Energie opwekken of opslaan?
Geef dit aan ons door

Wekt u of uw bedrijf elektriciteit op? Dan geldt sinds 27 april 2019 een registratieplicht voor uw opwekinstallatie. Ook moeten vanaf die datum opwekinstallaties aan nieuwe technische eisen voldoen. 

Wilt u elektrische energie tijdelijk opslaan? Dan geldt sinds 1 september 2021 ook een registratieplicht voor opslaginstallaties. Ook voor dergelijke installaties gelden nieuwe technische eisen.

Waarom moet u deze gegevens doorgeven?

De Nederlandse netbeheerders, waaronder Stedin, houden bij waar alle opwek- en opslaginstallaties staan en wat hun capaciteit is. Dit helpt bij het stabiel houden van de balans tussen vraag en aanbod in het elektriciteitsnet via continue netveiligheidsberekeningen. Ook gebruiken de netbeheerders de gegevens om het elektriciteitsnet goed te kunnen onderhouden en om te beslissen waar men het net het beste kan uitbreiden.

Eisen voor energie opwekken

Heeft u nieuwe zonnepanelen of een andere opwekinstallatie gekocht? Of past u uw huidige installatie aan waardoor bijvoorbeeld het vermogen van de installatie wijzigt? De EU-code en de Netcode elektriciteit bevatten eisen voor energie opwek. Bekijk aan welke technische eisen uw opwekinstallatie wettelijk moet voldoen.

Eisen voor energie opslaan

Gaat u energie opslaan? Sinds 1 september 2021 gelden een registratieplicht en nieuwe technische eisen. Bekijk aan welke eisen uw opslaginstallatie wettelijk moet voldoen.

Europese codes

Om ervoor te zorgen dat elektriciteit voor iedereen beschikbaar, betrouwbaar en betaalbaar blijft, zijn afspraken nodig over het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Deze afspraken zijn wettelijk vastgelegd in het Europese derde energiepakket (de Richtlijn 2009/72/EG en de Verordening (EG) 714/2009), acht hieruit voortvloeiende Europese Verordeningen en de (Nederlandse) Netcode elektriciteit. Ze beschrijven onder meer:

  • Hoe netbeheerders en beurzen moeten samenwerken om elektriciteit over de landsgrenzen van Europa te transporteren.
  • Hoe de Europese netbeheerders het elektriciteitsnet stabiel moeten houden.
  • Aan welke eisen nieuwe verbruiks-, opslag- en productie-eenheden moeten voldoen.

Deze spelregels zijn relevant voor iedereen die, nu of in de toekomst, elektriciteit afneemt, opwekt of opslaat. Meer informatie over de Europese Verordeningen Elektriciteit vindt u op de website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Nederlandse Netcode elektriciteit

Aanvullend op de Europese Codes zijn in de Netcode elektriciteit voorschriften opgesteld voor netbeheerders en netgebruikers voor:

  • het functioneren van de elektriciteitsnetwerken;
  • het aansluiten van klanten op de elektriciteitsnetwerken;
  • het transport van elektriciteit over de elektriciteitsnetwerken;
  • het koppelen van productie- en opslaginstallaties aan elektriciteitsnetwerken.

Lees meer informatie hierover in de Netcode elektriciteit.