bouwen aan
transformatorstation grijpskerke

Wat gaan we doen?

We werken samen met TenneT en de gemeenten Veere en Middelburg om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken. Om de structurele congestie in de gemeente Veere op te lossen, is uitbreiding van het hoofdverdeelstation in Middelburg nodig én een extra nieuw te bouwen transformatorstation in Grijpskerke. Deze stations worden met elkaar verbonden door nieuwe kabels onder de grond van ongeveer 9 km lang. Het huidige station aan de Molenstraat in Grijpskerke kan vanwege ruimtegebrek niet worden uitgebreid, daarom is een extra station op een nieuwe locatie nodig. Het nieuwe 21/10 kv station krijgt meer vermogen om aan de toekomstige energievraag te kunnen voldoen. Het huidige station aan de Molenstraat blijft voorlopig in bedrijf.

Waarom werken we hier?

Net als in veel andere delen van Nederland heeft de provincie Zeeland te maken met een (dreigend) tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet, dit noemen we netcongestie. In de gemeentes Veere en Middelburg zijn de afgelopen jaren in hoog tempo grootschalige zonnedaken gerealiseerd. Daarnaast neemt het stroomverbruik hier flink toe door de groei en verduurzaming van onder meer woningen en de recreatiesector. Door deze snelle groei is in de gemeente Veere de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt. In 2024 is congestie afgekondigd voor het terug leveren van stroom in Walcheren Noord. De oplossing is een nieuw en extra transformatorstation.

Waar komt het toekomstig transformatorstation?

In samenwerking met de gemeente hebben we zorgvuldig onderzoek gedaan naar de meest geschikte locatie voor het nieuwe transformatorstation. Dit onderzoek heeft geleid tot de keuze voor de locatie naast de bestaande gemeentewerf aan de Loodholseweg/Baayenhovenseweg. Op onderstaande afbeelding kunt u de exacte locatie zien.

Bekijk de planning


2024
* Vaststelling definitieve locatie nieuw station door gemeenteraad Veere

2025
* Informatiemarkt (2de kwartaal)
* Ontwerp van het transformatorstation gereed
* Aanvraag Omgevingsvergunningen (BOPA & Bouw)

2026 en 2027
Bouw & Realisatie van het nieuwe station  

2028
Aansluiten van station Grijpskerke op station Middelburg
*Station in werking

Disclaimer; de planning kan door omstandigheden veranderen.

Agenda

8 mei 2025
Informatiemarkt

Locatie: Dorpshuis Nimmerdor, Bakkersland 29, 4364 BL, Grijpskerke
Tijdstip: 19:00 - 21:00 uur (vrije inloop)

Laatste updates

April 2025: Bewonersbrief uitnodiging informatiemarkt

Onlangs zijn directe omwonenden met een brief geïnformeerd over de plannen voor een nieuw te bouwen transformatorstation in Grijpskerke. Op donderdagavond 8 mei organiseren wij een informatiemarkt waarbij we de locatie van het nieuwe station laten zien en presenteren wij het voorlopige ontwerp en de landschappelijke inpassing.

Lees hier de brief.

Maart 2025: Persbericht: Stedin vraagt opnieuw: 'gebruik minder stroom tussen 16.00 - 21.00 uur'

Stedin vraagt mensen opnieuw om minder stroom te verbruiken tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Op die manier hoopt de netbeheerder het stroomnet te ontlasten en storingen te voorkomen. Volgens de netbeheerder is het nog steeds noodzakelijk om de capaciteit van het net beter te benutten, om storingen en stroomuitval te voorkomen. Vooral op Walcheren is de nood hoog.

Lees meer.

Juli 2024: Elektriciteitsnet Walcheren Noord vol door toename duurzame opgewekte stroom

Grote bedrijven op Walcheren Noord kunnen vanaf deze maand geen nieuwe aanvragen meer doen voor het terug leveren van stroom. Consumenten kunnen nog wel zonnepanelen installeren.

Lees hier het hele persbericht.

Contact

Geert Neefs

Omgevingsmanager
Mail: geert.neefs@stedin.net

Veelgestelde vragen

Wat is congestie op het elektriciteitsnet?

Congestie op het elektriciteitsnet is te vergelijken met filevorming op de snelweg: er is te weinig ruimte op het net om alle gevraagde en opgewekte elektriciteit gelijktijdig door de elektriciteitskabels te vervoeren. Bij overbelasting van het net ontstaat er storing op het elektriciteitsnet, waardoor er (tijdelijk) geen elektriciteit beschikbaar is of afgevoerd kan worden. Daarom werken alle regionale netbeheerders, waaronder Stedin, en landelijk netbeheerder TenneT samen aan de uitbreiding en het versterken van het elektriciteitsnet.

Waarom komt er een nieuw transformatorstation in dit gebied?

De distributie van elektriciteit vindt plaats via het bestaande station aan de Molenstraat in Grijpskerke. Dit is de spin in het web waarvandaan de verdeelstations in de overige kernen binnen de gemeente gevoed worden. Om ervoor te zorgen dat de gemeente Veere nu en in de toekomst genoeg elektriciteit heeft, moet Stedin een nieuw transformatorstation bouwen. Het huidige station aan de Molenstraat in Grijpskerke kan op deze locatie niet meer worden uitgebreid vanwege ruimtegebrek. Daarom is een extra station nodig. Alle afstanden tot de omliggende verdeelstations worden bepaald door de locatie aan de Molenstraat. Daarom is het van belang dat de locatie van het nieuw te bouwen station zo dicht mogelijk bij het bestaande station Grijpskerke wordt geplaatst.

Waarom kan het bestaande station niet worden uitgebreid?

Het bestaande station aan de Molenstraat in Grijpskerke is gebouwd op een locatie waar niet uitgebreid kan worden. Om het netwerk toekomstbestendig te maken is het noodzakelijk een nieuw station te bouwen met meer vermogen dan het oude station. Het bestaande station is gesitueerd op een kavel van ongeveer 400m2. Voor het nieuwe station is ongeveer 10x zo veel ruimte (ca 4000m2) nodig. Op of naast het bestaande kavel hebben we deze ruimte niet gevonden.

Hoeveel energie gaat dit station opleveren?

Het nieuwe station gaat elektriciteit leveren voor de gemeente Veere. De bestaande stations worden hierdoor ontlast, zodat ook daar meer ruimte ontstaat voor de toekomstige energievraag. Dat is hard nodig nu op steeds meer plaatsen in Nederland ’file’ op het elektriciteitsnet ontstaat. Het nieuwe station zorgt ervoor dat het bestaande vermogen van 20 MVA wordt verhoogd naar 45 MVA voor de gemeente Veere en omstreken. Dit staat gelijk aan energie voor ongeveer 45.000 huishoudens.

Hoe blijf ik op de hoogte van de plannen?

Stedin organiseert diverse momenten waarop we u informeren over de plannen. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens informatieavonden. Tijdens deze avonden kunt u uw vragen stellen en eventuele ideeën aandragen. Wij informeren direct omwonenden per brief en plaatsen een bericht in lokale media wanneer deze momenten plaatsvinden. Voor het station is het noodzakelijk dat het bestemmingsplan (onder de Omgevingswet spreken we van een omgevingsplan) wordt aangepast. Ook zijn er vergunningen nodig. De gemeente maakt duidelijk op welke wijze de procedures voor het aanpassen van het omgevingsplan en vergunningen plaats zullen vinden en op welke momenten u daarbij betrokken wordt.