Uitzending Radar over afschakelen zonnepanelen

Onbekend, 18 september 2023

Maandag 18 september was er aandacht bij Radar over het afschakelen van zonnepanelen. Het afschakelen van zonnepanelen is vervelend, want juist wanneer er veel zonne-energie is wil je daar zo goed mogelijk gebruik van kunnen maken. Maar waarom schakelen zonnepanelen soms af en wat kun je doen om zo goed mogelijk gebruik te maken van jouw duurzaam opgewekte energie?

Wat is het probleem?

Wanneer zonnepanelen veel meer elektriciteit opwekken dan door een huishouden wordt gebruikt, wordt deze niet-gebruikte elektriciteit teruggeleverd aan het net. Wanneer het lokale laagspanningsnet – het elektriciteitsnet op wijkniveau – teveel zonnestroom tegelijk moet afvoeren kan het voorkomen dat de spanning te hoog oploopt. In zo’n geval schakelt de omvormer de zonnepanelen uit, om te voorkomen dat er schade wordt veroorzaakt aan apparatuur van consumenten. Huishoudens kunnen daardoor tijdelijk opgewekte zonnestroom niet terugleveren.

Hoe vaak schakelen zonnepanelen af?

5-8% van de zonnepanelen heeft weleens last van spanningsproblemen en schakelen daardoor soms af wanneer er een piek in duurzame opwek van zon is. Spanningsproblemen komen steeds vaker voor nu veel huizen zonnepanelen op het dak hebben. Inmiddels heeft 1 op de 4 Nederlandse huishoudens zonnepanelen, dit is bijna een derde meer dan begin vorig jaar. De eerste helft van 2023 zien de regionale netbeheerders gemiddeld 2-3x zoveel spanningsproblemen ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Het afschakelen is altijd tijdelijk; de omvormer schakelt zelf weer in als het risico op overspanning niet meer aan de orde is.

Hoe kun je zo goed mogelijk gebruik maken van jouw duurzaam opgewekte energie?

Bij afschakelende omvormers geldt ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het is slim om zonnestroom direct te gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. Dit wordt extra relevant bij de afbouw van de salderingsregeling in 2025.

Zet daarom overdag - als de zon volop schijnt - apparaten die veel energie verbruiken aan, zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Of maak gebruik van slimme apparaten. Die kunnen geprogrammeerd worden om op piekmomenten aan te gaan. Zo wordt opgewekte stroom direct verbruikt, vermindert de druk op het stroomnet en is de kans kleiner dat zonnepanelen afschakelen. Daarmee halen huishoudens meer rendement uit hun panelen.

Zijn er bij mij in de wijk spanningsproblemen?

Bij Stedin kunt u via de postcodechecker controleren of er spanningsproblemen in uw wijk zijn. Zijn er bij u in de wijk geen spanningsproblemen? Soms schakelen zonnepanelen af omdat de spanning in huis te hoog oploopt. Dan is de bekabeling tussen omvormer en meterkast te dun, waardoor de spanning op dat stuk te hoog wordt. Dan schakelt de omvormer ook uit. Of dit bij u het geval is kunt u navragen via de installateur.

Tips om zoveel mogelijk rendement uit zonnepanelen te halen leest u in onderstaande downloads:
Klik hier voor tips & tricks consumenten
Klik hier voor tips & tricks installateurs