Update netcapaciteit

April

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Stedin. Deze update is voor klanten met een grootverbruik aansluiting en voor gemeenten, provincies en stakeholders in ons verzorgingsgebied met o.a. Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en de Rotterdamse haven.

  

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor deze maandelijkse update.


Aanmelden voor maandelijkse update netcapaciteit

In deze update:

  • Aankondiging van congestie voor afname in Alblasserdam en Molenlanden-West
  • Ruimte voor tientallen ondernemers op wachtlijst in Zeeland
  • Maatregelenpakket voor volle stroomnet Utrecht
  • Buurtaanpak; in versneld tempo per buurt het net verzwaren
  • Nieuwe subsidie voor flexibel elektriciteitsgebruik per 1 april beschikbaar
  • Uit het nieuws
  • Agenda

Aankondiging van congestie voor afname in Alblasserdam en Molenlanden-West

Stedin kondigt per 1 april 2025 congestie voor afname aan voor het elektriciteitsstation Zwarte Paard in de provincie Zuid-Holland en start een onderzoek naar congestiemanagement. De congestie treft grootverbruikklanten (>3X80A) in Alblasserdam en het westelijk deel van Molenlanden. De oorzaak is de stijgende vraag naar elektriciteit onder kleinverbruik, onder andere door de toename van warmtepompen, elektrisch vervoer en nieuwe huizen.

De krapte op het net in dit gebied betekent dat Stedin nieuwe aanvragen voor (extra) transportvermogen groter dan 3x80 Ampère tot in ieder geval de uitkomst van het congestiemanagementonderzoek op een wachtlijst plaatst.

Oproep flexibel vermogen 

In het onderzoek naar congestiemanagement benaderen we grote klanten in het gebied of zij bereid zijn flexibel om te gaan met hun transportvermogen door op piekmomenten minder te gebruiken. We streven ernaar de onderzoeksuitkomsten binnen 6 tot 12 maanden, uiterlijk april 2026 te publiceren. Stedin roept organisaties en bedrijven in het gebied op om, tegen een vergoeding, flexibiliteit aan te bieden via: Oproep: zet uw flexibel regelvermogen in | Stedin.

Het maakt uit wanneer je energie gebruikt  

Hoewel de congestie vooralsnog geen gevolgen heeft voor huishoudens en kleine bedrijven kunnen zij wel helpen. We roepen in dit gebied klein- en grootverbruikers op om de piekbelasting op het net te verminderen. Dit kunnen ze doen door hun energieverbruik buiten de spitstijden af te stemmen. De piekmomenten vallen in dit gebied met name in de wintermaanden tussen 16:00 en 21:00 uur.

Lees meer over deze aankondiging en de netuitbreidingen die nodig zijn in Alblasserdam en Molenlanden-West.

Ruimte voor tientallen ondernemers op wachtlijst in Zeeland 

Netbeheerders TenneT en Stedin kunnen tientallen Zeeuwse ondernemers op de wachtlijst boven de Westerschelde van een nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet voorzien. Het Zeeuwse hoogspanningsnet bereikte in 2023 zijn maximale capaciteit. Sindsdien komen grootverbruikers van elektriciteit op een wachtlijst als zij een nieuwe aanvraag bij TenneT of Stedin doen. TenneT heeft nu flexibel vermogen kunnen contracteren bij een van haar klanten- Lion Storage- waardoor de netbeheerders een deel van de wachtlijst kunnen helpen. Zeeland is de eerste provincie waar het afsluiten van een flexcontract leidt tot het faciliteren van de wachtlijst.

Tijdsduurgebonden contract

 Lion Storage, onderdeel van Return en aanbieder van een grootschalige batterij-installatie in de haven van Vlissingen die wordt aangesloten op het hoogspanningsnet, verruilt het contract waarmee zij 24/7 toegang tot het net had voor een tijdsduurgebonden contract. Dit is een van de nieuwe, flexibele contractvormen waarop netbeheerders, het ministerie van Klimaat en Groene Groei en toezichthouder ACM inzetten om de schaarse ruimte op het net beter te benutten en meer bedrijven en instellingen te helpen. Daarnaast blijven de netbeheerders hard werken aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet.

350 megawatt

 Met een deel van de 350 megawatt die vrijkomt kunnen TenneT en Stedin naar verwachting enkele tientallen ondernemers en maatschappelijke instellingen van de wachtlijst boven de Westerschelde in Zeeland helpen. Daarnaast kunnen door de vrijgekomen ruimte de verwachte ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en laadinfra in de regio doorgaan. De vraag naar elektriciteit blijft onverminderd hoog en een groot deel van het vrijgekomen vermogen gaat naar deze ontwikkelingen.

Maatschappelijke prioriteit

Voordat de netbeheerders de ruimte daadwerkelijk aan de klanten toekennen, roepen zij hun klanten die dit nog niet gedaan hebben in deze regio nogmaals op zich aan te melden als zij in aanmerking komen voor maatschappelijke prioriteit. Klanten ontvangen hierover een brief. Op basis daarvan kunnen de netbeheerders de wachtlijst definitief vaststellen. Vervolgens informeren de netbeheerders de klanten op de wachtlijst die zij kunnen helpen. Dit duurt naar verwachting 10 weken.  

Klanten op de wachtlijst in het gebied Vlissingen-Oost en Walcheren Noord blijven voorlopig op de wachtlijst, omdat er hier niet alleen congestie is op het hoogspanningsnet van TenneT, maar ook op het middenspanningsnet van Stedin.  

Lees het persbericht over de ruimte die vrijkomt op het Zeeuwse elektriciteitsnet.

Maatregelenpakket voor volle stroomnet Utrecht 

Door de snelgroeiende hoeveelheid duurzaam opgewekte energie, elektrificatie van bedrijfsprocessen en economische groei is de grens bereikt van wat het elektriciteitsnet van TenneT en Stedin in de provincie Utrecht aan kan. Tussen 2026 en 2029 groeit het tekort aan vermogen op het Utrechtse stroomnet naar zo'n 250 megawatt. Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen noodzakelijk omdat ze versneld extra (tijdelijke) ruimte opleveren. De maatregelen zijn in eerste instantie uitgewerkt met het oog op verlichting van congestie in Utrecht en kunnen mogelijk ook worden toegepast in andere provincies.

Meer toelichting op de maatregelen waaraan Ministeries samen met Energyboard Utrecht en betrokken instanties en bedrijven in de provincie werken, leest u op de website van de Provincie Utrecht. Hier leest u ook wat een gemeente kan doen.

Buurtaanpak; in versneld tempo per buurt het net verzwaren

In versneld tempo, buurt voor buurt het elektriciteitsnet verzwaren en uitbreiden; dat is het doel van de buurtaanpak die Stedin hanteert. We doen dat in stappen en buurt voor buurt. Zo zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst genoeg stroom kunnen vervoeren van en naar woningen.

4.000 elektriciteitshuisjes  

Voor 2030 moeten we maar liefst 4.000 nieuwe elektriciteitshuisjes bijplaatsen en breiden we ons stroomnet uit met kilometers aan kabels. Dit betekent dat één op de drie straten open moet voor graafwerkzaamheden. We doen er alles aan om de overlast te minimaliseren door zorgvuldig en slim te plannen. 

Samenwerking met gemeenten

  Het plaatsen van al die nieuwe transformatorhuisjes is onmogelijk zonder intensieve en constructieve samenwerking met gemeenten. Daarom maakt Stedin met gemeenten afspraken om per buurt één plan te maken over waar transformatorhuisjes moeten komen. Zo weten gemeenten waar ze aan toe zijn en worden procedures sneller doorlopen.

Buurtaanpak in Vleuterweide

Benieuwd hoe de buurtaanpak in zijn werk gaat? In de video hiernaast, die is opgenomen in de buurt Vleuterweide (gemeente Utrecht), is goed te zien hoe de buurtaanpak werkt en hoe we samen met o.a. de gemeente voor versnelling zorgen.
0:02 / 1:00

Nieuwe subsidie voor flexibel elektriciteitsgebruik per 1 april beschikbaar

Het Nederlandse elektriciteitsnet raakt vol. Dit daagt ondernemers, overheden en netbeheerders uit om samen bewuster en efficiënter om te gaan met de beschikbare ruimte op het net. Daarom is vanaf 1 april een nieuwe subsidie beschikbaar voor flexibel energiegebruik door bedrijven.

Uitvoering Flex-e

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit in opdracht van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. De subsidie helpt bedrijven en organisaties om inzicht te krijgen in flexibel elektriciteitsverbruik en ondersteunt investeringen die hieraan bijdragen.

Voor wie is de subsidie?

Flex-e is voor organisaties die:

  • Elektriciteit afnemen en een gecontracteerd transportvermogen hebben van 100 kW of meer.
  • Zich bevinden in een congestiegebied voor afname.
  • Zijn aangesloten op het midden- en hoogspanningsnet.  

Hoe werkt Flex-e?

Vanaf 1 april 2025 kunnen organisaties subsidie aanvragen voor drie verschillende onderdelen:

  • een energiescan om te onderzoeken hoe zij hun elektriciteitsverbruik flexibeler maken.
  • een haalbaarheidsstudie of een of meerdere maatregelen mogelijk zijn voor het bedrijf.
  • het uitvoeren van maatregelen om elektriciteit flexibeler te gebruiken.   

Op de website van RVO vinden organisaties en bedrijven meer informatie. Hier opent op 1 april ook het loket. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Ronde 1 loopt van 1 april tot 15 oktober 2025. Ronde 2 vindt plaats in 2026.