- Over Stedin
- Pers en media
- Persberichten
- Stedin kiest voor milieuvriendelijke schakelinstallaties
Stedin kiest voor milieuvriendelijke schakelinstallaties
Rotterdam, 7 april 2020
Stedin koopt de komende jaren van Eaton duizenden schakelinstallaties zonder SF6-isolatiegas. Zwavelhexafluoride (SF6) is, wanneer het in de atmosfeer komt, schadelijk voor het milieu. Stedin heeft veel nieuwe schakelinstallaties nodig voor de uitbreiding van haar elektriciteitsnetten, en wil dat zo duurzaam mogelijk doen. Met deze alternatieve schakelinstallaties vermijdt Stedin jaarlijks gemiddeld het gebruik van 1950 kg SF6.
David Peters, CTO van Stedin: "Bij Stedin vinden we dat we duurzaam vooral moeten doen. Waar mogelijk willen we het gebruik van SF6 in onze schakelinstallaties verminderen. Het aanbod van alternatieven is echter nog beperkt en ook iets hoger in aanschafprijs. Dat is lastig als je als netbeheerder moet investeren tegen de maatschappelijk laagste kosten. Bovendien moet het alternatief veilig en betrouwbaar zijn. Met deze keuze willen we laten zien dat schakelinstallaties zonder SF6 wat ons betreft de toekomst hebben."
500 tot 800 SF6-vrije schakelinstallaties per jaar
Stedin startte vorig jaar een aanbestedingstraject voor nieuwe schakelinstallaties tot 24.000 Volt. Daarbij is Eaton voor levering geselecteerd. Met Eaton gaat Stedin een contract aan voor vier jaar met een maximale uitbreiding tot acht jaar. Eaton levert schakelinstallaties van het type Xiria. Die installeert Stedin in haar eigen distributienetten. Het gaat om 500 tot 800 installaties per jaar. Dat is 90% van het aantal schakelinstallaties voor middenspanning dat Stedin op jaarbasis nodig heeft. De Xiria gebruikt in plaats van SF6 droge lucht om te isoleren en een vacuüm om te schakelen.
Effecten van isolatiegas
SF6 wordt als isolatiegas gebruikt in schakelinstallaties. Daarnaast zorgt het gas ervoor dat vlambogen tijdens het schakelen snel worden gedoofd. SF6 is hiervoor zeer effectief en zo kan de schakelinstallatie compact blijven. Ideaal voor kleine trafohuisjes midden in de stad. SF6 heeft echter een groot nadeel. De milieu-impact van een SF6-molecuul is maar liefst 23.000 keer groter dan een CO2-molecuul. Als SF6 in de atmosfeer komt, is het dus behoorlijk schadelijk. Schakelinstallaties worden lekdicht afgeleverd, maar het is onvermijdelijk dat tijdens de levensduur een beperkte hoeveelheid gas vrijkomt. Ook kan bij de productie van het SF6 wat van het gas in de atmosfeer komen.