt mijn werk zo belangrijk en ik vind het zo leuk, dat ik zelfs na mijn pensioen weer ben teruggekomen. Nu kan ik mijn kennis nog overdragen en daar krijg ik hier alle ruimte voor.”
Adriaan zegt: “We worden ook betrokken bij overleggen in de praktijk en bij nieuwe innovaties. Dat is ook erg belangrijk. Het mag natuurlijk niet voorkomen dat je informatie deelt met de leerlingen die alweer achterhaald is. Maar ook de samenwerking met het ROC en andere netbeheerders is er. Dat zorgt er wel voor dat we goed betrokken zijn bij de examenstof en onze lessen daar goed op kunnen laten aansluiten. Zo gaan ze goed voorbereid het veld in.”

De andere netbeheerders, hebben zij ook een bedrijfsschool?

“Ja, meerdere. Wij hebben er natuurlijk ook 3”, zegt Adriaan. “Hier in Rotterdam, in Utrecht en in Goes. Wat wel leuk is: het schakelcentrum zoals wij dat hebben opgebouwd, is de grootste van Nederland. Zo komen ze vanuit het hele land om inspiratie op te doen. En dat doen wij dan ook weer. Dan gaan we kijken bij andere bedrijfsscholen in het land om ook weer nieuwe handigheidjes te leren. Ook superleuk om te doen.”

Cees vult aan: “Dan valt ook gelijk de gedrevenheid van de docenten op. Alles wat wij hier doen is natuurlijk gesimuleerd. Het is een gesimuleerde omgeving met gas en ook met elektra. Dat is soms best uitdagend. Materiaal dat maar 1 keer gebruikt kan worden. Vaak zijn die onderdelen ook erg duur. Daar moet dan een oplossing voor worden bedacht. Dan zie je bij de mensen die het leuk vinden om les te geven de handigste oplossingen voor bepaalde situaties. Dan zie je direct, dit is een docent die geeft om zijn vak” 

Cees, hoe staat het met de ontwikkelingen op gas? Hoe hou je daar rekening mee tijdens de lessen?

“Nou, dat staat allemaal nog erg in de kinderschoenen, maar als het allemaal doorgaat moeten we over op waterstof of een ander duurzaam gas. Dat wordt wel wat. Ik verwacht dat er qua leidingwerk en de methode van aanleggen niet heel veel gaat veranderen. Het zullen vooral de regelstations en de branders zijn waar de veranderingen inzitten. Met deze ontwikkelingen hou je je natuurlijk wel bezig. Zelf zal ik niet zo heel lang meer lesgeven, maar voorheen zat ik wel altijd vooraan als er zulke veranderingen plaatsvonden. Als er overleg was, zorgde ik dat ik daar zeker bij kon zijn. Dat is nu iets minder en hoop ik straks jongere collega’s naar voren te kunnen schuiven, al zal ik de ontwikkelingen altijd blijven volgen.”

Waarom werken jullie al zo lang als bedrijfsinstructeur bij Stedin?

“Adriaan geeft aan: “Ja, dat is dan toch de passie. Zelf ben ik ook ooit als leerlingmonteur begonnen en met wat veranderingen in de organisatie ben ik voor 3 maanden aan de slag gegaan op de Stedin Academie. 3 maanden is ondertussen 30 jaar. Dat geeft wel aan hoe leuk het is. Het gaat over je vak. Daar vertel je over en ondertussen probeer je dan wat over te dragen. Om op die manier leerlingen verder te helpen is fantastisch. En ook de verdere sturing is mooi. Laatst kwam een jongen me nog bedanken na een tip die ik hem had gegeven voor een stap in zijn loopbaan. Helemaal naar zijn zin. Dan heb ik alleen een handvat gegeven, maar het is mooi om te zien dat dat goed uitpakt.” Cees sluit zich daar bij aan.

Krijg jij nieuwe energie van het opleiden van onze toekomstige monteurs én heb jij een achtergrond in elektrotechniek of gastechniek? Solliciteer hieronder en word onze nieuwe collega!

Vacature Bedrijfsinstructeur Elektra

Vacature Bedrijfsinstructeur Gas

Vacature Bedrijfsinstructeur 1