- Over Stedin
- Pers en media
- Persberichten
- Volgende stap om overbelasting van het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht te voorkomen
Volgende stap om overbelasting van het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht te voorkomen
Rotterdam, 14 november 2024
Ondanks een grootschalige zoektocht bij 2700 grootverbruikers van elektriciteit hebben netbeheerders Stedin en TenneT onvoldoende flexibel vermogen gevonden om de druk op het stroomnet te verlagen. Om in de provincie Utrecht overbelasting van het net met mogelijk langdurige stroomstoringen te voorkomen, zien de netbeheerders geen andere mogelijkheid dan een volgende stap te zetten. Vanaf 15 november gaan zij grootverbruikers met de mogelijkheid om de spits op het stroomnet te verlichten verplichten om hun zogenaamd ‘flexibel vermogen’ tegen een vergoeding aan te bieden. Deze grootverbruikers kunnen een verschil maken om onder meer de ambities van Utrecht op het gebied van woningbouw mogelijk te maken. Samen met provincie, gemeenten en klanten werken de netbeheerders daarnaast hard aan de uitbreiding van het stroomnet en meer flexibele oplossingen, waaronder netefficiënte installaties in bestaande bouw, netbewuste nieuwbouw en uitgesteld laden van elektrische auto’s.
Het verbruik van elektriciteit in de provincie Utrecht groeit zo hard dat als we niks doen het elektriciteitsnet overbelast raakt. De netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar dit duurt lang. Hierdoor loopt het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet in Utrecht naar verwachting op tot 250 megawatt (MW). Om overbelasting van het net te voorkomen werken de netbeheerders met de verschillende overheden aan maatregelen om de belasting van het stroomnet met 250 megawatt (MW) terug te brengen. Een van deze maatregelen is een verplichting voor bedrijven om flexibel vermogen aan te bieden.
Gefaseerde aanpak
De netbeheerders hebben de afgelopen periode ruim 2700 grootverbruikers van elektriciteit in de provincie benaderd met het verzoek ‘flexibel vermogen’ beschikbaar te stellen. Hierbij is het de bedoeling dat deze grootverbruikers tijdens piekdrukte voor afname op het elektriciteitsnet tijdelijk vrijwillig en tegen een vergoeding minder elektriciteit gebruiken of juist meer terugleveren. Bij deze grootschalige zoektocht is er 20 MW aan potentieel flexibel vermogen gevonden. Er zijn nog geen daadwerkelijke contracten tussen grootverbruikers en netbeheerders getekend om dit ook daadwerkelijk toe te passen. De zoektocht heeft helaas onvoldoende opgebracht om de druk op het stroomnet in de provincie voldoende te verlagen. Daarom zijn TenneT en Stedin genoodzaakt om over te gaan tot het verplichten van grootverbruikers in de provincie Utrecht om hun flexibel vermogen aan te bieden. De netbeheerders hanteren hierin een gefaseerde aanpak en begeleiden ruim 100 klanten bij deze verplichting. De eerste groep van 22 klanten die zij vanaf 15 november benaderen, heeft een vermogen gelijk aan of groter dan 3 MW. Daarna volgt een groep klanten met een vermogen vanaf 2 MW en als laatste worden de klanten met een vermogen vanaf 1 MW aangeschreven. Hoe dit precies werkt wordt duidelijk uitgelegd in deze animatie.
Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur Utrecht bij Stedin: "We vinden het enorm vervelend dat dit nodig is en we begrijpen dat we veel vragen. Voor veel bedrijven is dit nieuwe materie. De verplichting om flexibel vermogen aan te bieden voor congestiemanagement is een nieuwe stap met een stevige impact. Ook netbeheerders hebben hierin nog beperkte ervaring. Waar mogelijk ondersteunen we klanten door ze zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces, met onder meer informatiebijeenkomsten en door ze aan kennisorganisaties te koppelen."
Meer maatregelen nodig
Naast de inzet van het flexibele vermogen van bedrijven is er nog meer ruimte noodzakelijk op het stroomnet in Utrecht. De overige aangekondigde tijdelijke maatregelen
in Utrecht zijn daarom ook hard nodig. Samen met provincie, gemeenten, klanten en andere stakeholders werken de netbeheerders aan meer flexibele oplossingen, waaronder net-efficiënte installaties bestaande bouw, netbewuste nieuwbouw en netbewust laden van elektrische voertuigen. Maatregelen die cruciaal zijn om het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden voor alle aangesloten klanten in de provincie Utrecht.
De grote drukte op het stroomnet speelt niet alleen in de provincie Utrecht. Als het nodig is, zullen dezelfde maatregelen om het elektriciteitsnet te ontlasten worden ook in de Flevopolder en Gelderland worden genomen.