Donkere dagen door uitgevallen openbare verlichting? Geef het door!

Onbekend, 16 oktober 2015

Rotterdam, 16 oktober 2015 - De dagen worden steeds korter en steeds meer dagelijkse activiteiten doen we in het donker. Goed werkende openbare verlichting is daarom van groot belang. Tijdens de donkere dagen nog meer dan anders. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, ook voor het gevoel van sociale veiligheid en om criminaliteit te voorkomen. Netbeheerder Stedin roept daarom bewoners en bedrijven op om defecte straatverlichting bij de eigen gemeente te melden.


Openbare verlichting in Leidschendam-Voorburg. (FOTO: © Stedin / Frank Hanswijk)

,,Openbare verlichting heeft in deze periode extra aandacht’’, zegt Judith Koole, directeur Klant & Markt van Stedin. ,,Bewoners in ons gebied ervaren door de donkere dagen meer overlast van kapotte verlichting en melden dit eerder. Bovendien heeft de verlichting het vanwege de herfstachtige weersomstandigheden zoals wind, regen en hagel, vaak zwaar. We vinden het daarom erg belangrijk dat bewoners kapotte verlichting bij de gemeente doorgeven.’’

Wie doet wat bij openbare verlichting?

Goedwerkende straatverlichting is een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente en de netbeheerder. Voor een ‘bovengrondse’ storing aan bijvoorbeeld de lamp of lantaarnpaal zelf is de gemeente verantwoordelijk. De gemeente geeft haar eigen aannemer opdracht om de storing op te lossen. Wanneer de aannemer constateert dat het gaat om een storing aan de elektriciteitskabels in de grond die de straatlantaarns van stroom voorzien, moet netbeheerder Stedin de storing verhelpen. Netstoringen zijn helaas meestal niet direct te verhelpen en duren vaak meerdere dagen. Bijvoorbeeld omdat eerst de omwonenden moeten worden geïnformeerd over de geplande stroomonderbreking vanwege de reparatie aan het net. Ook is vaak de aanvraag van een vergunning nodig, om de grond open te mogen maken. 

Geef het door bij de gemeente

Zowel gemeenten als Stedin streven naar een snelle oplossing van storingen en vragen daarbij uw hulp. Werkt de straatverlichting niet? Geef het bij de gemeente door. Dat kan vaak heel eenvoudig via de website of sociale media van de gemeente, maar natuurlijk ook via het gemeentelijke informatienummer. Samen zorgen de gemeente en Stedin ervoor dat de verlichting snel gerepareerd wordt. 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.