Bouwen aan
hoogspanningsstation Linschoten

Om de elektriciteitsvoorziening in de gemeente Montfoort, gemeente Woerden en omstreken voor nu en in de toekomst te waarborgen, bouwen we een nieuw 150/21 kilovolt hoogspanningsstation in de gemeente Montfoort. Dit hoogspanningstation Linschoten komt naast het geplande zonnepark van Sunvest. Landelijk netbeheerder TenneT sluit het toekomstige Stedin-station aan op een nog te realiseren hoogspanningsstation bij knooppunt Oudenrijn (Utrecht). Het station in Linschoten is voor de elektriciteit afhankelijk van het TenneT-station Oudenrijn. Vanuit station Linschoten leggen we ondergrondse kabels naar de dorpskernen Linschoten, Woerden en omgeving.

Waarom werken we hier?

We zitten midden in de energietransitie. Fossiele brandstoffen maken steeds meer plaats voor duurzame vormen van energie van wind/zonne-parken. We wekken niet alleen steeds meer duurzame energie op, maar we gebruiken ook steeds meer elektriciteit (elektrische auto’s, warmtepompen). Hierdoor ontstaan er elektriciteitsopstoppingen (‘netcongestie’).  Dit heeft gevolgen voor het energienet. Deze problemen spelen ook in de provincie Utrecht en in de gemeente Montfoort. Daarom bouwt Stedin een nieuw en extra hoogspanningsstation.  

Bekijk onze energieopgave in de provincie Utrecht

0:02 / 1:00

Kaart toekomstig hoogspanningsstation

Situatieschets hoogspanningsstation Linschoten

Geel: Hoogspanningsstation Stedin. Blauw: Natuur inclusief agrarisch zonnepark Sunvest.

Bekijk de planning

2024
* Schetsontwerp station, landschapsontwerp
* Onderzoeken t.b.v. omgevingsplanwijziging 
* Afstemming belanghebbenden

2025
* Procedure omgevingsplanwijziging 
* Voorlopig ontwerp hoogspanningsstation

2025/2026 
* Definitief ontwerp 

2026
* Omgevingsvergunning 

2027-2029 
* Start bouw station & realisatie

Circa 2029-2030
* Aansluiting station door TenneT vanuit het nieuwe station Oudenrijn

Agenda

Medio 2025
2e informatieavond omwonenden
datum, locatie en tijd volgen

31 januari 2024
1e informatieavond omwonenden
Locatie: ’t Trefpunt, Linschoten
Tijd: van 19.00-21.00 uur (vrije inloop)

Laatste updates

September 2024: bewonersbrief verstuurd

Onlangs zijn omwonenden uit Linschoten met een brief geïnformeerd over de laatste stand van zaken van het nieuwe hoogspanningsstation en zonnepark van Sunvest.
Bekijk de brief

28 maart 2024: bewonersbrief verstuurd

Vandaag hebben omwonenden in Linschoten van Stedin en Sunvest een brief ontvangen met een update en laatste stand van zaken rondom het nieuwe energiepark nabij de A12. Hier komen een hoogspanningsstation en zonnepark.  
Bekijk de brief 

3 februari 2024: veel belangstelling voor informatieavond

Eind januari ontvingen Stedin, zonnepark Sunvest en de gemeente Montfoort ruim 50 omwonenden voor een informatieavond in buurthuis ’t Trefpunt in Linschoten. Het doel was om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over het voorgenomen Stedin hoogspanningsstation en het zonnepark van Sunvest aan de noordzijde van Linschoten. 

Contact & documenten

Wilt u ook op de hoogte blijven van het project van Sunvest?
Bekijk dan nu de projectwebsite van Sunvest.

Alex Ouwens

Alex Ouwens

Projectontwikkelaar
Mail: Alex.ouwens@stedin.net 

Omgevingsmanager Hannah Plandsoen

Hannah Plandsoen

Omgevingsmanager
Mail: Hannah.plandsoen@stedin.net

Veelgestelde vragen

Wat is congestie op het elektriciteitsnet?

Congestie op het elektriciteitsnet is te vergelijken met filevorming op de snelweg: er is te weinig ruimte op het net om alle gevraagde en opgewekte elektriciteit gelijktijdig door de elektriciteitskabels te vervoeren. Bij overbelasting van het net ontstaat er storing op het elektriciteitsnet, waardoor er (tijdelijk) geen elektriciteit beschikbaar is of afgevoerd kan worden. Daarom werken alle regionale netbeheerders, waaronder Stedin, en landelijk netbeheerder TenneT, samen aan de uitbreiding en het versterken van het elektriciteitsnet.

Waarom komt er ook een zonnepark bij het Stedin-station?

Eigenlijk is dit andersom gegaan. Het plan voor het zonnepark bestaat al langer dan het plan voor het Stedin-station. Stedin heeft een locatiestudie uitgevoerd en voorgelegd aan de gemeenten Woerden en Montfoort. Beide gemeenten gaven aan de huidige locatie aan de Lagekade het meest geschikt te vinden voor een nieuw station van Stedin. Stedin heeft aan Sunvest voorgelegd of het mogelijk is het zonnepark iets kleiner te maken zodat er een hoogspanningsstation naast past. Sunvest was bereid dit te doen. Zo is de samenwerking tussen Sunvest en Stedin ontstaan. Het zonnepark wordt eerst tijdelijk aangesloten op een station aan andere kant van de snelweg. Zodra het nieuwe Stedin-station gereed is, wordt het zonnepark daarop aangesloten.  

Wat is een hoogspanningsstation?
Een hoogspanningsstation is een elektriciteitscentrale die onder andere bestaat uit een transformatorgebouw met transformatoren en een schakelgebouw. Deze zijn nodig om hoge elektriciteitsspanning te veranderen naar een ander, lager niveau van elektriciteitsspanning. Spanning op lager niveau is nodig om woningen en bedrijven te kunnen voorzien van stroom. Voor meer informatie ga naar  stedin.net/energietransitie. 
 
 
Waarom komt het station op deze locatie?

Aan de hand van diverse thema’s, realisatie-randvoorwaarden en afwegingscriteria zijn de afgelopen periode meerdere mogelijke locaties onderzocht en beoordeeld. Stedin heeft de gemeenten Montfoort en Woerden meegenomen in dit proces. Alle locaties zijn op hoofdlijnen beoordeeld op de volgende thema’s: landschap en cultuurhistorie, externe veiligheid, geluid en milieuzonering, ruimtegebruik en archeologie. Het afwegen van de locaties op deze thema's heeft tot de voorkeurslocatie langs de A12 geleid. De gemeenteraad van Montfoort heeft eind 2023 ingestemd met deze voorkeurslocatie. De locatie staat niet meer ter discussie. Op deze website van gemeente Montfoort vindt u de locatiestudie en -beoordeling aan de hand waarvan de gemeenteraad heeft ingestemd met deze locatie. 

Hoeveel energie gaat dit station opleveren?

Het nieuwe hoogspanningsstation gaat elektriciteit leveren voor de gemeente Montfoort, gemeente Woerden, en omstreken. De bestaande stations in Montfoort en Woerden worden hierdoor ontlast, zodat ook daar meer ruimte ontstaat voor de toekomstige energievraag. Dat is hard nodig nu op steeds meer plaatsen in Nederland krapte op het elektriciteitsnet ontstaat. Het station zal zorgen voor 80MVA aan extra vermogen voor gemeente Montfoort, gemeente Woerden en omstreken.

Hoe kan ik inspraak hebben op de plannen?

Stedin organiseert diverse momenten waarop u uw feedback kunt geven op onze plannen en aanvullende ideeën kunt aandragen. Bijvoorbeeld over het uiterlijk van het station of de landschappelijke inpassing hiervan. Wij informeren direct omwonenden per brief en plaatsen een bericht in lokale media hierover. Voor het station is het noodzakelijk dat het bestemmingsplan (onder de Omgevingswet spreken we van een omgevingsplan) wordt aangepast. Vervolgens maakt de gemeente duidelijk op welke wijze de gemeente u gaat betrekken bij de planvorming (participatie). Dit gaat volgens de procedures die de Omgevingswet hieraan stelt.