Update netcapaciteit

December

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Stedin. Deze update is voor klanten met een grootverbruik aansluiting en voor gemeenten, provincies en stakeholders in ons verzorgingsgebied met o.a. Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en de Rotterdamse haven.

  

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor deze maandelijkse update.


Aanmelden voor maandelijkse update netcapaciteit

In deze update:

  • Onderzoeksuitkomsten congestiemanagement in Utrecht;
  • Flexibel omgaan met stroom: TPSolar brengt het in de praktijk;
  • Onderzoeksuitkomsten congestiemanagement in Zeeland;
  • Maatregelenpakket voor volle stroomnet Utrecht;
  • Wachtlijst in congestiegebieden;
  • Uit het nieuws;
  • Agenda.

Onderzoeksuitkomsten congestiemanagement Utrecht

De maximale capaciteit van het landelijke stroomnet van TenneT is bereikt voor de hele provincie Utrecht. Dit geldt voor teruglevering sinds oktober 2021 en voor afname sinds november 2022. Door toenemend stroomverbruik door grote bedrijven, kleinzakelijke bedrijven en huishoudens ontstaan ook op het regionale net van Stedin knelpunten in het elektriciteitsnet voor afname en teruglevering. Dit zijn congestiegebieden van Stedin die zich in een groter congestiegebied van TenneT bevinden. We spreken daarom van ‘gestapelde congestie’.

Congestie in 6 Stedin-gebieden 
Stedin deed op 2 juli 2024 een vooraankondiging voor congestie in zes gebieden in de provincie Utrecht en startte een onderzoek naar congestiemanagement.

In de volgende gebieden is de maximale capaciteit voor het afnemen van elektriciteit bereikt:

  • Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen zuidwestelijk buitengebied;
  • Driebergen, Odijk, Bunnik Oost, Zeist Zuid, Kerkenbos en Austerlitz;
  • Veenendaal Noord en West, Elst, Renswoude en Amerongen.

Uit de onderzoeken in bovenstaande gebieden blijkt dat congestiemanagement hier niet mogelijk is. Er zijn onvoldoende klanten in het gebied aanwezig die flexibel vermogen aan kunnen bieden. Dit betekent dat de wachtlijst niet kan worden ingelopen en de congestieperiode geldt totdat er weer voldoende netcapaciteit is. Stedin verwacht de netuitbreidingen eind 2032 af te ronden.

Lees meer in de samenvattingen van de 3 rapporten over afnamecongestie, met daarin per gebied de uitkomsten van het onderzoek: Transportschaarste voor afname | Stedin.

In de volgende gebieden de maximale capaciteit voor terugleveren van elektriciteit bereikt:

  • Nieuwegein-Zuid en -Oost, Houten en Utrecht-Oost;
  • Wijk bij Duurstede en Cothen;
  • Buitengebied Houten-Zuid en -Oost.

Uit de onderzoeken in bovenstaande gebieden blijkt dat congestiemanagement mogelijk is. In de gebieden is voldoende flexibel vermogen bij bedrijven beschikbaar. Vooralsnog hebben we geen afspraken kunnen maken met bedrijven. Zonder voldoende flexibel vermogen komt de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet onder druk. De overgang naar congestiemanagement met een verplichte deelname lijkt daarom onvermijdelijk. Hier leest u de samenvattingen van de 3 rapporten over teruglevercongestie, met daarin per gebied de uitkomsten van het onderzoek: Transportschaarste voor opgewekte energie | Stedin.

Flexibel omgaan met stroom: TPSolar brengt het in de praktijk

0:02 / 1:00

Onderzoeksuitkomsten congestiemanagement in Walcheren Noord en start van Zuid-Beveland

Stedin heeft op 17 december de congestiemanagementrapporten gepubliceerd voor Walcheren Noord voor afname en teruglevering en voor de Staart van Zuid-Beveland voor teruglevering van elektriciteit.

Walcheren Noord
Sinds 2 juli 2024 is congestie afgekondigd op Walcheren Noord en startte Stedin een onderzoek naar congestiemanagement. Uit het onderzoek voor Walcheren Noord blijkt dat er geen ruimte gemaakt kan worden op het regionale stroomnet voor het afnemen en terugleveren van stroom in de gemeente Veere (met uitzondering van Koudekerke) en Sint Laurens (onderdeel van de gemeente Middelburg). Dat betekent dat klanten op de wachtlijst blijven staan totdat de geplande netuitbreiding in 2028 gereed is. Lees meer over het onderzoek op www.stedin.net/walcheren-noord.

Tot de netuitbreiding klaar is, doet Stedin er alles aan om het net betrouwbaar te houden, bijvoorbeeld door technische oplossingen. Voor de te verwachte piekmomenten in dit gebied, zoals tijdens Kerst en Pasen, zet Stedin preventieve maatregelen in om de leveringszekerheid te garanderen.

Staart van Zuid-Beveland 
Sinds 2 juli 2024 is congestie afgekondigd in de staart van Zuid-Beveland. Stedin deed op 2 juli 2024 een vooraankondiging voor congestie in dit gebied en startte een congestiemanagementonderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat er mogelijkheden zijn om ruimte te creëren op het net. Enerzijds door klanten die flexibel vermogen kunnen aanbieden voor congestiemanagement en waarvoor er flexcontracten worden afgesloten. Op termijn kan dit ervoor zorgen dat de wachtlijst gedeeltelijk kan worden ingelopen. Anderzijds kunnen technische oplossingen ruimte op het net creëren. Een voorbeeld van een technische oplossing is het tijdelijk accepteren van enkele momenten van overbelasting en het onder voorwaarden gebruik maken van de reservecapaciteit op het elektriciteitsnet. Lees meer over het onderzoek op www.stedin.net/zuid-beveland

Maatregelenpakket voor volle stroomnet Utrecht

Door de snelgroeiende hoeveelheid duurzaam opgewekte energie, elektrificatie van bedrijfsprocessen en economische groei is de grens bereikt van wat het elektriciteitsnet van TenneT en Stedin in de provincie Utrecht aan kan. Tussen 2026 en 2029 groeit het tekort aan vermogen op het Utrechtse stroomnet naar zo'n 250 megawatt. Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen noodzakelijk omdat ze versneld extra (tijdelijke) ruimte opleveren.  De maatregelen zijn in eerste instantie uitgewerkt met het oog op verlichting van congestie in Utrecht en kunnen mogelijk ook worden toegepast in andere provincies.  

Meer toelichting op de maatregelen waaraan Ministeries samen met Energyboard Utrecht en betrokken instanties en bedrijven in de provincie werken, leest u op de website van de Provincie Utrecht

Wachtlijst in congestiegebieden

Zakelijke klanten die in congestiegebied een aanvraag voor (verzwaring van) transportcapaciteit indienen, worden op de wachtlijst geplaatst. De positie op de wachtlijst wordt bepaald door de datum waarop de transportaanvraag compleet is, met uitzondering van transportaanvragen met maatschappelijke prioriteit. Het is belangrijk dat de offerte binnen de tekentermijn wordt getekend voor een definitieve plek op de wachtlijst.

Per 1 oktober 2024 zijn netbeheerders verplicht om in congestiegebieden het maatschappelijk prioriteringskader voor wachtlijsten te gebruiken. Door de wachtlijst maatschappelijk te prioriteren wordt het voor klanten die een maatschappelijke functie hebben of verlichting kunnen bieden aan netcongestie, mogelijk om een hogere positie te krijgen op de wachtlijst. Hierdoor kan de positie van andere klanten op de wachtlijst veranderen. Binnen de categorieën worden de aanvragen gesorteerd op basis van de aanvraagdatum (de datum waarop de aanvraag compleet is).

Pas als er transportcapaciteit beschikbaar komt, kunnen netbeheerders dit verdelen onder de klanten op de wachtlijst. Het beschikbaar komen van transportcapaciteit is van meerdere factoren afhankelijk. Op onze provinciepagina’s leest u meer over het belang van congestiemanagement en de structurele oplossingen per congestiegebied.  

Agenda

Januari
Webinar congestie Zuid-Holland voor grootverbruikklanten.
Kijk op onze site voor meer informatie. 

Februari
Update netcapaciteit elektriciteitsnetten Stedin.

Maart 
Update netcapaciteit elektriciteitsnetten Stedin.